Temperatura

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Îngrijirea bolnavului se pierde în negura timpurilor , în trecutul îndepărtat şi mai aproape de noi în 1860, dată când începe istoria profesiunii noastre de îngrijire a bolnavului (soră-nursă-asistentă medicală) odată cu înfiinţarea primei şcoli de către Florence Nightingale.

Astăzi, cu toată vechimea pe care o are, misiunea sa socială nu este totdeauna clară. Pentru unii, asistenta ajută medicul. Pentru alţii, ea practică o profesiune autonomă. Între aceste două extreme, rolul asistentei medicale este perceput şi descris divers. Timp îndelungat ea nu s-a simţit obligată să se definească. Însă, rolul celor ce îngrijesc bolnavul a continuat şi continuă să evolueze.

1.1 NURSA

Definiţii ale nursei:

- Nursa definită de I.C.N. (Consiliul Internaţional al nurselor), este o persoană care:

- a parcurs un program complet de formare, care a fost aprobat de Consiliul Asistenţilor Medicali;

- a trecut cu succes examenele stabilite de Consiliul Asistenţilor Medicali;

- este autorizată să practice această profesie aşa cum este definită de Consiliul Asistenţilor Medicali;

este autorizată în îndeplinirea acelor proceduri şi funcţii care sunt impuse de îngrijirea sănătăţii în orice situaţii s-ar afla, dar să nu facă o procedură pentru care nu este calificată.

Asistentele medicale răspund de propria lor activitate, de practica lor ; supraveghează îngrijirile auxiliare şi pregătirea elevilor.

Deci asistenta răspunde nu numai pentru ce face dar şi pentru categoriile auxiliare.

- Nursa este pregătită printr-un program de studiu incluzând :

- promovarea sănătăţii ;

- prevenirea îmbolnăvirilor ;

îngrijirea celui bolnav din punct de vedere fizic, mental, a celor cu deficienţe ,indiferent de vârstă şi în orice unitate sanitară sau în orice situaţie la nivel de comunitate.

“Codul pentru asistentele medicale” descrie de asemenea patru responsabilităţi, care definesc direcţiile importante şi anume :

a. promovarea sănătăţii ;

b. prevenirea îmbolnăvirilor ;

c. restabilirea sănătăţii ;

d. înlăturarea suferinţei

- Nursa este pregătită şi autorizată să :

-să desfăşoare educaţie pentru sănătate;

-să participe plenar ca membru al echipei din sistemul de sănătate;

-să supravegheze şi să formeze asistente medicale şi cadre auxiliare ;

-să fie implicată în cercetare

- Nursa generalistă presupune :-o pregătire pluridisciplinară - socială, tehnică, practică ;-însuşirea competenţelor de bază şi nu numai cunoştinţele ;-să aibă cunoştinţe de psihologie (să ştie să încurajeze ) ;-să aibă atitudine potrivită faţă de pacient şi familia sa ;-să aibă preocuparea de a înţelege ceea ce simt ceilalţi (capacitate de empatie ) ;Asistenta este ca o mamă ce acţionează conform nevoilor copilului şi trebuie deseori să îndeplinească sarcini cât mai diverse. De aceea asistenta medicală a fost denumită “mamă profesionistă “.

Definiţia Virginiei Henderson :

Virginia Henderson defineşte nursing-ul astfel :

“Să ajuţi individul, fie acesta bolnav sau sănătos, să-şi afle calea spre sănătate sau recuperare , să ajuţi individul fie bolnav sau sănătos, să-şi folosească fiecare acţiune pentru a promova sănătatea sau recuperarea , cu condiţia ca acesta să aibă tăria , voinţa sau cunoaşterea necesare pentru a face şi să acţioneze în aşa fel incât acesta să-şi poarte de grijă singur cât mai curând posibil ”

1.2.MODELUL CONCEPTUAL

AL VIRGINIEI HENDERSON

Precizarea conceptelor cheie ale acestui model :

-individul bolnav sau sănătos este văzut ca un tot complet prezentând 14 nevoi fundamentale pe care trebuie să şi le satisfacă ;

-scopul îngrijirilor este de a păstra sau a restabili independenţa individului în satisfacerea acestor nevoi ;

-rolul asistentei este suplinirea a ceea ce el nu poate să facă singur ;

Un model conceptual pentru o profesie reprezintă o imagine mentală a profesiei , o concepţie a ceea ce ar putea sau ar trebui să fie.

