Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Disciplina pedagogica Teoria si Practica Instruirii si a Evaluarii particularizarea disciplinei Pedagogie a profilului pedagogic, specializarea educatoare-invatatori,aplica prevederile noului Curriculum National, corespunzator ciclului curricular de aprofundare.

In primul rand, consultand documentele Curriculum-ului formal(oficial) in vigoare specifice clasei a X-a pentru licee cu profil pedagogic, specializarea educatoare-invatatori, vom avea sursele principale de informare nemijlocita pentru realizarea unei proiectari pedagogice corecte a activitatii didactice la disciplina pedagogica Teoria si Practica Instruirii si a Evaluarii.

Astfel,in Planul-cadru de invatamant (anexa 1 la OMECTS nr. 5347/7.09.2011) indentificam ca acestei discipline ii corespunde o ora pe saptamana si face parte din aria curriculara ,,OM si Societate/Discipline psihologice si pedagogice ".

Apoi, in Programele scolare pentru disciplinele pedagogice si psihologice (Ordin de Ministru nr.4875 din 6.11.2002) se identifica finalitatile generale ale studiului disciplinelor pedagogice(competente generale, valori si atitudini), sugestiile metodologice, precum si competentele specifice, unitatile de continut specifice , si continuturile tematice, specifice acestei discipline.

Cu toate acestea, Didactica - manualul de pedagogie pentru licee pedagogice clasa a Xa, (editia 1998) utilizat la clasele de profil (varianta xerox!), nu este in concordanta cu actualul Curriculu neavand toate continuturile tematice specificate in programa actuala(si aceasta neactualizata din 2002!) ,foloseste o terminologie mai veche, ingreunand astfel atat activitatea de proiectare a activitatii didactice a profesorului, cat si activitatea de invatare a elevilor, viitoare educatoare sau invatatori.

In al doilea rand, in ajutorul profesorului exista documetele curriculare auxiliare: ghidurile metodice pentru profesori, caiete de munca independenta pentru elevi, pachete de invatare, soft-uri educationale.

Aceste documente contin sugestii metodice pentru elaborarea proiectarii activitatii didactice, exercitii pentru consolidarea si aprofundarea cunostintelor elevilor, pentru formarea competentelor, aduc un plus de informatii necesare atingerii finalitatilor educationale ele studiului disciplinei pentru profesor si elevi, completand lipsa acestora din manualele in uz, contribuie la abordarea unui invatamant practic-aplicativ centrat pe elev.

In alta ordine de idei, exista produse curriculare specifice profesorului, rezultate din proiectarea activitatii de catre acesta care personalizeaza elementele programei: planificarea calendaristica; proiectarea unitatilor de invatare; proiectarea la nivelul lectiei/activitatii .

Astfel, proiectarea calendaristica la disciplina Teoria si Practica Instruirii si a Evaluarii va cuprinde unitati de invatare, competentele specifice,unitatile de continut,numar de ore, saptamana si o rubrica pentru observatii, in conformitate cu modelul existent in ghidurile metodologice oficiale.

Apoi, proiectarea unitatii de invatare reprezinta instrumentul de baza al demersului didactic personalizat al profesorului, conform noului curriculum, instrument a carui realizare are la baza parcurgerea unui set de intrebari ce precizeaza elementele procesului didactic, intr-o succesiune logica, in vederea atingerii competentelor specifice stabilite si cuprinde: continuturi(cu detalieri, din manual),competente specifice,activitati de invatare,resurse si evaluare.

De asemeni, in proiectarea la nivelul lectiei, profesorul va avea in vedere: formularea scopului lectiei si a obiectivelor operationale, selectarea continuturilor, a resurselor si a conditiilor de desfasurare a procesului didactic, concordanta dintre procesele de predare-invatare-evaluare, obiectivele urmarite si continuturile instruirii,modalitatile de lucru cu elevii ( invatare receptive-reproductiva,cognitiva,operationala,creativa), de tipurile de interactiune didactica(expositive,dialog frontal, clasic, liber , demonstratii,activitati personale ale elevilor) de

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pedagogie
    • Eseu_argumentativ_Curriculum_.docx
    • Harta_conceptuala_tabel_EV1.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 641 cuvinte
Nr caractere:
16 172 caractere
Marime:
40.62KB (arhivat)
Publicat de:
Stefania D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
psihologie, organigrama, programa
Predat:
Facultatea de Psihologie si Pedagogie din Brasov , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Pedagogie
An de studiu:
III
Profesorului:
Conf. univ. dr. Nadia Florea
Sus!