Gestiunea și Calitatea Laptelui

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principala de nutritie a nou-nascutilor, inainte de fi capabili de a digera alte mancaruri. Poate insemna si sucul alb al nucilor de cocos.

Compozitia laptelui variaza mult intre diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, contine multa lactoza, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vaca contine mai putin zahar si mai multa grasime. Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 8,5% solide din lapte si 88% apa. Proteina principala (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli si cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei dupa pasteurizare, fie procesat in produse lactate precum smantana, unt, iaurt, inghetata sau branza.

Daca laptele neprocesat este lasat pentru o perioada, devine acru. Este rezultatul fermentarii bacteriilor acidului lactic, care transforma zaharul din lapte in acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit in producerea anumitor produse lactate.

Laptele pasteurizat se va inacri daca nu este tinut in frigider si este recomandat a fi tinut intre 1? si 4? Celsius. Inacrirea laptelui poate fi oprita prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putand fi pastrat in cutii pentru mai multe luni fara a se inacri.

COTA DE LAPTE - SISTEM UE

Sistemul cotei de lapte este folosit de catre Uniunea Europeana pentru regularizarea (limitarea) productiei de lapte si a produselor lactate. In comunitate existau surplusuri de peste 1 milion de tone de unt si peste 1 milion de tone de lapte praf degresat, iar cheltuielile cu stocarea acestora erau foarte mari, de peste 40% din cheltuielile UE pentru agricultura.

Acest sistem a fost introdus in 1984, fiind alocat fiecarui stat membru o cota nationala din care fiecare producator a primit o cota individuala. Aceasta cota individuala cuprinde cantitatea de lapte pe care fiecare producator o poate comercializa fara a atrage obligatii fiscale (plata taxei pentru depasirea cotei), in anul de cota, care

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestiunea si Calitatea Laptelui.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 574 cuvinte
Nr caractere:
15 378 caractere
Marime:
346.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
lapte, alimente, cantitate
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!