Dezvoltarea percepțiilor spațiale la vârsta preșcolară

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere...............................................................................................2


Capitolul I.
Particularitatile formarii perceptiilor spatiale la copii...................4
? 1. Mecanismul sistematic si specificul dezvoltarii perceptiei spatiului la copii de varsta prescolara mare...............................................................................4

? 2. Particularitatile reprezentarilor spatiale a copilului cu dereglari mentale..........................................................................................11


Capitolul II
Formarea perceptiilor spatiale la copii cu dereglari mentale cu manifestari grave ale paraliziei cerebrale infantile.......................16

? 1. Caracterizarea generala a experimentului de formare.......................16
? 2. Desfasurarea experimentului de formare..................................20


Concluzii.......................................................................................................27



Bibliografie...............................................................................................29

Extras din proiect:

Actualitatea temei: ingrijirea, educatia si instruirea unui copil e o incercare pentru familie, specialisti si societate. Problema este si mai complicata ctunci, cind copilul e marcat cu dizabilitati, procesul de percepere de catre copil a ceea ce-l inconjoara necesita eforturi ce le revin tuturor partilor implicate, intr-un mod sau altul, in viata copilulii respective.

Desi scoala ajutatoare prin toata gama de activitati corectional-recuperative realizeaza o mare munca de stimulare si dezvoltare a vorbirii acestor copii, rezultatele acestei munci si influienta asupra calitatii comunicarii sunt insuficiente.

In cercetarea noastra ne vom axa mai mult pe copii cu PC. Paraliciul cerebral la copii - este o boala grava care afecteaza creierul la copilul nou nascut, in urma careia sunt dereglate functiile de formare a capacitatilor de miscare,de vorbire(exprimare,comunicare)si cele psihice.In urma analizei mai multor surse, concluzionam ca numarul copiilor cu paralizie cerebrala in multe tari ale lumii constituie zeci de mii. Insemnatatea sociala a problemei copiilor bolnavi de paraliciul cerebral este foarte mare.

In scopul crearii unor noi conditii in ceea ce priveste studierea copiilor cu tulburari cerebrale, gasirea unor noi metodologii pentru compensarea defectelor se afla intr-un lant permanent de schimbare prin formarea si largirea lantului de institutii medico-pedagogice atit in tara noastra cit si peste hotare (sectie specializata pentru nou nascuti, policlinica, sectiile de neurologie, spitale speci-alizate de ortopedie, case de tratament specializate, gradinite, scoli-internat, case de copii).

In decursul ultimilor zece ani problema copiilor ce sufera de paralizie cerebrala e obiectul de studiu a multor cercetatori cum ar fi E.Arhipova, H.Malofeev, M.Ipolitova, T.Mastiukova, R. Babencova, E.Vinarscaia, L. Levcenko, L. Danilov, A. Colijniuc, L. Hahilova, N. Bucun, N. Andronache, M. Rosca, Gh. Radu.

Dezvoltarea problemei promovate constituie scopul cercetarii noastre.

Scopul cercetarii: cercetarea si elaborarea unui sistem de metode speciale de formare a per-ceptiilor spatiale la copii de varsta prescolara mare dar in special al celor cu paralizie cerebrala infantila. De a scoate in evidenta conditiile speciale ce ar favoriza formarea si utilizarea vorbirii elevilor scolii ajutatoare ca mijloc de comunicare, ca mijloc de generalizare a propriilor experiente si de a elabora pentru aceste conditii un sistem metodic corectional-recuperativ bazat pe mijloace care ar motiva declansarea vorbirii si utilizarea ei in scopul comunicarii.

Obiective cercetarii:

1. Analiza mecanismului sistematic si a specificului dezvoltarii perceptiei spatiului la copii de varsta prescolara mare.

2. Analiza literaturii psihopedagogice referitor la problema dezvoltarii perceptiilor spatiale la copii cu PC deficienti mental si studierea structurii vorbirii acestor copii.

