Aspecte ale predarii substantivului la elevii din învățământul primar

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap. 1 : Introducere
1.1Motivatia alegerii temei. 1.2Importanta studierii limbii romane in ciclul primar.
Cap. 2 : Particularitati in didactica invatamantului primar.
2.1 Particularitatile psiho-intelectuale ale copiilor de varsta scolara mica.
2.2 Didactica in invatamantul primar
2.3 Particularitatile predarii-invatarii limbii romane in invatamantul primar. Predarea-invatarea limbii romane.
Cap.3 :Aspecte metodologice ale predarii substantivului in clasele a IIIa si a Iva.
3.1 Ora de limba romana.
3.2 Predarea elementelor de morfologie.Substantivul.
3.3 Aspecte metodologice ale insusirii substantivului.
Bibliografie

Extras din proiect:

Am ales aceasta tema, deoarece mi se pare foarte interesanta. Prin studiul gramaticii, elevii inteleg logica limbii, bogatia ei si se deprind sa foloseasca in mod corect si constient, atat in vorbire, cat si in scriere, un vocabular adecvat, o exprimare corecta. Elevii reusesc sa inteleaga mai bine gandurile altora si sa se foloseasca de limba ca mijloc de comunicare, precum si de acumulare a informatiilor. Activitatea de invatare a notiunilor de gramatica asigura in acelasi timp, cultivarea zestrei lingvistice a copiilor si contribuie la stimularea proceselor de cunoastere, gandirii abstracte in mod deosebit.

- Importanta studierii limbii romane in ciclul primar

Limba romana reprezinta in esenta continuarea limbii latine vorbite neintrerupt pe teritoriul patriei noastre de la cucerirea Daciei de romani si pana azi. Formandu-se si dezvoltandu-se in chiar procesul formarii si dezvoltarii poporului - deci odata cu el - limba este expresia istoriei si a inaltelor lui insusiri. Factor de afirmare si unificare, limba a fost pentru poporul nostru si una din fortele care l-au ajutat sa urce treptele tot mai inalte ale civilizatiei si culturii, material de pret in care si-a durat unele dintre cele mai valoroase creatii artistice.

Stapanirea temeinica si folosirea corecta si precisa a limbii romane constituie nu numai o necesitate (caci ea inlesneste tuturor cetatenilor tarii participarea la activitatea si viata sociala, accesul la cultura), dar si o datorie pentru toti cei ce contribuie la faurirea - in continuare - a istoriei poporului, limba fiind - asa cum se stie - una dintre caracteristicile esentiale, definitorii ale acesteia.

Ca limba materna se insuseste spontan din primii ani de viata, in cadrul convietuirii sociale, in relatiile dintre copii si adulti, practica reprezentand - prin urmare -faza initiala a invatarii limbii.

Limba romana constituie principalul obiect de studiu in invatamantul nostru obligatoriu. Studiul limbii romane are o importanta cu totul deosebita in formarea multilaterala a tineretului scolar. Fara insusirea corespunzatoare a limbii romane nu poate fi conceputa evolutia intelectuala viitoare a scolarilor, pregatirea lor corespunzatoare la celelalte obiecte de invatamant. De aceea, limba romana este situata la loc de frunte in randul obiectelor incluse in planul de invatamant al scolii.

In ciclul primar, importanta limbii romane ca obiect de invatamant capatadimensiuni noi, determinate de faptul ca acest obiect urmareste atat cultivarea limbajului oral si scris al elevilor, cunoasterea si folosirea corecta a limbii romane, limba materna, cat si invatarea unora din tehnicile de baza ale activitatii intelectuale cum sunt cititul, scrisul si exprimarea corecta.

