Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE pag. 3
CAP. 1 COMPOZITIA CHIMICA A MATERIILOR PRIME AGROALIMENTARE SI A ALIMENTELOR PRELUCRATE
1.1 APA - ROLUL EI IN ORGANISM pag. 4
1.2 APA IN PRODUSELE ALIMENTARE pag. 5
CAP. 2 IMPORTANTA SI IMPLICATII ALE CONTINUTULUI DE APA IN CAZUL DIFERITELOR MATERII PRIME AGROALIMENTARE SI PRODUSE ALIMENTARE pag. 7
CAP. 3 ROLUL UMIDITATII IN STABILITATEA PRODUSELOR ALIMENTARE
3.1 UMIDITATEA RELATIVA DE ECHILIBRU pag. 9
3.2 ACTIVITATEA APEI pag. 10
3.3 IZOTERMELE DE SORBTIE SI CALCULUL STABILITATII LA DEPOZITARE pag. 11
CAP. 4 IMBUNATATIREA CALITATII PRODUSELOR ALIMENTARE PRIN REDUCEREA CONTINUTULUI DE APA
4.1 CONCENTRAREA PRODUSELOR ALIMENTARE pag. 12
4.2 DESHIDRATAREA PRODUSELOR ALIMENTARE pag. 14
CAP. 5 METODE PENTRU DETERMINAREA CONTINUTULUI DE APA AL PRODUSELOR ALIMENTARE pag. 14
CONCLUZII pag. 17
BIBLIOGRAFIE pag. 18

Extras din proiect:

Hrana constituie un factor indispensabil pentru om si animale, deoarece asigura energia si substantele de baza necesare desfasurarii proceselor metabolice, cresterii si dezvoltarii organismelor. Ea reprezinta izvorul si regulatorul proceselor de schimb dintre organism si mediul inconjurator.

Din cele mai vechi timpuri omul a primit din mediu substante nutritive necesare furnizarii energiei cheltuite dar si mentinerii unor constante fiziologice normale.

In epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica complexa a acestora, riscurile de imbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate, schimbarea mediului in care omul isi desfasoara activitatea, au determinat o revizuire a conceptiei despre alimentatia umana, accentuarea caracterului ei rational si de factor preventiv in sanatate. S-a accentuat raspunderea celor care comercializeaza alimente atat in ceea ce priveste valoarea nutritiva a produselor comercializate cat mai ales starea lor de inocuitate.

Din multitudinea de factori de agresiune purtatori de agenti poluanti, mentionam: solul, apa, aerul, retetele produselor, tehnicile de prelucrare, microorganismele si alti biodaunatori.

Alimentul este un sistem aflat in stransa legatura cu individul, este legatura biologica a omului cu mediul inconjurator. Deci, orice perturbatie a mediului isi gaseste in aliment mijlocitorul ideal pentru a ajunge la om.

Mediul influenteaza alimentele de-a lungul parcursului materie prima - produs finit in diferite momente, relatia aliment - mediu determinand modificari ce perturba salubritatea produsului destinat consumului uman.

Factorii care influenteaza calitatea produselor alimentare pot fi interni, cum sunt: compozitia chimica a produsului (, structura antomica si gradul de integritate, proprietatile biologice, proprietatile fizice, sau externi: solicitarile mecanice in timpul manipularii produselor, compozitia aerului atmosferic, temperatura aerului, umiditatea aerului, lumina si alte radiatii, ambalajul, microorganismele, modul de depozitare.

In lucrarea de fata ne vom opri asupra compozitiei chimice a alimentelor si mai exact asupra cantitatii de apa continuta de produsele alimentare (umiditate) ca factor ce influenteaza stabilitatea si calitatea acestora.

Cap. 1 COMPOZITIA CHIMICA A MATERIILOR PRIME AGROALIMENTARE SI A ALIMENTELOR PRELUCRATE

1.1 Apa - rolul ei in organism

Printre componentele de baza din organism, apa ocupa un loc primordial, ea intrand in constitutia tuturor celulelor si tesuturilor, reprezentand mediul in care se petrec toate fenomenele chimice si fizico-chimice legate de functiile vitale. Toate reactiile din organism se produc numai in mediu apos, apa permitand stabilirea legaturilor intre diferite substante si intre organism si mediu. Ea este indispensabila organismelor vii a caror activitate vitala scade foarte mult daca cantitatea de apa este sub valoarea normala.

Apa reprezinta componenta chimica cu continutul cel mai ridicat in organism, care poate fi considerat ca un sistem dispers cu mediul de dispersie apa.

In organismul copiilor continutul apei reprezinta pana la 87% din masa corpului, iar la oamenii adulti pana la 70%. Omul pierde continuu apa prin respiratie, transpiratie, prin eliminarea urinii etc., aproximativ 2 - 3 litri si chiar mai mult pe zi, in functie de clima, anotimp, de efortul fizic etc. Daca pierde 10% din cantitatea de apa continuta se intrerupe formarea urinii, iar la o pierdere de peste 20 % incetinesc in mod accentuat procesele metabolice si poate surveni moartea. Un cal traieste pana la 20 de zile alimentat cu apa dar fara furaje. Daca este hranit cu furaje, dar fara apa moartea survine in decurs de 7 zile.

Apa eliminata din organism este inlocuita prin consumarea apei potabile, a diferitelor bauturi si prin apa care se gaseste in alimente. Omul are nevoie zilnic de 2-3 litri de apa pentru a-si asigura echilibrul hidric al organismului.

Bibliografie:

Diaconescu, Ion - Merceologie alimentara, Bucuresti, Editura Eficient, 1998

Dima, Dumitru

Pamfilie, Rodica

Procopie, Roxana -Marfurile alimentare in comertul international, Bucuresti, Editura Economica, 2001

Dima, Dumitru

Stanescu, Dorina

Bologa, Neicu

Pamfilie, Rodica - Merceologia produselor de alimentatie publica, Bucuresti, [s.n.], 1996

Pamfilie, Rodica - Merceologia si expertiza marfurilor alimentare de export-import, [Bucuresti], Oscar Print, 1996

Paunescu, Carmen

Pamfilie, Rodica - Lucrari aplicative la merceologie alimentara, Bucuresti, A.S.E., 2000

Procopie, Roxana - Bazele merceologiei, Bucuresti, A.S.E., 2001

Mencincopschi, Gheorghe

Kathrein, Iosif

Teodoru, Vitalie - Biotehnologii in prelucrarea produselor agroalimentare,Bucuresti, Editura Ceres, 1987

Neamtu, Gavril - Biochimie alimentara, Bucuresti, Ed. Ceres, 1997

Segal, Brad

Balint, Constanta - Procedee de imbunatatire a calitatii si stabilitatii produselor alimentare, Bucuresti, Ed. Tehnica, 1982

Stanescu, Dorina - Interferente nutritionale si tehnologice, Bucuresti, Ed.Oscar Print, 1996

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 682 cuvinte
Nr caractere:
41 285 caractere
Marime:
50.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
sursa vietii, apa, clima, anotimp
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!