3. Elaborarea proiectulu de cercetare si stabilirea unei model complex de diagnosticare a nivelului dezvoltarii perceptiei si comunicarii.

4. Determinarea tipurilor de mijloace verbale deficiente sau insuficient dezvoltate.

5. Conceperea modului de desfasurare si elaborare a cailor de ameliorare a perceptiei si comunicarii elevilor deficienti mental din perspectiva cerintelor integrarii sociale exprimate in planul de studii si programele de invatamint ale scolii ajutatoare.

Pentru rezolvarea sarcinilor puse si determinarea ipotezei am valorificat metodele urmatoare: analiza teoretica a literaturii filozofice, generale si speciale, pedagogice si psihologice ce tin de problema cercetarii; studierea actelor medico-pedagogice; observarea, examinarea cu ajutorul metodelor experimentale, analiza calitativ-cantitativa a rezultatelor obtinute.

Metode de cercetare: Cercetarea a fost realizata in 3 etape.

La prima etapa - metode teoretice: studierea si analiza literaturii existente in domeniul cercetat, observari privind comunicarea elevilor pe baza exercitiilor de orientare spatiala.

La etapa a doua - metode psihopedagogice: elaborarea si studierea particularitatilor reprezentarilor de spatiu la elevii din clasele primare cu paraliciu cerebral a experimentului de constatare si a experimentului formative. (observatia, chestionarea, convorbirea, testarea).

La etapa a treia - metode matematice: include studierea si analiza/prelucrarea datelor obtinute in urma experimentului de formare, constituirea dinamicii de dezvoltare a reprezentarilor de spatiu conform rezultatelor obtinute.

Continutul de baza al tezei: teza este alcatuita din introducere, doua capitole, incheiere si bibliografie.

Capitolul I.

Particularitatile formarii perceptiilor spatiale la copii

? 1. Mecanismul sistematic si specificul dezvoltarii perceptiei spatiului la copii de varsta prescolara mare

Mecanismul sistematic perceptiei spatiale reprezinta: Problema orientarii in spatiu si formarii orientarii de spatiu corecte si a notiunilor este una din cele mai actuale in domeniul psihologiei, pedagogiei si metodicii, intrucat orientarea in spatiu sta la baza activitatii de cunoastere a omului. Spatiul in sensul filozofic inseamna realitatea obiectiva, independenta de consecinta noastra si care este reflectata de el. Spatiul este unul din formele existentei materiei.

Cunoasterea relatiilor de spatiu si timpul este direct legata de reflectarea evenimentelor,a lunii materiale si e determinata de el. Aceasta legitate destul de

Bibliografie:

1. Baciu Clement, Aparatul locomotor.Anatomia Functionala Bucuresti 1999.

2. Ciofu Eugen. Esentialul in pedagogia prescolara. Bucuresti 2002.

3. Furdui E, Goncearuc S., Asistenta psiho pedagogica a elevului de clasa corectional-dezvoltativa, Editura Cartea Moldovei, Chisinau,1999.

4. Laudatu Ecaterina, Posibilitati destimulare a potentialului perceptiv al copiilor de varsta prescolara mare, Revista de educatie speciala,Nr:2.Bucuresti 1992.

5. Ludke I., Recuperarea precoce psihomotore la copil,Teza de doctorant, Universitatea de Medicina si Farmacie,Targul Mures 1992.

6. Martin V. H., Racu A., Viziuni moderne ale psihopedagogiei/Colaborarea Flandra/Moldova 2000.

7. Robanescu N, Reeducarea neoromotorie,Editura Medicala Bucuresti 1992.

8. Stempovscaia E., Aspecte ale recuperarii complexe a copilului cu paralizie cerebrala infantila.Probleme ale stiintelor socio-umane si modernizarii invatamintului,Chisinau 1999.

9. Verza E., Psihopedagogie speciala, EDP, Bucuresti 1998.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea perceptiilor spatiale la varsta prescolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
12 519 cuvinte
Nr caractere:
70 014 caractere
Marime:
64.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
dezvoltare, perceptii, oameni
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!