1.3.NEVOILE FUNDAMENTALE

GENERALITATI

Fara indoiala, exista multe nevoi fundamentale comune tuturor fintelor umane, care trabuie satisfacute pentru a atinge un nivel optim de bunastare. Cadrul conceptual al Virginiei Henderson pornesc de la existenta unor necesitati fiziologice si aspiratii ale fiintei umane numite nevoi fundamentale

Cadrul conceptual al Virginiei Henderson se bazeaza pe definirea celor 14 nevoi fundamentale, cu componentela bio-psiho-sociale, culturale si spirituale individului. Atingerea de catre pacient a independentei in satisfacerea nevoi este telul profesiei de asistenta medicala.

Pentru a aplica modelul conceptual al Virginiei Henderson asistenta trebuie sa stie ca :nevoia fundamentala este o necesitate vitala ,esentiala fiintei umane pentru asi asigura starea de bine , in apararea fizica si mentala.

Cele 14 nevoi fundamentale sunt :

1. A respira si a avea o buna circulatie

2. A bea si a manca

3. A elimina

4. A se misca si a avea o buna postura

5. A dormi si a se odihni

6. A se inbraca si dezbraca

7. A-si mentine temperatura corpului in limite normale

8. A fi curat ,ingrijit, de a proteja tegumentele si mucoasele

9. A evita pericolele

10. A comunica

11. A actiona conform propriilor convingeri si valori ,de a practica religia

12. A fi preocupat in vederea realizarii

13. A se recreea

14. A invata cum sa-si pastreze sanatatea

1.4.CLASIFICAREA NEVOILOR DUPA TEORIA LUI

MASLOW

Abraham Maslow, psiholog si umanist american afirma ca sunt 5 categorii de nevoi umane ,ierarhizate, in ordinea prioritatilor astfel

1. Nevoi filozofice

2. Nevoia de siguranta

3. Nevoia de aparenta

4. Nevoia de recunoastere sociala

5. Nevoia de realizare (depasire)

Dupa aceasta teorie trebuie sa fie satisfacute intai nevoile de baza - fiziologice si de securitate - pentru ca persoana sa poata tinde spre satisfacerea nevoilor de ordin superior - aparenta ,stima realizarea (depasirea).

IERARHIZAREA NEVOILOR DUPA ABRAHAM MASLOW NEVOIA DE REALIZARE - realizarea personalitatii - autodepasire - creativitate NEVOIA DE RECUNOASTERE -de iubire - de recunostinta - destima - de recunoastere a statutului , a competentei - de respectat NEVOIA DE APARENTA -nevoia de a stapani situatia - de a apartine unui grup - de a fi recunoscut si acceptat de catre grup - de a avea cui impartasi - nevoia de putere NEVOIA DE SIGURANTA

- nevoia de siguranta se manifesta in cazul agresiu-

nilor externe (pierderea locului de munca, schimbarea

mediului, orasului) - catastrofe ,razboi etc.

- evenimente speciale etc. NEVOI FIZIOLOGICE

- a manca, a bea, a te odihni, a comunica, a se distra, a elimina,

absenta durerii, anularea suferintei

-nevoia de aer apa

1.5.PROCESUL DE ÎNGRIJIRE

Prezentare generală :

Procesul de îngrijire este o metodă organizată şi sistematică care permite acordarea de îngrijiri individualizate. Procesul de îngrijire este centrat pe reacţiile particulare ale fiecărui individ la o modificare reală sau potenţială de sănătate.

Aplicarea cadrului conceptual al Virginiei Henderson în procesul de îngrijire, uşurează identificarea nevoilor pacientului pe plan bio-psiho-social , cultural şi spiritual şi găsirea surselor de dificultate care împiedică satisfacerea nevoilor De asemenea, permite stabilirea intervenţiilor capabile să reducă influenţa acestor surse de dificultate în scopul de a ajuta persoana să-şi recapete autonomia.

Bibliografie:

1. „Manual de îngrijiri speciale acordate pacienţilor de asistenţii medicali”; Autori: - Lucreţia Titircă, - Elena Dorobanţu,

- Gherghinica Gaz,

- Monica Seuchea,

- Florica Udma. 2. „Medicina internă”; Autor: Corneliu Borundel. 3. „Nursing - Tehnici de evaluare şi îngrijiri acordate de asistenţii medicali”; Autori: - Lucreţia Titircă,

- Gherghinica Gal,

- Monica Seuchea,

- Elena Dorobanţu,

- Georgeta Baltă,

- Maria Zamfir,

- Măriuca Iuan

- Mariana Ardeleanu

- Maria Pesek 4. „Ghid de nursing”; Autori: - Lucreţia Titircă - Elena Dorobaţu - Florica Udma - Maria Zamfir 5.Semiologie medicala - I.Bruckner 6.Principii fundamentale ale ingrijiri bolnavului - Virginia Henderson

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Temperatura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
90 pagini
Imagini extrase:
89 imagini
Nr cuvinte:
14 489 cuvinte
Nr caractere:
83 132 caractere
Marime:
76.09KB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!