Aceste tehnici sau instrumente ale muncii intelectuale asigura dezvoltarea si perfectionarea limbajului, precum si succesul in intreaga evolutie viitoare a scolarilor. La varsta scolara mica, limba se invata cu o mare usurinta, curiozitatea copiilor fata de latura ei sonora fiind probabil impulsul interior

care-i determina spre o insusire aproape ludica a ei. De multe ori, copilul, jucandu-se, creeaza cuvinte, iar creatia lui este conforma cu spiritul limbii lui materne.

Aceasta atitudine fata de limba constituie un cadru favorabil pentru actiunea invatatorului, care trebuie sa ii vina in intampinare, prin atitudinea si activitatea sa didactica, in acest sens, invatatorul trebuie sa dobandeasca trei calitati: pretuire fata de limba materna, cunostinte lingvistice temeinice, placere si maiestrie in predarea ei.

Prin convergenta acestora, invatatorul il poate face pe copil sa perceapa obiectul Limba romana din planul de invatamant al clasei este alocat in scopul realizarii ei.

In clasele urmatoare ale ciclului primar, chiar daca numarul de ore destinat studiului limbii romane este mai mic, el se mentine la aproximativ o treime din totalul orelor cuprinse in planul de invatamant al claselor I - IV, iar un obiectiv de seama ramane perfectionarea tehnicilor de munca intelectuala.

2.1. Particularitatile psiho - intelectuale ale copiilor de varsta scolara mica

In ansamblul dezvoltarii, varsta scolara apare ca o etapa cu relativa stabilitate si cu posibilitati de adaptare mai usor de realizat. Progresele obtinute sunt mai constante si se manifesta in toate compartimentele dezvoltarii psihice si fizice.

In dezvoltarea fizica se constata o fortificare generala a organismului.

Profilul psihologic este definit de cercetatorul, I. Nicola ca ,,expresia cantitativ-calitativa a totalitatii componentelor, proceselor si insusirilor psihice, precum si a relatiilor interfunctionale dintre acestea, caracteristice unei anumite etape din dezvoltarea ontogenetica a copiilor si diferentiat de la un individ la altul".

La varsta scolara mica, in conditiile unei organizari corecte a procesului

instructiv - educativ, perceptia copilului capata caracterul unei activitati dirijate spre un anumit scop. Functia de reglare si control a celui de al doilea sistem de

semnalizare asupra legaturilor din primul sistem de semnalizare se dezvolta mult in aceasta perioada. Acum se face trecerea de la perceptia neorganizata spre cea

organizata, diferentiata , selectiva, orientata spre un anumit scop, trecere care nu se realizeaza de la sine, ci in procesul unei educatii si instructii adecvate, prin organizarea unei activitati cu obiectele care sa necesite analiza lor fina. Perceptia copilului nu mai are un caracter global; copilul reuseste sa desprinda treptat diferitele parti componente ale obiectelor treprezentarile elevului in procesul de invatamant. Dezvoltarea capacitatii de reprezentare merge in directia cresterii elementului generalizator.

Bibliografie:

- Alexandru Gheorghe, Scorojitu Radu, Cartu Ioana, ,,Sa invatam gramatica din clasa I", Craiova, Ed. ,,Gheorghe Cartu Alexandru", 1994.

_ Avram Mioara, ,,Gramatica pentru toti", Bucuresti, Ed. Academiei, 1986

_ Berechet Daniela, ,,Limba romana", Pitesti, Editura Paralela 45, 2002

_ Bogdan Madalina, ,,Gramatica practica pentru ciclul primar", Buc.,Ed.,,Coresi" S.R.L., 1994.

_ Cadariu Loredana, ,,Introducere in pedagogie", Timisoara, Ed. Mirton, 2005

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte ale predarii substantivului la elevii din invatamantul primar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 993 cuvinte
Nr caractere:
20 959 caractere
Marime:
24.77KB (arhivat)
Publicat de:
Zaraza-Melania Neagu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
substantiv, predare, Pedagogie, elevi
Predat:
Facultatea de Stiinte ale Educatiei , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Pedagogie
Nota primită:
Nota 9
Sus!