Realizarea interdisciplinarității chimiei cu științele exacte prin intermediul opționalului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin structura, obiective si continut, educatia trebuie sa raspunda necontenit exigentelor cerute de evolutia realitatii nationale si internationale.

in acest context se regasesc noi tipuri de continuturi si noi educatii propuse in planurile scolare care schimba ponderea demersului educativ catre invatarea inovatoare bazata pe formularea de probleme care se regasesc in viata de zi cu zi.

in cursul ultimilor ani nivelul de profesionalism cerut pe piata fortei de munca este in crestere. Datorita acestui fapt a aparut un proces de innoire care a investit pe plan didactic si in general, in mediile formationale. Elementele experimentale, promovate si activate in institute de cercetare, au avut ca principale mijloace tehnologia si aplicatiile multimedia. Aceasta este o modalitate a comunicatiei rezultata ca sinteza a informaticii, matematicii si stiintelor naturii.

Unul din domenile in care multimedia si-a gasit o fireasca aplicatie a fost cel scolar, didactic si al proceselor de invatare. in viitorul apropiat practica lectiei "fata in fata" va fi in mare parte inlocuita de o activitate educativa care sa consimta deplasarea esentei dinamice a procesului catre cei care studiaza. in acest sens se pot contura patru scenarii educative:

- clasa laborator - unde profesorul foloseste experimentul real sau virtual pentru a-si imbogati lectiile;

- studiul individual al elevului;

- evaluarea;

- proiectarea activa a aplicatiilor.

Astfel devine esentiala pregatirea copiilor pentru a fi capabili sa utilizeze tehnologia multimedia. Pe de alta parte, orice domeniu de activitate foloseste mai mult sau mai putin informatii care pot fi transmise, receptionate si prelucrate eficient numai cu ajutorul calculatorului. Eficienta unor astfel de procese face ca tehnica prelucrarii automate a datelor sa devina "un al doilea alfabet" intr-o societate a Mileniului III.

Cele afirmate anterior constituie motive care implica demersuri didactice ce incearca sa puna la dispozitia elevilor modalitati de invatare capabile sa dezvolte competente si atitudini cum ar fi:

- comunicarea inteligenta si eficienta;

- gandirea sistematica si creativa;

- munca intelectuala;

- necesitatea imbogatirii cunostiintelor;

- utilizarea tehnologiei multimedia;

- culegerea informatiei (a datelor);

- utilizarea informatiei prelucrata cu ajutorul calculatorului;

- prelucra datelor experimentale

Optionalul de fata isi propune "scoala altfel" prin care elevul sa fie cel care descopera concepte stiintifice in viata de zi cu zi, concepte pe care incearca sa le inteleaga analizand cu metodele cercetarii stiintifice si formuland raspunsuri abordand puncte de vedere interdisciplinare.

Dat fiind subiectul optionalului, profesorul va orienta demersul didactic pe observare, investigatie si lucrari practice. Se recomanda in acest sens folosirea proiectelor de grup sau individuale a caror tema va fi anuntata la inceputul unitatii de continut. in functie de nivelul elevilor, profesorul va oferi sau nu sprijin pentru stabilirea obiectivelor si etapelor proiectului.

Dobandirea competentelor specifice se poate realiza prin organizarea activitatilor de predare-invatare evaluare urmarind folosirea metodelor interactive care favorizeaza formarea abilitatilor de lucru in echipa.

Pentru formarea si consolidarea competentelor specifice pot fi folosite si metode active, asa cum sunt : studiul de caz, portofoliul, invatarea prin descoperire, invatarea problematizata, conversatia, demonstratia.

Necesitatea instruirii pe baza experimentarii este rezolvata in societatea informationala prin folosirea sistemelor de realitate virtuala si realitatea augumentata. Evolutia TIC permite eliminarea barierelor de spatiu si timp in educatie

Posibilitatile de comunicatie multimedia fac sa dispara nevoia prezentei simultane a profesorului si elevului in aceeasi incapere pentru desfasurarea unor activitati de instruire.

In acest context se propune utilizarea mediilor virtuale care pot duce cursantul intr-o lume interactiva, unde sa exerseze materia insusita. in aceste medii cursantul are un rol activ iar interactivitatea sustine procesele de invatare creativa, prin descoperire.

Se propune un mediu virtual organizat pe baza ideii de campus virtual, iar imaginea anterioara arata pagina de start a unui astfel de site.

Modelarea si simularea de fenomenelor intalnite in viata de zi cu zi presupune culegere si prelucrari de date, rezolvarea de probleme, accesul la informatie. Pentru ca toate acestea sa poata fi eficient integrate in procesul didactic, cu costuri minime, calculatorul este o solutie care pune in centrul procesului elevul.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Realizarea interdisciplinaritatii chimiei cu stiintele exacte prin intermediul optionalului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 905 cuvinte
Nr caractere:
11 249 caractere
Marime:
24.35KB (arhivat)
Publicat de:
Leontina Iosif
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
materie, chimie, invatamant, Pedagogie, ore optionale
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!