Avantaje și dezavantaje nutritive ale consumului de carne

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul I: Consumul de carne in alimentatia umana.......................................3
Capitolul II: Avantajele si dezavantajele nutritive ale consumului de carne............................................................................................................................................4
Concluzii.........................................................................................................................7

Extras din proiect:

Prin termenul de "carne" se inteleg muschii striati si tesuturile strans legate de acestia la animalele destinate abatorului (bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline), la animalele de curte (pui, curcani, iepuri) si la animalele salbatice (de vanat).

Din punct de vedere gastronomic, se distinge carnea rosie, mai bogata in fier, carnea alba, numita astfel datorita culorii sale mai deschise, si vanatul. Din prima grupa, grupa carnii rosie face parte carnea de vita adulta, de bivol, de cal, de oaie, de rata, de porumbel si vanatul cu pene. In al doilea grup se incadreaza carnea de vitel, de miel, carnea de porc, de pui si de iepure.

Consumul de carne incepe sa fie major la Homo erectus cand incepe vanatoarea de animale mari, pentru a ajunge in proportii de 90 % la Neandertalieni si Homosapiens sapiens, aproape ca si lupii. Consumul de carne a tinut cont de adaptarea la mediu, de cantitate si mai ales de calitate. Alimentatia cu carne a avut un rol esential in evolutia omului (cresterea volumului creierului, mai ales), energia furnizata si complexitatea vanatorii impulsionand hotarator dezvoltarea hominizilor spre un nivel social si cultural major.

Regimul alimentar bazat pe consumul exagerat (8-10 ori pe saptamana) de carne rosie duce la inrautatirea sanatatii pe termen lung, precum si la scurtarea duratei de viata cu circa 10 ani. Mesele care contin carne rosie sau carne procesata industrial duc la un risc crescut de aparitie a cancerului si a bolilor de inima. Cand carnea rosie este gatita la temperaturi mari, se formeaza compusi chimici care provoaca aparitia cancerului. Carnea rosie este, de asemenea, o sursa majora de grasimi saturate care sunt asociate cu aparitia cancerului de san si a celui colorectal. Din aceste motive se recomanda mai mult carnea alba.

In multe regimuri alimentare impuse de existenta anumitor boli, pacientilor li se recomanda ca in dieta sa introduca carnea rosie, de regula de vita. O motivatie ar fi aceea ca, de pilda, atunci cand organismul are nevoie de fier, carnea rosie ajuta substantial la acoperirea carentelor (anemiile feriprive sau afectiunile cu pierderi de sange). Un consum moderat si ocazional de carne rosie nu este periculos, cu toate ca daca am renunta total la carnea rosie sanatatea noastra ar avea numai de castigat.

Bibliografie:

http://dieta.ele.ro/Alimentatie/Pericolele-consumului -de-carne_--a162.html

http://www.citynews.ro/cluj/diete-17/consumul-de-carne-si-sanatatea-7255/

http://mediafax.ro/stiinta-sanatate/consumul-de-carne-rosie

http://o9atitudine.ro/info/traieste_sanatos/mitul-proteinelor-si-consumul-de-carne

http://www.citynews.ro/mures/diete-17/carnea-rosie-pericole-si-beneficii-112939/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avantaje si dezavantaje nutritive ale consumului de carne.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 982 cuvinte
Nr caractere:
15 066 caractere
Marime:
24.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
consum de carne, avantajele consumului de carne
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!