Răceala și gripa

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. INTRODUCERE

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste gripa ca fiind o problema majora de sanatate publica,din cauza severitatii imbolnavirilor,mai ales a manifestarilor epidemice anuale si a evolutiei la intervale cuprinse intre 9-39 de ani a unor pandemii devastatoare. Efectele epidemiilor si pandemiilor nu pot fi controlate pe deplin,in ciuda existentei unor vaccinuri eficace,dar limitate la variantele circulante si a unor medicamente antivirale.Gripa fiind singura boala infectioasa exploziva care poate afecta intr-un interval relativ scurt un numar foarte mare de persoane.

In afara efectelor medicale si demografice,gripa este o boala care atrage costuri foarte mari legate de perturbarea,uneori majora a tuturor activitatilor umane,ceea ce face ca aceasta boala sa fie asemanata cu calamitatile naturale sau cu conflagratiile mondiale.

Dupa epidemiile majore se instaleaza recesiuni economice severe care necesita eforturi deosebite de refacere,dar faptul cel mai important este numarul mare de decese. Circulatia tot mai mare de persoane in toate "colturile" globului creste "sansa "gripei de a se raspandi si de a afecta tot mai multe persoane.

Virusul gripal este in prezent o mare provocare pentru cercetarea stiintifica deoarece are calitatea schimbarilor dese si imprevizibile,depasind deocamdata capacitatile de raspuns prin vaccin.Cresterea populatiei globului,care atrage dupa sine necesitatea asigurarii unor cantitati mari de hrana (cu referire speciala la pasarile domestice de carne si oua),impreuna cu schimbarile climatice,defrisarile masive si poluarea,a determinat o "presiune asupra virusurilor gripale" ale pasarilor salbatice care,prin modificari,au devenit direct sau indirect amenintari pentru sanatatea umana.

Astfel,pe langa forma sezoniera si pandemica a gripei,a aparut si forma aviara,care are implicatii majore medicale si economice,dar si un potential crescut pandemigen.

Se intrevede,mai mult ca oricand,realizarea unui "vaccin gripal universal",care sa acopere toate subtipurile si variantele virusurilor gripale de tip A ,ceea ce ar duce controlul complet asupra gripei.

Indiferent de manifestarea gripei,un rol important in supravegherea si controlul gripei revine medicilor de familie,care sunt in prima linie a managementului clinic al majoritatii bolnavilor si a vaccinarii antigripale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raceala si Gripa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 621 cuvinte
Nr caractere:
45 523 caractere
Marime:
297.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicia, raceala, gripa
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!