Analiză ciocolată

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

CAPITOLUL I

ISTORICUL CIOCOLATEI

1.1 Evolutia ciocolatei

Ciocolata a evoluat de la praful de cacao pana la tableta care contine lapte si zahar pe parcursul catorva sute de ani.

1000. (Boabe si cifre) : La inceput boabele de cacao erau folosite ca forma de plata.

1200. (Razboiul ciocolatei): Subjugand popoarele Maya si Chimimeken, Aztecii isi impun suprematia in Mexic. Datele inregistrate in aceasta perioada includ detalii ale livrarilor de cacao, impuse ca taxa triburilor cucerite.

1502. (Columb si boabele de cacao): In al patrulea voiaj al sau in America, Columb ancoreaza pe 30Iulie 1502 in Nicaragua si este primul european care descopera boabele de cacao. Acestea erau

folosite de bastinasi ca moneda de schimb sau in prepararea unor bauturi delicioase.

1528. (Ciocolata in Europa): In 1528 Hernando Cortez (care a cucerit Mexic in 1519) aduce in

Europa primele boabe de cacao si instrumentele necesare prepararii ciocolatei.

1609.( Prima carte despre ciocolata): `Libro en el cual se trada del chocolate`s` este titlul unei carti care apare in Mexic in 1609. Este prima carte dedicata exclusiv subiectului ciocolata.

1615. (Un obice)i: Printesa Spaniei, Anna de Austria, se marita cu Louis XIII si introduce la curtea franceza, printre alte obiceiuri spaniole, cel de a bea ciocolata.

1657. (Un francez in Londra): Primul magazin de ciocolata din Londra este deschis de un francez

1671. (Un accident fericit): Se intampla ca un ajutor de bucatarie cam stangaci scapa un bol plin cumigdale pe podea. Seful, nervos, incearca sa il traga de urechi, iar acesta scapa si o lingura cu zahar fierbinte peste migdale. Ducele de Plesslis-Parslin, un renumit gurmand isi astepta desertul. In disperare de cauza, seful il serveste pe maresal cu desertul format din amestecul de migdale si zahar ars. Maresalul este deosebit de incantat si da numele acestui desert. Nu insa intreg ci, simplu`Praslin'. Din acel moment acest `dulce` a avut numeroase schimbari, incluzand si dezvoltareamoderna a termenului de `praline`.

1704.(Taxele pe ciocolata): Catre sfarsitul secolului al 17-lea, ciocolata isi face aparitia in Germania.Politica de restrictionare a produselor straine il conduce pe Frederick I de Prusia sa impuna taxe peciocolata in 1704. Oricine isi permitea un asemenea lux trebuia sa plateaca doi taleri pentru un permis special

1720.( Primii fabricanti de ciocolata): Cafenelele din Florenta si Venetia ofera clientilor o ciocolata a carei reputatie ajunge departe de granitele tarii. Fabricantii italieni de ciocolata, bine pregatiti in arta ciocolateriei, sunt bine vazuti in Franta, Germania si Elvetia.

1780.( Prima fabrica): Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1780.

1810.( Cel mai mare producator): In 1810 Venezuela era cea mai mare tara producatoare de cacao. Jumatate din productia mondiala provenea din aceasta tara, in timp ce o treime din productie este consumata de spanioli.

1819.(Pionierii ciocolatei): Prima fabrica elvetiana de ciocolata este construita intr-o fosta moara,langa Vevey. Fondatorul, Francois-Louis Cailler, invata secretul comertului cu ciocolata in Italia.

1875. (Ciocolata cu lapte): Dupa 8 ani de experimente, elvetianul Daniel Peter lanseaza pe piata

prima ciocolata cu lapte in 1875.

1.2 Istoricul ciocolatei in Romania

In Romania ciocolata are de asemenea o istorie bogata, piata ciocolatei suferind o evolutie

continua de la inceputul secolului al-IX lea pana in present, ciocolata Milka, Poiana, Kandia si Heidi sunt unele dintre firmele cu cea mai mare notorietate pe piata din Romania, avand o lunga istorie atat in tara noastra cat si in afara ei.

Totul a inceput in 1899, cand in Brasov se naste ,,Prima Fabrica de Bomboane si Ciocolata din Transilvania". Micuta fabrica a supravietuit celor doua razboaie mondiale si s-a extins incepand cu anul 1921, reusind ca in 6 ani sa isi dubleze capacitatea de productie.

Anul 1922 este anul cand fratii Stollwerk din Bratislava deschid o alta fabrica de ciocolata in Brasov.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Ciocolata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 492 cuvinte
Nr caractere:
14 349 caractere
Marime:
42.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
ciocolata, analiza, industria alimentara
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!