Sisteme de Ungere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 4
Capitolul I. Sisteme de ungere 5
1.1. Uleiuri. Proprietati fizico - chimice 6
1.1.1. Continutul de apa si impuritati mecanice 8
1.2. Aditivi pentru uleiuri 8
1.2.1. Aditivii pentru imbunatatirea vascozitatii 8
Capitolul II. Instalatia de ungere 10
2.1. Generalitati 10
2.2. Partile componente ale instalatiei de ungere 11
2.2.1. Baia de ulei 12
2.2.2. Pompa de ulei 13
2.2.3. Filtrele de ulei 15
2.2.4. Radiatorul de ulei 16
Capitolul III. Defecte in exploatare ale instalatiei de ungere si inlaturarea lor 18
Capitolul IV. Intretinerea instalatiei de ungere 20
Capitolul V. Repararea instalatiei de ungere 22
5.1. Repararea pompei de ulei 22
5.2. Repararea baii de ulei 23
5.3. Repararea filtrelor de ulei 24
Bibliografie 26

Extras din proiect:

Automobilul, tractorul este un vehicul rutier, carosat si suspendat elastic pe cel putin trei roti - care se poate deplasa prin mijloace de propulsie proprii in diferite conditii de teren - destinat transportului direct sau prin tractare al unor incarcaturi ce pot fi bunuri, persoane etc.

Datorita destinatiei diferite, automobilele si tractoarele au unele particularitati in transmisie, sistemul de rulare, suspensie, caroserie si chiar motorul acestora.

In istoria automobilului romanesc, se remarca incercari de a se realiza automobile originale, incercari ce pot fi considerate drept contributii la dezvoltarea si perfectionarea automobilului modern.

Partile principale ale automobilului sau a tractorului sunt: motorul, sasiul si croseria.

Sistemele si instalatiile auxiliare ale motorului sunt: instalatia de alimentare, mecanismul de distributie, instalatia de aprindere, instalatia de ungere, instalatia de racire, sistemul de pornire si aparatura pentru controlul functionarii.

Tema proiectului meu se numeste: ,,Instalatia de ungere. Defecte in exploatare si inlaturarea lor".

Prin prezentul suport teoretic, mi-am propus sa realizez o sinteza cat mai bine structurata in ceea ce priveste sistemele de ungere, instalatia de ungere si partile componente ale acesteia, defecte in exploatare ale instalatiei de ungere precum si inlaturarea lor, dar si intretinerea si repararea instalatiei de ungere.

Capitolul I. Sisteme de ungere

In functie de procedeul de aducere a lubrifiantului la suprafetele de frecare ale pieselor motorului, se deosebesc urmatoarele sisteme de ungere:

- prin stropire sau barbotaj;

- prin presiune;

- prin picurare sau scurgere;

- prin amestec.

Ungerea prin stropire sau barbotaj se caracterizeaza prin faptul ca uleiul aflat in baia de ulei a motorului este antrenat de piesele mobile ale mecanismului biela manivela si improscarea sub forma de picaturi spre piesele de frecare.

Intensitatea procesului de ungere prin stropire depinde de pozitia automobilului, de viteza de rotatie a arborelui cotit si de nivelul uleiului in baia de ulei.

Ungerea prin presiune se caracterizeaza prin faptul ca uleiul este condus prin conducte in mod fortat de catre pompa la toate locurile de ungere. In acest fel se asigura debitarea cantitatii de ulei corespunzatoare solicitarilor la care sunt supuse diferite piese. Presiunea de lucru a uleiului in astfel de instalatii asigura in acelasi timp spalarea impuritatilor mecanice produse prin uzarea pieselor in frecare si racirea acestora.

Ungerea prin picurare se produce prin scurgerea si prelungirea uleiului de pe unele piese ale motorului aflate desupra punctelor unse in acest mod.

Un exemplu de ungere prin picurare il constituie tijele impingatoare ale supapelor, tacheti si camele motoarelor la care uleiul iesit din lagarele axului culbutor se scurge spre baia de ulei.

Ungerea combinata sau mixta se caracterizeaza prin faptul ca piesele cele mai importante ale motorului se ung sub presiune, iar celelalte prin stropire sau prin picurare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Ungere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 556 cuvinte
Nr caractere:
38 526 caractere
Marime:
614.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
sisteme de ungere, mecanica
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!