Obligațiile agenților economici

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Profesorul saluta elevii , face prezenta si asigura ordinea in sala.

Anuntarea si notarea pe tabla a titlului temei propuse: Obligatiile agentilor economici in raport cu protectia mediului

Profesorul prezinta continutul lectiei noi:

Obligatiile agentilor economici in raport cu protectia mediului sunt :

1. Eliminarea din exploatare a instalatiile ale caror emisii depasesc valorile limita stabilite prin actele de reglementare.

2. Suportarea costurilor aferente repararii prejudiciului si inlaturarea urmarilor produse de acesta, restabilind conditiile anterioare producerii pagubei, conform principiului ,,poluatorul plateste".

3. Solicitarea autorizatiei din partea autoritatii publice competente pentru agricultura.

4. Respectarea prevederilor regulamentelor ariilor naturale protejate.

5. Tinerea unei evidente stricte a substantelor si preparatelor periculoase si furnizarea informatiilor cerute de autoritatea competenta pentru protectia mediului.

6. Prevenirea riscurilor pe care substantele periculoase le pot prezenta asupra sanatatii populatiei si mediului si anuntarea iminentei producerii unor accidente ecologice autoritatii competente pentru protectia mediului.

7. Aplicarea unor programe de supraveghere a contaminarii radioactive a mediului, care sa permita respectarea conditiilor de eliminare a acestor substante si mentinerea dozelor radioactive in limitele admise.

8. Intretinerea de catre proprietarii de terenuri a perdelelor forestiere si a aliniamentelor de protectie a spatiilor verzi, a parcurilor, a gardurilor vii, cu scopul de a intretine capacitatea de regenerare a atmosferei, protectia fonica si eoliana.

9. Salubrizarea terenurilor neocupate productiv sau functional, in special a celor aflate de-alungul cailor de comunicatie rutiere, feroviare si de navigatie.

10. Protejarea florei si a faunei salbatice existente pe suprafetele de teren aflate in proprietatea agentilor economici, cu scopul de a mentine echilibrul ecologic si de a nu afecta mediul inconjurator si sanatatea umana.

11. Intretinerea padurilor, a curtilor, a imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor decorativi, conform planurilor de urbanism.

12. Mentinerea si ameliorarea fondului peisagistic, natural si antropic al fiecarei zone si localitati.

13. Obligatia autoritatilor si a agentilor economici de a nu contribui la degradarea mediului prin depozitari necontrolate de deseuri.

14. Manipularea, transportarea si comercializarea ingrasamintelor chimice si a produselor de protectie a plantelor ambalate cu inscriptii de identificare, avertizare, in conditii care sa nu provoace contaminarea mediului.

15. Stocarea temporara a ingrasamintelor chimice si a produselor de protectie a plantelor numai ambalate si in locuri in care s-au prevazut toate masurile de securitate.

16. Asigurarea dotarii cu instalatii de stocare sau de tratare a deseurilor, instalatii de epurare a apelor uzate si racorduri de descarcare a acestora in instalatii de mal sau plutitoare.

17. Obligatia agentilor economici de a nu polua apele de suprafata prin spalarea de produse, ambalaje.

18. Obligatia agentilor economici de a nu depozita pe maluri, in albiile raurilor, in apele de suprafata, deseuri.

Prevenirea deteriorarii mediului

Legea nr 137/1995 are ca obiectiv reglementarea protectiei mediului pe baza principiilor si elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabila a societatii, si anume:

a) Principiul precautiei in luarea deciziei;

b) Principiul prevenirii, reducerii si controlului integrat al poluarii prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile pentru activitatile care pot produce poluari semnificative;

c) Principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor specifice cadrului biogeografic natural;

d) Principiul ,,poluatorul plateste";

e) Inlaturarea cu prioritate a poluantilor care pericliteaza nemijlocit si grav sanatatea oamenilor;

f) Crearea sistemului national de monitorizare integrata a mediului;

g) Utilizarea durabila a resurselor;

h) Menttnerea, ameliorarea calitatii mediului si reconstructia zonelor deteriorate;

i) Participarea publicului la luarea deciziilor privind mediul;

j) Dezvoltarea colaborarii internationale pentru asigurarea calitatii mediului.

Precautii in luarea deciziilor

Principiul precautiei in luarea deciziilor de catre autoritatile cu atributii in protectia mediului presupune precautia ca masura de prudenta, care trebuie sa caracterizeze luarea oricarei decizii in domeniul protectiei mediului, in scopul excluderii oricaror riscuri de poluare.

Conservarea mediului

Principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor presupune protectia ecosistemelor, conservarea biodiversitatii, precum si utilizarea si gospodarirea durabila a resurselor naturale ale mediului.

Despagubiri in caz de poluare

Principiul ,,poluatorul plateste" exprima ideea ca cel care polueaza va suporta rigorile legii, indiferent daca este culpabil sau nu.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obligatiile agentilor economici.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
896 cuvinte
Nr caractere:
5 307 caractere
Marime:
18.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
Obligatiile agentilor economici, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!