Pompe de căldură

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Caracteristici pompe 3
1.1.Modul de functionare al pompelor de caldura 3
1.2.Parti componente ale pompei de caldura : 4

2.Functionare pompe 6
2.1.PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL POMPEI DE CALDURA CU COMPRIMARE DE VAPORI ACTIONATA ELECTRIC (prescurtat PDC) 6
2.2.POMPA DE CALDURA SOL-APA. CALDURA PAMANTULUI 9
2.3.POMPA DE CALDURA APA - APA 12
2.4.PDC AER-APA 14

3.DOMENII DE UTILIZARE 17

4.ALEGEREA SI DIMENSIONAREA PDC. ANVELOPA TERMICA A UNEI CLADIRI. ROLUL VENTILATIEI 20
4.1.ALEGEREA PDC PENTRU INCALZIREA SPATIULUI 21
4.2.DIMENSIONAREA UNEI PDC PENTRU APA CALDA MENAJERA(ACM) 23
4.3.ANVELOPA TERMICA A UNEI CLADIRI 24

5.PDC IN COMPARATIE CU SISTEMELE CONVENTIONALE 28
5.1.EXEMPLU DE CALCUL IN CAZUL UNUI OBIECTIV DIN ROMANIA 29
5.2TIMPUL DE RECUPERARE AL INVESTITIEI SUPLIMENTARE IN PDC 32

6.BIBLIOGRAFIE 35

Extras din proiect:

1.CARACTERISTICI POMPE

1.1.MODUL DE FUNCTIONARE AL POMPELOR DE CALDURA

Pompele de caldura utilizeaza pentru incalzirea cladirii energia de la soare care este inmagazinata in pamant. Curentul electric de la retea este folosit numai pentru actionarea compresorului din pompa de caldura si pentru pompa de recirculare.

Pompele de caldura avand ca sursa apa sunt agregate de aer conditionat de sine statatoare, avand ciclu reversibil. Pe scurt sistemul consta intr-o instalatie asemanatoare unui frigider. In pamant alaturi de cladire se monteaza niste conducte, acestea extragand caldura din apa freatica, daca exista sau din pamant, trimitand-o pompei de caldura.

Temperatura la cativa metri sub pamant ramane relativ constanta pe parcursul anului, desi temperatura exterioara variaza considerabil de la un anotimp la altul. Deci pamantul are capacitatea de a absorbi si de a stoca energia termica.

Pentru utilizarea acesteia, caldura este preluata printr-un mediu lichid (lichid antigel - pentru sistemele inchise si apa subterana pentru sistemele deschise) de unde este pompata in pompa de caldura. De aici printr-un schimbator de caldura apa-apa sau apa-aer este folosita pentru incalzirea caloriferelor si ventilo-convertoarelor sau a aerului cu ventilo-convertoare. Compresorul ridica temperatura, la temperatura de lucru de 35-55grade.

Vara procesul se inverseaza si caldura este preluata in interiorul pamantului prin intermediul lichidului. Compresorul scazand temperatura la temperatura de lucru de 10-12 grade.

Exista mai multe tipuri de circuite inchise:

- Bucla orizontala este de regula cea mai eficienta atunci cand exista suficient spatiu disponibil in apropiere (in curte) si santurile se sapa usor. La circa 0,7-1,9m sub pamant se dispun o serie de tevi de plastic in paralel. Santul este acoperit apoi cu grija pentru a nu deteriora tevile.

- Bucla verticala este preferata in cazurile in care nu exista suficient spatiu in curte sau trebuie pastrata configuratia terenului. Se foreaza gauri verticale cu adancimi de 45-135m. Fiecare gaura contine o singura bucla in forma de U la capatul din pamant. Apoi gaura este umpluta cu pamant sau cu substante speciale pentru a imbunatatii transferul de caldura. Fiecara bucla verticala este conectata la o teava orizontala de unde se face legatura la pompa de caldura. Instalarea buclelor verticale este mai costisitoare datorita forajului, dar necesita mai putina teava decat la bucla orizontala.

- Bucla in spirala este utilizata pentru micsorarea numarului de santuri pentru o capacitate termica data, dar necesita mai multa teava.Teava este dispusa in spirala, suprapusa si apoi ingropata in sant. Lungimea santului scade cu cresterea numarului de tevi din sant si cu gradul de suprapunere a spiralei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pompe de Caldura.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
6 664 cuvinte
Nr caractere:
36 199 caractere
Marime:
1.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
pompa, caldura
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Scurtu Dan
Sus!