Celulă stem

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Justificare
II. Scopul
III. Obiective
o Documentarea
o Elaborarea chestionarului
o Aplicarea chestionarului
o Elaborarea pliantului pentru diseminarea informatiei
o Reaplicarea chestionarlui
o Prelucrarea si interpretarea rezultatelor

IV. Populatia tinta
V. Concluzii

Extras din proiect:

I. Justificare

Celulele stem sunt celule pluripotente din care se pot dezvolta diferite tipuri celulare specializate,respectiv tesuturi. Celulele Stem functioneaza ca un fel de sistem de reparare a corpului, deoarece ele se pot divide pentru a completa alte celule. Aceasta inseamna ca celulele stem au capacitatea de a crea tesut, putand inlocui virtual, orice celula a corpului. Exista mai multe metode de a recolta celulele stem, iar una dintre acestea este recoltarea din singele cordonului ombilical, la nastere.Aceasta recoltare este un subiect nou si putin abordat in Romania desi este o solutie practica si avantajoasa pentru toti parintii care se gandesc la binele copilului lor. Sangele din cordonul ombilical contine o mare cantitate de celule cunoscute sub denumirea de ,,celule STEM", iar sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive , fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular.

Celulele stem recoltate la nastere si depozitate sunt o comoara nepretuita, care poate salva viata multor oameni, in viitor. In ultimii ani, celulele stem au fost folosite in tratarea a peste 45 de boli si au salvat viata a mii de oameni. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule neutre, care pot conduce la tratarea unor boli ca diabetul, boli de inima si ficat, distrofie musculara, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si infarcturi. Celulele stem pot fi folosite pentru vindecarea unor celule sau tesuturi care au fost distruse de boli sau leziuni. Acest tip de tratament este cunoscut ca terapie bazata pe celule. Celulele stem din sangele placentar sunt mai tinere decat celulele stem adulte si au uimitoarea capacitate de a se schimba in diferite tipuri de celule si de a se divide si a se reinnoi constant. Din acest motiv, exista mai putine incidente ale bolii Grefa-contra-Gazda (GVHD), cand corpul respinge celulele stem transfuzate.

Si, spre deosebire de celulele embrionare, sangele din cordonul ombilical nu cade sub incidenta dezbaterilor etice, fiind universal acceptat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Celula Stem.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
992 cuvinte
Nr caractere:
6 130 caractere
Marime:
388.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, stem, celula
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!