Prietenii mediului - Plan de lecție

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Realitatile zilelor noastre arata ca traim in perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si a celor mai complexe si, uneori, cu nebanuite efecte asupra vietii. Fiecare natiune poarta in suflet "flori-de-colt" pe care le respecta si le protejeaza, fie ca ele se numesc: limba, cultura, traditii. Insa un popor, oricare ar fi el, isi defineste identitatea nationala printr-un ansamblu armonios intre acestea si mediul natural specific care ii apartine. Bogatia fizica si spirituala a oricarei comunitati este posibila numai intr-un mediu sanatos, de aceea problema protejarii mediului, neglijata mult prea mult timp, a devenit o problema acuta a oricarei natiuni, cu atat mai mult cu cat, fiecare "culegem" din ce in ce mai des roadele nepasarii noastre indelungate. Mentinerea calitatii mediului la un nivel acceptabil concomitent cu o buna dezvoltare economica impune, in Romania, derularea unui proces lent de schimbari majore in mentalitati, in atitudini si in comportamentul membrilor societatii civile, concomitent cu desfasurarea unor actiuni sustinute si intense de stimulare a constientizarii publice privind problematica mediului inconjurator, astfel incat dezvoltarea durabila sa devina din deziderat, realitate. Educatia in domeniul ocrotirii mediului si actiunile ecologice incep inca din gradinita, urmarindu-se prin reprezentari grafice, prin desene si lucrari tehnologice,formarea notiunilor de mediu social, natural si familial. Treptat, copilul isi largeste orizontul cunoasterii si intrebarile lui devin din ce in ce mai logice si chiar problematice ,ceea ce ne duce cu gandul la imensa capacitate de gandire a celor mici.,la cunoscuta si proverbiala lor curiozitate. In scoala, noi, cadrele didactice avem o si mai mare posibilitate de aprofundare a cunostintelor despre sol, apa, aer, vietuitoare, lant trofic etc., rolul acestor elemente in viata locuitorilor TERREI.

Oricat ne-am stradui , prin mijloace moderne, sa ne formam un mediu ambiant cat mai placut cu aer conditionat-rece sau cald, lumina cat mai difuza si muzica electronica in surdina,oricat i-am invidia pe cei ce traiesc in orase ultra sofisticate, cu blocuri la care te uiti ca dupa avioane, cu siguranta nu pot fi mai fericiti ca noi.

Ia inchipuiti-va, de exemplu ,ca va plimbati linistiti intr-o padure de brazi dupa o usoara ploaie de vara, cand rasina curge ca mierea pe trunchiurile batrane raspandind mireasma de tamaie; sau, mai simplu, imaginati-va ca mergeti desculti prin iarba verde si matasoasa ce se intinde cat vezi cu ochii, ca stati intinsi pe un brat de iarba abia cosita si priviti cerul limpede si albastru albastru Soarele si pasarile intregesc tabloul. Oare e nevoie de mai mult sa fii fericit?

Iata, asa se poate incepe o lectie despre mediul inconjurator starnind o mare curiozitate, dragoste si interes fata de natura, dar nu numai atat, caci n-ar fi indeajuns.

Copiii au nevoie sa "simta"ceea ce le spui, trebuie scosi in natura cat mai mult, dusi in excursii si drumetii, la diverse actiuni ecologice, pentru a-i ademeni sa iubeasca mai mult natura decat calculatorul si internetul.

Elevii trebuie sa fie educati in vederea responsabilizarii lor privind:

- protectia mediului inconjurator;

- utilizarea rationala a resurselor naturale;

- progresul civilizatiei umane;

- cooperarea si colaborarea internationala;

- resursele planetei si intelegerea necesitatii protejarii si conservarii acestora;

- cunoasterea fenomenelor ce caracterizeaza actuala configuratie a naturii;

- intelegerea aspectelor si fenomenelor ce se pot desfasura de-a lungul unui anotimp, an, deceniu;

- aspecte ce tin strict de zona in care traiesc, de schimbarile ce au loc in permanenta;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prietenii mediului - Plan de lectie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 133 cuvinte
Nr caractere:
12 239 caractere
Marime:
19.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
lectie, obiective, ecologie, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!