Analiza unui manual utilizat în ciclul gimnazial la nivel de sarcini de învățare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Conceptul de curriculum scolar. Fundamente psihologice ale curriculum-ului pentru stadiul operatiilor concrete(6-11/12 ani).
2.Manualul scolar. Functiile manualului scolar.
3.Prezentarea manualului:titlul, autori, editura, structura manualului.
4.Obiectivele analizei
5. Metodologia analizei sarcinilor de invatare
5.1- Operationalizarea obiectivelor
6.Concluzii
7.Bibliografie

Extras din proiect:

1.Conceptul de curriculum scolar. Fundamente psihologice ale curriculum-ului pentru stadiul operatiilor concrete(6-11/12 ani)

,,In viziune actuala, definitiile specialistilor converg spre urmatoarea viziune:curriculum-ul se refera la oferta educationala a scolii si reprezinta sistemul proceselor educationale si al experientelor de invatare si formare directe si indirecte oferite educatilor si traite de acestia in contexte formale, neformale si chiar informale."

Elaborarea curriculum-ului presupune, deci, "gandirea si structurarea situatiilor de invatare efectiva a elevilor, actiune ce presupune cu necesitate prefigurarea experientelor de invatare si formare pe care le vor parcurge elevii."

Situatia de invatare reprezinta un element cheie al conceptului de curriculum, un context pedagogic configurat prin actiunea conjugata si convergenta a urmatoarelor categorii principale de elemente: obiectivele de invatare formulate operational, continuturile invatarii, sarcina de invatare, metodologia de predare-invatare , metodologia de evaluare, resursele materiale ale mediului de instruire si ale spatiului de invatare, caracteristicile contextului comunicarii (didactice) si ale contextului relational, resursele de timp, experienta de invatare si formare.

Produse curriculare principale:

a) planul-cadru de invatamant;

b) programele scolare;

c) manualele scolare;

d) materialele suport (curriculum de suport).

Fundamente psihologice ale curriculum-ului pentru stadiul operatiilor concrete(6-11/12 ani)

Copiii nu se deosebesc de alte organisme biologice si in consecinta, interactiunile cu mediul produc organizari mentale, care permit ordonarea si clasificarea stimulilor,evenimentelor si gandurilor, ca si efectuare actiunilor. Procesele cognitive ale copiilor devin progresiv tot mai organizate, in structuri pe care Piaget le denumeste scheme - senzorio-motorii sau conceptuale.

In aceasta perioada a vietii, se manifesta, capacitatea copilului de a invata, atat cu privire la lumea inconjuratoare cat si cu privire la el insusi. Operatiile mentale ale copilului sunt denumite concrete de catre Piaget, intrucat acestea sunt inca puternic legate de realitatea fizica si de momentul prezent.

Capacitatea crescuta de observare si intelegere a transformarilor, ca si cea de compensare mentala a modificarilor de stare, fac accesibile rezolvarea unor asemenea probleme precum conservarea:conservarea numarului,conservarea cantitatii, conservarea lungimii, conservarea volumului, conservarea greutatii.

O alta serie de progrese inregistrate in acest stadiu tin de aparitia capacitatii de operare mentala de clasificari si ordonari, dar si operatie mentala care presupune includerea in clase de obiecte.

"Operatiile concrete ale acestui stadiu sunt caracterizate de reversibilitate. In acest stadiu copilul poate nu numai aduna fete cu baieti pentru a obtine copii, dar poate de asemenea sa scada fete din copii pentru a obtine baieti."

2.Manualul scolar. Functiile manualului scolar.

Manualele scolare reprezinta instrumente de lucru operationale pentru elevi, care detaliaza, structureaza si operationalizeaza in mod sistematic temele recomandate de programa scolara, la fiecare obiect de studiu si pentru fiecare clasa, organizandu-le

Bibliografie:

1.Bucos,Musata,Teoria si metodologia curriculumului. Elemente conceptuale si metodologice,Ed.Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2008;

2.Gabrea, Iosif, Din problemele pedagogiei romanesti, Ed. ,,Cultura Romaneasca", Bucuresti, 1937;

3. Lisievici,Petru , Modulul 2,Fundamente Psihologice ale Curriculum-ului,Blackboard, 2014.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza unui manual utilizat in ciclul gimnazial la nivel de sarcini de invatare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 197 cuvinte
Nr caractere:
12 661 caractere
Marime:
33.65KB (arhivat)
Publicat de:
Stefania D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
Pedagogie, invatamant
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!