Managementul clasei de elevi

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cadrul didactic este cel care reuneste toate resursele materiale si umane, resursele logistice de ordin pedagogic si psihologic si le configureaza intr-o maniera proprie la nivelul clasei pe care o conduce. Cu alte cuvinte, cadrul didactic este managerul clasei.

Profesorul planifica activitatea didactica pe care o concretizeaza intr-o planificare calendaristica anuala si in una semestriala. Profesorul mai realizeaza planuri de lectii, organizeaza clasa de elevi, in functie de natura activitatii desfasurate si de obiectivele urmarite.

Definitiile managementului clasei difera ca grad de generalitate enumerand astfel cateva definitii:

-realizarea, de catre profesor, a tuturor functiilor manageriale recunoscute, atat pe dimensiunea ,, sarcina", cat si pe dimensiunea ,,umana"

-intreaga activitate a cadrului didactic, de proiectare, aplicare si evaluare a influentelor educationale

-tot ceea ce gandeste si face cadrul didactic impreuna cu un anumit colectiv de elevi

-utilizarea concreta si coordonarea (la nivel formal si informal) a resurselor umane si non-umane (materiale, informationale, de timp, de autoritate si putere), in vederea aplicarii planului stabilit si obtinerea rezultatelor scontate.

In aceste definitii exista cateva elemente cheie, comune tuturor: nevoia de obiective si scopuri pentru o activitate, exploatarea resurselor materiale si umane existente, coordonarea eforturilor individuale.

Managerial, clasa de elevi poate fi abordata, in principal, din doua perspective: didactica si psihosociala. E dificil a stabili conturul propriu al managementului clasei in raport cu didactica. In relatia cu didactica, managementul clasei nu are decat granitele pe care i le instituie teoreticienii care se ocupa de studiul ei. Managementul clasei trebuie sa devina o componenta intrinseca stiintelor pedagogice, in directa interdependenta cu teoria instruirii, in masura in care actul educativ se manifesta ca act de conducere, aflat intr-o solida unitate cu toti factorii, cu toate functiile si cu toate principiile care il determina. Vorbind despre structura dimensionala a managementulul clasei putem spune ca exista mai multe dimensiuni si anume: ergonomica, psihologica, sociala, normativa, operationala si inovatoare.

In opinia specialistilor in domeniul educatiei, managementul scolii si al clasei au ca scop incurajarea controlului comportamental la elevi, prin promovarea rezultatelor si comportamentelor scolare pozitive. De aceea, rezultatele scolare, eficienta didactica a profesorului si comportamentul elevilor si a profesorilor relationeaza direct cu managementul clasei si al scolii.

Managementul clasei cuprinde trei componente esentiale: managementul continuturilor, managementul problemelor disciplinare si managementul relatiilor interpersonale.

Notiunea de management al continuturilor intervine cand profesorul se afla in postura de a coordona spatiul, materialele, echipamentele aferente, miscarea si asezarea elevilor, precum si materialul de studiu propriu-zis, integrate intr-o arie curriculara sau intr-un program de studiu.

Managementul problemelor disciplinare se refera la tehnicile necesare rezolvarii problemelor de disciplina a clasei.

Managementul relatiilor interpersonale profesor-elev are ca obiect aptitudinile manageriale in domeniul relatiilor interpersonale pe care profesorul/conducatorul de grup le exercita in raport cu elevii perceputi ca grup.

Pe de alta parte pot fi diferentiate mai multe niveluri de activitati manageriale. Avem astfel:

- managementul strategic (realizat la nivelul sistemului de invatamant national)

-managementul scolar numit si managementul tactic (se realizaeaza la nivelul inspectoratelor scolare sau la nivelul conducerii universitatilor)

-managementul operativ sau propriu-zis (se refera la deciziile pe care le iau directorii de institutii de invatamant).

Prin intreaga sa activitate de concepere, proiectare si realizare a instruirii, profesorul desfasoara o activitate specifica de conducere la clasele pe care le are in grija. In felul acesta, el isi va putea regandi intreaga activatate din perspectiva mangeriala, fara a ignora anumite ,,constrangeri" la care este supus in continuare.

La clasa, profesorul nu realizeaza numai predarea-invatarea-evaluarea, ci si relationeaza cu elevii, influentandu-le comportamentul de invatare, intervine in directionarea evolutiei lor generale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul clasei de elevi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 537 cuvinte
Nr caractere:
9 586 caractere
Marime:
13.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
elevi, educatie, profesori
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Elena Joita
Sus!