Comerțul electronic - reguli și tendințe

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitol 1 :O scurta prezentare a ceea-ce inseamna comertul electronic
- Ce este comertul electronic- 2
- Tendintele comertului electronic in Romania 2
Capitol 2:Prezentarea produselor in magazinele virtuale
- Lista cu informatiile pe care ar trebui sa le ofere un site de comert electronic 4
- Reguli de baza ale achizitionarii de produse online 5
- Designul si credibilitatea-cheia succesului- 6
Capitol 4:Concluzie autor Bibliografie.Anexe
-Concluzie autor 8
-Bibliografie 9
-Anexe 10

Extras din proiect:

O scurta prezentare a ceea-ce inseamna comertul electronic

Ce este comertul electronic?

Am sa incep aceasta lucrare cu o scurta introducere in care am sa prezint pe larg

ce inseamna comert electronic si care sunt tendintele lui pe piata romaneasca.

Comertul electronic este ceea ce americanii denumesc "new economy". Comertul electronic reprezinta comercializarea de produse si servicii prin intermediul internetului. Astfel se dezvolta o relatie de schimb intre ofertant si viitor cumparator. Termenul de Electronic Business a fost facut popular in anii 1990, printr-o campanie publicitara a companiei IBM .Comertul electronic global a luat o amploare deosebita in ultimii ani.[a] Dupa O'Reilly & Associates, accesul la Internet al afacerilor din lumea intreaga va creste la 15 milioane in anul 2006. Aceasta crestere, cuplata cu schimbarile rapide din tehnologia informatiei si comunicatiilor, are un impact profund asupra afacerilor si a locurilor de munca. Din ce in ce mai mult, folosirea comertului electronic devine o conditie de comert pentru industrie si este imperativa pentru toate industriile care vor sa se mentina in top. [c]

Tendintele comertului electronic in Romania

Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor, reprezentat prin comert electronic .

Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata. Cu toate acestea, situatia poate evolua extrem de spectaculos in urmatorii trei ani.

Volumul tranzactiilor online intermediate de sistemul 3D Secure romanesc, unde plata se efectueaza prin card, a crescut continuu dupa lansarea sa, in martie 2004, ajungand la suma de patru milioane de dolari in aprilie 2005. [d]

Valoarea pentru comert electronic ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 80 milioane de euro, ponderea covarsitoare, de aproximativ 90%, fiind detinuta de tranzactiile operate de catre clientii din afara tarii.

In Romania exista mai mult de 700 de site-uri care deruleaza tranzactii in sistem electronic (din care numai 160 active - inregistrate in sistemele de plata online) . Comertul electronic inregistreaza o rata de crestere lunara foarte mare, de 17-20%. Tendinta comertului electronic romanesc este ascendenta. Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos ca si numarul clientilor care fac cumparaturi online. Potrivit RomCard, in primele cinci luni din 2005 s-au efectuat aproximativ 138.000 de tranzactii in sistem 3D Secure, valoarea cumparaturilor generate de aceste tranzactii ridicandu-se la 26 milioane USD. [b]

in 2004, posesorii de carduri VISA emise in Romania au efectuat 33.742 de tranzactii in valoare totala de 4.565.440 dolari. Dintre acestea, valoarea tranzactiilor facute in Romania a fost sub 6%.

Media tranzactiilor se invarte in jurul a 45.000 pe luna, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului ne vom apropia de jumatate de milion. Insa din valoarea totala a tranzactiilor procesate prin RomCard in sistem 3D Secure, cardurile romanesti genereaza sub 10%. Nu toate magazinele virtuale sunt inrolate, insa, in sistemul 3D Secure.

La 4 milioane de utilizatori Internet si 6 milioane detinatori de carduri de debit (majoritatea) si credit in Romania, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut de la 1,8 milioane de euro, in 2003, la 2,8 milioane in 2004. Toti acesti utilizatori au acces direct la comert electronic.

Martie 2005 - 56.100 de abonati ai instrumentelor de plata cu acces la distanta, de patru ori mai multi fata de 2003.

In prezent, 160 de comercianti sunt inregistrati si se asteapta ca numarul acestora sa creasca la 300 pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, nici numarul clientilor care prefera plata prin card nu este foarte mare, multi optand inca pentru tipul de plata "cash on delivery" (sau ramburs, folosind termenul romanesc). In materie de comert electronic romanul inca nu a prin "gustul".

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Electronic - Reguli si Tendiinte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 612 cuvinte
Nr caractere:
14 542 caractere
Marime:
25.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
comert, internet, produse, vanzari, oferte, cereri
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Mihai Negrea
Sus!