Amplificatoare Optice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Se stie ca prin fibra optica fara amplificare, semnalele pot fi transmise pina la distante nu mai mari de 200 km. Insa necesitatile impun transmiterea semnalelor la distante foarte mari, in acest sens sunt utilizate amplificatoarele optice.

Tehnologia fibrei optice a aparut in 1960 cind un om de stiinta englez a reusit sa directioneze pulsuri de lumina printr-un tub de cauciuc lucios.

Dezvoltarea amplificatoarelor optice s-a facut dupa 1990, cind au fost revolutionate toate comunicatiile optice. Avantajul folosirii amplificatoarelor optice consta in proprietatile similare amplificatoarelor electronice, exceptie facind doar proprietatile de polarizare si ale lungimii de unda. Amplificatoarele optice sunt componente esentiale ale retelelor de telecomunicatii din prezent. Pentru multe aplicatii sunt necesare capacitati mari de transmisie a informatiei pe distante cit mai mari. Acesta problema se poate rezolva daca sunt utilizate amplificatoarele pe fibre optice, adica daca se obtine o amplificare optica directa cu un zgomot redus si fara sa necesite conversii electrooptice multiple care fac ca pierderile din fibra sa creasca. Amplificatoarele optice amplifica radiatia incidenta prin emisie stimulata, iar cistigul se realizeaza prin pompaj optic pentru a se obtine inversia de populatie. In timpul emisiei spontane, laserul de iesire poate sa contina un spectru larg de zgomot, care dupa detectie furnizeaza termeni de zgomot pentru fotocurent. Dezavantajul principal la amplificarea optica se constituie din faptul ca simultan cu ea se adauga si amplificarea zgomotului. De aceea se incearca reducerea zgomotului sau chiar eliminarea lui. Pentru acest lucru se utilizeaza diagrame de zgomot similare celor de la amplificatoarele electronice. Alte efecte care trebuie sa fie scazute sau anulate sunt cele legate de dispersie si de interferenta dintre semnale, cit si alte efecte liniare si nelinare care apar in fibrele optice si care modifica parametrii de transmisie a fibrelor optice. Tipurile de amplificatoare optice sunt: amplificatoare de linie, amplificatoare de putere la emisie, preamplificatoare la receptie si amplificatoare pentru compensarea pierderilor de distributie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amplificatoare Optice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 076 cuvinte
Nr caractere:
43 524 caractere
Marime:
307.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
amplificator, optica
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Sus!