Ulcerul gastric

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Lucrarea de fata am intocmit-o pe baza cunostintelor acumulate in timpul stagiilor si din literatura de specialitate.

Pe perioada celor trei ani de studiu am reusit sa-mi acumulez cunostintele necesa re despre aceasta afectiune astfel incat pusa in situatia de a acorda ingrijirile necesa re unui pacient cu simptomatologia si manifestarile bolii ulceroase gastro-duodenale sa nu intalnesc piedici in scopul redarii acestiu in cel mai scurt timp, familiei si so cietatii.

Astfel, sper ca aceasta lucrare sa imi fie de mare ajutor in viitoarea mea meserie de asistenta medicala pentru a fi apta in orice situatie de apreveni o recidiva a bolii si daca este posibil, chiar sa ii dezvolt capacitatile fiziologice si psihologice, pentru ca riscul de recidiva a bolii sa fie cat mai scazut.

Am ales acest subiect deoarece boala este tot mai frecventa, datorita condotiilor sociale, factorilor de stres, factorilor favorizanti, etc. si pune probleme destul de grave asupra sanatatii individului

CAPITOLUL I

NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A STOMACULUI

ANATOMIA STOMACULUI

Stomacul- este un organ cavitar în forma literei “ J “ situat între esofag şi duoden cu rol în prelucrare alimentelor ingerate

Dimensiune- când este plin moderat are 25 cm lungime, 10 cm lăţime şi 8 cm grosime, capacitatea medie este de aproximativ 1,3 litri

Direcţia- la omul viu stomacul este în poziţie verticală iar la cadvru este aproape orizontală

Configuraţia externă este alcătuită din :

- fundul sau mare tuberozitate este partea cea mai lungă si priveşte spre diafragm; reprezintă camera cu aer a stomacului şi nu prezintă alimente.

- corpul este partea mijlocie.

- porţiunea pilorică sau porţiunea orizontală este partea inferioară, cea mai îngustă a stomacului şi are două segmente: antrul piloric şi canalul piloric.

Prezintă - două feţe: una anterioară şi alta posterioară - două curburi - mică curbură ce este concavă şi orientată spre dreapta - marea curbură este convexă şi orientată spre stânga

Orificiul prin care stomacul comunică cu esofagul se numeşte cardia iar cel prin care comunică cu duodenul se numeşte pilor.

STRUCTURA STOMACULUI

Peretele stomacului este alcătuit din patru tunici. Considerate de la exterior la interior sunt:

- tunica seroasă - formată din peritoneul visceral si acoperă aproape în întregime stomacul, lăsând neacoperită o mică porţiune care vine în raport direct cu diafragmul.

- tunica musculară - este alcatuită din fibre musculare netede ce sunt aşezate în trei straturi: -stratul extern- este format din fibre longitudinale fiind continuarea fibrelor longitudinale ale esofsgului; - al doilea strat - este alcatuit din fibre circuare; - al treilea strat - , cel intern, este format din fibre dispuse oblic. Fibrele musculare alunecă unele faţa de altele ceea ce îi permite destinderea şi relaxarea pereţilor atunci când acesta este plin sau gol.

- tunica submucoasă - este formată din fibre conjuctive si fibre elastice.

- tunica mucoasă sau mucoasa stomacală - este prevăzută cu numeroase plici gastrice longitudinale anastomozate. Are o grosime de aproximativ 2 mm şi este formată dintr-un epiteliu cilindric simplu printre care se află glandele unicelulare ce secretă mucus.

Mucoasa stomacală conţine corionul în grosimea căreia se găsesc numeroase glande gastrice în număr de aproximativ 40.000.000 care alcătuiesc aparatul secretor al mucoasei şi sunt de trei tipuri:

- glande fundice - sunt glande principle ale stomacului, se află situate în regiunea fudică corpului stomacului. Sunt glande tubuloase ce secretă acid clorhidric, pepsina, labferment si mucină.

- glande cardiale - sunt situate în mucoasa regiuni orificiului cardia. Sunt glande tubuloase ce secretă lipază stomacală şi lichid alcalin bogat în mucină.

- glande pilorice - sunt situate în reginunea pilorică. Sunt glande tubulose ce secretă labferment şi mucină.

Bibliografie:

1.) Îndreptar pentru asistenta medicala; Ed RCR-PRINT Buc. 2004; MARCEAN CRIN; VLADIMIR MIHAILESCU

2.) Cartea Asistentului medical (tehnica ingrijirii bolnavului), MOZES,C.

Ed. Medicala, Bucuresti, 1999;

3.) Manual de Nursing I, Colectia ,,Fundeni" PREDOI P., MARCEAN C.,Bucuresti 2001;

4.) Manual de Nursing III, Colectia ,,Fundeni", PREDOI B.,MARCEAN C., Bucuresti, 2002;

5.) IANCU E., MARCEAN C.,-Manual de Nursing IV , Colectia ,,Fundeni"Bucuresti, 2004;

6.) Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos, CHIRU F.,CHIRU G., MORARIU L. ,.Ed. Cison, Bucuresti, 2003

7.) Manual de medicina interna pentru cadre medii, BORUNDELC. Bucuresti:BIC ALL, 2000 ;

8.) Medicina interna vol II, GHERASIM, Ed Medicala , Bucuresti 1996;

9.) ALBU ROXANA M.-Anatomia si fiziologia omului,

Ed. Universul, Bucureşti

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ulcerul gastric.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
10 601 cuvinte
Nr caractere:
58 722 caractere
Marime:
8.44MB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!