Motorul Stirling

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Avantajele si dezavantajele motorului Stirling

1.1 Avantaje

- Caldura reziduala este usor utilizabila (in comparatie cu motorul cu ardere interna) astfel incat motoarele Stirling isi gasesc intrebuintare in sistemele combinate cum ar fi WhisperGen.

- Pot utiliza fara modificari orice sursa de caldura, nu numai cele avand la baza un proces de ardere, cum este energia solara, geotermala, biologica sau nucleara.

- In cazul sursei pe baza de combustibil procesul de ardere poate fi continuu (spre deosebire de motoarele cu ardere interna), reducandu-se semnificativ nivelul emisiilor poluante.

- Cele mai multe motoare Stirling au mecanismele de actionare si etansare pe partea rece, astfel incat necesita mai putin lubrifiant si au perioade de functionare mai mari intre revizii decat alte tipuri de masini.

- Mecanismele de actionare sunt mai simple decat la alte tipuri de masini cu miscare alternativa, nu sunt necesare supape si sistemul de ardere poate fi mai simplu.

- Un motor Stirling utilizeaza un fluid de lucru fara modificare de stare care este sub o presiune apropiata de cea nominala, astfel ca la utilizare normala nu exista pericol de explozie. Fata de aceasta o masina cu aburi utilizeaza un fluid cu doua stari, gazos/lichid, ceea ce in cazul unei supape de siguranta defecte poate avea ca rezultat aparitia suprapresiunii si in final explozie.

- In unele cazuri, presiunea scazuta poate permite utilizarea de cilindri cu greutate foarte redusa.

- Pot fi construite pentru o functionare foarte silentioasa, fara alimentare cu aer, pentru propulsie fara consum de aer in cazul submarinelor sau in tehnica spatiala.

- Au o pornire usoara (totusi lenta, dupa o perioada de incalzire) si functioneaza mai eficient pe vreme rece, in comparatie cu motoarele cu ardere interna care pornesc repede pe vreme calda si greu pe vreme rece.

- Un motor Stirling poate fi configurat astfel ca apa pompata sa fie utilizata in scopul racirii spatiului de comprimare. Bineinteles acest lucru este mai eficient in cazul pomparii apei reci.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motorul Stirling.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 314 cuvinte
Nr caractere:
17 926 caractere
Marime:
595.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
mecanica, motor
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Cristian-Ioan LEAHU
Sus!