Metode de Cercetare - Alege o Carte

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In conditiile in care astazi, avantajele pe care le ofera mass-media inseamna din pacate puncte slabe, dependenta tot mai mare a omului de ceea ce ii ofera mijloacele de informare in masa reprezinta tocmai motivul pentru care interesul acordat lecturii este subminat in detrimentul unor cai facile de cunoastere.

Lucrarea noastra de cercetare isi propune sa observe interesul studentilor pentru lectura in cazul in care acesta este dobandit din pura obligatie sau din pasiune.

Aceasta a fost realizata pe un esantion de 30 de persoane din Cluj-Napoca. Metoda de selectie a fost aleatorie,respectand matricea de stratificare - femei si barbati, sudenti si persoane cu studii post-universitare-, avand in vedere ca s-a desfasurat in incinta Bibliotecii Central Universitare. Esantionul proiectat de 30 de persoane a cuprins studenti cu varste intre 19 si 25 de ani. In cadrul acestui studiu, am optat pentru folosirea chestionarului si a interviului ca metode de cercetare, acestea numarandu-se printre cele mai des utilizate.

Cine mai citeste in ziua de azi?

Tema pe care am abordat-o a luat nastere din curiozitatea de a afla daca realmente mijloacele de informare apartinatoare noii tehnologii, indeosebi internetul si televiziunea, impun "involuntar" declinul unor metode mult mai constructive, in cazul nostru lectura.

Intrebarea de la care porneste acest studiu : "Cine mai citeste in ziua de azi? " centreaza problematica acestui subiect. Numeroase studii efectuate pe parcursul a mai multor ani, dezbat aceasta tema si concluzioneaza acelasi fenomen:interesul pentru lectura este din ce in ce mai scazut. Conform unui studiu al National Endwment for the Arts, adolescenttii si tinerii citesc mai rar decat generatia anterioara, motivul invocat cel mai des fiind internetul. Intr-un alt studiu al National Household Educational realizat in 1999, populatia vizata citea mai mult decat cea a anilor 80', Acest fapt se datoreaza in principal interesului excesiv pentru televiziune, a stilului de viata activ si de asemenea a inlaturarii valorilor nepretuite. National Literacy Trust efectueaza un studiu in 98 de scoli din Anglia, chestionand peste 8000 de copii. Pe baza acestei cercetari, se releva faptul ca unii elevi si tineri citesc din placere, iar altii din obligatii scolare. Un alt studiu, care se bazeaza pe statisticile nationale din 2001, in U.K si Nethelands, se refera la timpul acordat cititului. Un studiu mai recent (noiembrie 2007) , se refera la criteriile de alegere a cartilor, la mediile de procurare si la cele mai des folosite metode de informare in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 17 si 30 de ani.

Bibliografie:

[1] Arulraj and viji(2008),News Paper Readind Habit Among the Professional College Staff Members for Various Points of View: A Survey, http://www.nea.gov/news/news07/TRNR.html, accesat in 25.01.2008.

[2] National Endowment of the Arts(2004),Reading at Risk:A Survey of Literary Reading in America, http://www.nea.gov/news/news04/ReadingAtRisk.html, accesat in 25.01.2008.

[3] National Endowment of the Arts(2007),Read or not to read: A Question of National Consequence, http://www.statistics.gov.uk/StatBase/ssdataset.asp?vlnk=7194&Pos=1&ColRank=2&Rank=1000 , accesat in 25.01.2008.

[4] Traian Rotariu,Petru Ilut(2006),Ancheta Sociologica si Sondajul de Opinie: Teorie si Practica, Editura Polirom, Bucuresti.

[5] Scott Hughes(2007),Why people are Reading Less and Less, http://www.articlesbase.com/college-and-university-articles/news-paper-reading-habit-among-the-professional-college-staff-members-for-various-points-of-view-a-survey-295276.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Cercetare - Alege o Carte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
3 502 cuvinte
Nr caractere:
17 903 caractere
Marime:
236.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
populatie, carti, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Alexandru Coman
Sus!