Pesta porcină

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1 Memorium
2 Importanta
3 Introducere despre boala
4 Istoric
5 Raspandire
6 Lantul epizootologic
7 Caracterul epizootologic
8 Desen
9 Patogeneza
10 Manifestari clinice
11 Modificari anatomo patologice
12 Diagnosticul
13 Tratament
14 Profilaxia
15 Combaterea
16 Protectia muncii
17 Parere personala si recomandari
18 Concluzii

Extras din proiect:

Boala ''PESTA PORCINA'' a fost aleasa de subsemnatul Popa Razvan pentru sustinerea primei probe (Proiect) in vederea obtinerii atestatului in meseria de tehnician veterinar

Inca din clasa a-IX-a ne-am initiat in taina invatamantului despre tesuturi, aparate si organele animale pentru ca mai tarziu sa putem sa diferentiem organele sanatoase de cele bolnave

Aceasta boala am ales-o deoarece este o boala complexa ce poate face mari pierderi economice si ca sa pot afla mult mai multe argumente despre aceasta boala

2. Importanta economica

In Romania in anul 1899 s-au constatat oficial 15211 porci bolnovi cu o mortalitate de 71%

In anul 1975 in S.U.A. pierderile cauzate de ''peste porcina'' erau evaluate la 30-40 milioane de $ si uneori s-a ajuns la 65 milioane $

3. Introducere despre boala

Pesta porcina este o boala infecto-contagioasa specifica porcului, produsa de un virus filtealul specific cu mers epizootic caracterizata din punct de vedere anatomoclinicca boala acuta, febrila, cu aspect de septicemie hemoragica.Boala se complica uneori in cursul evolutiei sale in formele mai lente, prin infecti datorita mai ales posteurelelor care produc leziuni pulmonare si salmonelelor care produc leziuni intestinale de tip necrotic.

Denumirea populara :''ciuma porcilor''

4.5. Istoric si raspandire

Pana la stabilire naturii sale virotice ''pesta porcina'' a fost confundata cu Pasteureroza si Salmoneroza porcului, fiind cunoscuta sub numele de: Pneumoenterita infectioasa a porcului.

Boala a fost semnalata prima data in anul 1833 langa Cincinati, in statul Ohaio din America de N., fiind descrisa sub numele de: ''hog-chorela'', caracterizata ca o epizootie cu mare difuzibilitate.

In urmatoarele 2 decenii, dupa prima ei aparitie, boala s-a extins in toate statele Americii de N. producand pagube mari. Ea continua sa fie confundata cu alte boli din grupa bolilor rosii ale porcului (rujetul, posteureroza, salmoneroza).

Schimburile intre statele industriale si comertul intre S.U.A. si Anglia ;mai ales importul de reproducatori au dus la introducerea bolii in Anglia unde a fost semnalata prima data in 1862, langa Windsor.

Din Anglia prin reproducatorii importati boala patrunde mai tarziu in: Norvegia(1882), Suedia(1882), Elvetia(1886), Germania(1893), Olanda, Danemarca. In Franta este semnalata prima data langa Marsilia in anul 1867; in acelasi an este semnalata in Rusia, ea fiind adusa prin reproducatorii amelioratori.

Mai tarziu ''pesta porcina'' a fost identificata in Austro-Ungaria(1895), Serbia(1896

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pesta Porcina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 083 cuvinte
Nr caractere:
42 708 caractere
Marime:
704.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
boala, afectiuni, raspandire
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Profesorului:
Ion Calugarasu
Sus!