Caracterizarea Merceologica a Cafelei

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I: CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI 2
1.1.Prezentarea cafelei si a grupei de produse gustative 2
1.2.Importanta in alimentatie a cafelei 2
1.3.Directii de prelucrare 4
1.4. Procesul tehnologic de obtinere a cafelei 5
1.5.Caracteristici de calitate 7
1.6.Valoarea nutritiva 9
1.7. Ambalare, transport, depozitare 9
1.8.Etichetarea cafelei 10
1.9. Sortimente existente pe piata 11
1.10 Consumul national si international de cafea 12
CAPITOLUL II: PROMOVAREA PE PIATA A CAFELEI 12
2.1. Importanta brandului 12
2.2. Promovarea cafelei. Puncte forte 14
2.3. Prezentarea principalelor marci de cafea si a sloganelor lor 15
BIBLIOGRAFIE 18

Extras din proiect:

CAPITOLUL I: CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI

Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici merceologice ale cafelei si a produselor alimentare gustative din care face parte, precum si date cu privire la principalele sortimente comercializate si date despre consumul in Romania si in tarile Uniunii Europene. In a doua parte a lucrarii voi prezenta principalele firme de pe piata cafelei, felul in careacestea isi promoveaza produsele.

1.1.Prezentarea cafelei si a grupei de produse gustative

Cafeaua face parte din grupa produselor alimentare numita STIMULENTE. In aceasta grupa sunt curinse produsele alimentare neurotonice si cardiotonice, deoarece contin substante farmaco-logice-active, ce actioneaza asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator si dezvolta o actiune diuretica. Cafeaua face parte din grupa stimulentelor. Alte produse care fac parte din aceasta grupa sunt ceaiul si cacao. Cafeaua a fost descoperita pentru prima data in Estul Africii, intr-o zona a Etiopiei, cunoscuta sub numele de Kaffa. O legenda populara vorbeste despre un pastor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, dupa ce acestea consumasera fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a incercat sa consume el insusi acele fructe si a constatat ca ii confera o senzatie de revigorare. Auzind despre aceasta planta extraordinara, calugarii au uscat fructele, astfel incat sa le poata transporta la manastirile mai indepartate. Ulterior au reconstituit fructele cu apa, le-au consumat si au baut lichidul, care ii stimula si ii tinea treji pentru rugaciune.

Cafeaua in Europa

Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in 1615. La inceput, cafeaua se vindea de catre comerciantii de limonada si se credea ca are calitati medicinale. Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la Venetia in 1683, iar celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco a fost deschis in 1720. Odata ajunsa in Europa, aceasta noua bautura a fost puternic criticata de biserica catolica, iar multi considerau ca papa ar trebui sa o interzica, deoarece o numeau bautura diavolului. Spre surprinderea lor, papa a binecuvantat cafeaua declarand-o bautura crestineasca.

Cafeaua in America

In anii 1700, cafeaua si-a croit drumul pana in Americi datorita unui capitan francez de infanterie care a dus cu sine o mica planta in lunga sa calatorie peste Atlantic. Astazi, peste 400 de miliarde de cani de cafea sunt consumate in fiecare an, cafeaua fiind cea mai populara bautura din lume. Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta partea lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si unsol propice infloririi arborelui. Asemanarile fonetice dintre cuvantul "cafea" si echivalentii sai europeni ( in italiana "caffe", in franceza "caffe" si "kaffee" in germana, de exemplu), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din "Kaffa", provincia etiopiana de unde cafeaua isi trage obarsia. Dar o alta ipoteza a sugerat ca acest cuvant povine din arabescul "quahwek", care inseamna "stimulant".

Bibliografie:

Dima, D ,Marfuri alimentare si securitatea consumatorului,Editura Economica, Bucuresti, 2006

H.G. 106/2002, privind Etichetarea, publicata in M.O.147/20023.www.bursaagricola.ro

www.desprecafea.ro

www.elitecafe.ro

www.foodandbar.ro

www.tchibo.ro

www.standard.ro

www.zf.ro

www.google.ro - pentru imagini

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Merceologica a Cafelei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
7 523 cuvinte
Nr caractere:
43 534 caractere
Marime:
366.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
cafea, merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!