Raport de expertiză tehnică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Subsemnatul Ing. Borzo Mihai expert tehnic, agreat de Ministerul Justitiei, cu legitimatia nr. 20/1999 Eliberata de Ministerul Justitiei din Romania, inregistrat la ORC cu nr. 325/1999, avand CNP 1720505350718, cu domiciliul in Cluj Napoca , am procedat la intocmirea prezentului raport de expertiza tehnica si evaluare in baza ordonantei din 17.07.2007 Am fost nominalizat si am acceptat sa efectuez prezenta Extertiza tehnica.

1. Obiectul expertizei.

Efectuarea unei expertize tehnice privind calitatea clestilor cumparati de la SC Mafcon SRL pentru atelierele uzinei S.C. UAMT S.A. Oradea

2. Partile aflate in cauza.

S.C. UAMT S.A Oradea , avand elementele de identificare J 05/1173/1991

S.C. Mafcon S.R.L. Cluj-Napoca, avand elementele de identificare J17/1334/1994

3.Prezentarea problemei

In anul 2007 S.C UAMT S.A Oradea producatoare de piese pentru industria auto achizitioneaza 5.000 de clesti pentru uzina din Oradea de la S.C. Mafcon S.R.L Cluj Napoca In urma folosirii lor la scurt timp dupa achizitionare la 10% din lotul achizitionat s-au sesizat neregluli privind calitatea si functionarea lor.

Caracteristicile clestelui sunt :

Tipul:Cleste varf acutit 160MM

Aplicatii:

-cleste pentru prindere si indoire sarma si a foiilor subtiri de tabla metalice

Material:

-compozitie: otel de inalta calitate supus la tratament termic complet(calire, revenire)

-maner ergonomic , anti-alunecare cu umeri de protectie

Trasaturi:

-margini taietoare sunt tratate prin inductie durificata si ascutite pentru precizie in taiere

-articulati cu nituri din otel

-falci de prindere zimtuite

Standar: ISO 5745:2004 Clesti pentru ridicat si manipulare

4. Desfasurarea expertizei.

Subsemnatul Borzo Mihai expert tehnic, m-am prezentat la sediul S.C. UAMT SA din Oradea, la solicitarea acesteia in data de 20.07.2007

Procedura:

-Porneste de la dovezile existente ;

-Se colecteaza informatii de la martori;

-Se analizeaza cazuri similare

PREGATIREA PROBELOR METALOGRAFICE

Examinarea structurii materialelor metalice se face in lumina reflectata. Suprafata cercetata va fi special pregatita pentru realizarea conditiilor optime de observare a structurii respective.

Pregatirea probelor metalografice se desfasoara in trei etape:

1 prelevarea (extragerea) probelor.

2 pregatirea suprafetei de examinat prin:

- nivelare ;

- slefuire ;

- lustruire.

3 atacul metalografic.

Prelevarea probelor

Locul prelevarii probei trebuie sa fie ales astfel incat esantionul sa fie reprezentativ pentru materialul studiat. Neexistand o regula generala pentru alegerea acestui loc, el se va stabili in functie de natura, forma si marimea piesei, de tratamentele mecanice sau termice la care a fost supus materialul. Indicatii privind modul de prelevare a probelor metalografice sunt date in STAS 4203-74 "Luarea si pregatirea probelor metalografice".

De la piesele care au cedat in serviciu se iau probe din zona de rupere, iar pentru comparare se vor preleva probe si din zonele invecinate, sanatoase. Esantioanele prelevate din piese turnate trebuie sa fie luate din zonele caracteristice de cristalizare si din zonele cu diferite segregatii. Pentru piesele tratate superficial (termic, termochimic sau mecanic) sectiunea pregatita a probei va trebui sa contina atat stratul superficial, cat si straturile inferioare, pentru a putea fi comparate intre ele.

Modul prin care se extrage proba din piesa are o mare importanta. Taierea se va face cu respectarea urmatoarelor conditii:

- sa nu produca transformari ale structurii;

- sa realizeze o suprafata plana;

- sa asigure pastrarea cantitativa si calitativa a constituentilor structurali.

Se vor evita deci, procedeele mecanice care produc deformari puternice ale materialului (taierea cu dalta sau cu foarfeca) si procedeele de taiere cu flacara (care, prin incalzirea puternica a materialului, duc la modificari structurale). Daca totusi se utilizeaza aceste moduri de extragere a probelor, zona afectata de schimbari va fi indepartata prin aschiere (strunjire, frezare, rabotare, cu racire abundenta). Taierea corecta se realizeaza cu fierastraul mecanic sau prin aschiere, racind energic zonele taiate (cu apa, emulsie de sapun, ulei, aer comprimat,etc.). Materialele foarte dure se taie cu discuri abrazive sau prin procedee neconventionale (electroeroziune). Probele din materiale fragile si casante se pot lua prin lovire cu ciocanul.

Forma probelor poate fi cubica, prismatica, cilindrica, iar dimensiunile ei vor fi mici (fig.1), de 10 15mm pentru latura sau diametru.

Pentru ca la operatiile de prelucrare ulterioara suprafata ce va fi obtinuta sa fie plana, se recomanda ca inaltimea probei sa fie mai mica decat dimensiunile celelalte.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raport de expertiza tehnica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 820 cuvinte
Nr caractere:
15 389 caractere
Marime:
5.72MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
raport, expertiza
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Prof. Dr. Ing Fleser Traian
Sus!