Reductor cu roți dințate cu dinți înclinați cu o treaptă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Transmisia mecanica este un ansamblu tehnic ce are in compunere mai multe organe de masini simple, compuse sau complexe organizate in diferite variante constructive, cu rolul principal de a transmite energia mecanica prin transformarea miscarii si a momentului de rasucire transmis.

Transmisia mecanica este formata din motorul electric (ME), tranmisia prin curele trapezoidale (TCT), reductorul cu roti dintate (R), cuplajul elastic (CE) si masina de lucru (ML).

Aceasta transmisie este o transmisie cu roti dintate, denumita si angrenaj, este mecanismul format din doua sau mai multe roti dintate aflate in angrenare. Angrenajul asigura, datorita danturii rotilor, o transmitere prin forma si cu raport de transmitere constant a miscariii de rotatie si a momentului de torsiune intre doi arbori necoaxiali, realizandu-se in general o modificare a momentului de torsiune si a turatiei.

Angrenajele sunt cele mai folostite transmisii mecanice datorita avantajelor semnificative pe care le prezinta: siguranta si durabilitate mare, randament ridicat, gabarit redus. Ca dezavantaje se pot retine urmatoarele: tehnologie complicata, cost mare, zgomot si vibratii in functionare.

Angrenajul cilindric exterior cu dinti inclinati este un angernaj ce se compune din doua roti cilindrie cu dantura exterioara inclinata. Cele doua roti cilindrice cu dinti inclinati au unghiul de inclinare de divizare al dintelui fata de axa rotii de aceeasi valoare, dar cu sens de inclinare invers.

La angrenajul cu dinti inclinati angrenarea incepe la un colt al piciorului rotii motoare ca apoi linia de contact, care este inclinata cu un unghi de inclinare sa creasca in deplasare spre varful dintelui. Dupa o valoare maxima, scade iar, si in final, iesirea din angrenare se porduce la un colt al capatului dintelui. Se produce astfel o intrare si iesire treptata din angrenare.

La transmisiile prin curele trapezoidale, fetele de lucru ale curelei sunt flancurile laterale, asigurand prin pozitie o capacitate portanta superioara si o incarcare pe arbori mai mica. Aceste avantaje apar pe seama cresterii aparente a coeficientului de frecare, dar, in acelasi timp, valorile pentru raportul ,,h/D" si alunecarile relative mai mari pe suprafetele de lucru influentaza negativ durabilitatea.

Transmisiile prin curele trapezoidale au arborii paraleli; rar se intalnesc si transmisii semi-incrucisate sau incrucisate.

Cureaua trapezoidala cuprinde in sectiune straturi din tesatura de bumbac sau snururi din fire de cord, ca element de rezistenta la uzura.

Transmisiile mecanice pot fi prin angrenare si prin frecare. Transmisiile prin angrenare (roti dintate) cu raport de transmitere constant montate in carcase inchise se numesc reductoare cand reduc turatia (i>1) si amplificatoare cand turatia(i<1) .Cand acestea permit variatie de viteza in trepte se numesc cutii de viteze.

Reductoarele pot fi cu una, doua sau mai multe trepte de reducere, constituite fie ca subansamble izolate , fie ca, facand parte din ansamblul unei masini.

Reductoarele cu o treapta au la baza angrenaje cilindrice, conice sau pseudoconice si melcate montate in carcase.

In functie de pozitiile relative ale arborelui motor si condus ,reductoarele sunt de mai multe feluri:

- cu roti dintate cilindrice ;

Bibliografie:

1. Jula A. si altii- Proiectarea angrenajelor elvolventice, Editura Scrisu romanesc Craiova-1989;

2. Pop D. cu Stan N. si altii- Reductoare cu doua trepte. Calcularea angrenajelor, Editura Todescu Cluj- Napoca -2002;

3. Belcin Ovidiu- Organe de masini Vol I si Vol III, Editura Risoprint 2000-2002;

4. Antal A. si altii- Reductoare IPCN-1994;

5. Antal si Tataru O.-Elemente privind proiectarea reductoarelor

Editura ICPLAT Cluj-Napoca 1998;

6. Crudu I. si altii- Atlas reductoare cu roti dintate, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti -1982;

7. Radulescu Gheorghe si altii- Indrumator de proiectare in constructia de masini, Editura CT, Bucuresti Vol I-1986;

8. Ovidiu Belcin si Marius Pustan- Angrenaje,probleme rezolvate, Editura RISOPRINT -2008;

9. Cursuri organe de masini.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reductor cu Roti Dintate cu Dinti Inclinati cu o Treapta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
5 816 cuvinte
Nr caractere:
37 629 caractere
Marime:
1.55MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Organe de mașini
Tag-uri:
reductoare, arbore rotativ
Predat:
Facultatea de Constructii de Masini , Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Chiba Ioan-Sorin
Sus!