Măsurarea debitului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Tipuri de aparate si echipamente folosite pentru aplicarea metodei

Masurarea debitului este o problema legata de curgerea unui fluid; daca curgerea este constanta in funcPie de timp, ea se numeste curgere laminara , iar daca este variabila in timp este curgere turbulenta. Pentru reducerea numarului de parametri ce caracterizeaza curgerea au fost introduse o serie de marimi specifice adimensionale; astfel, pentru a caracteriza o curgere incompresibila,izoterma - ceea ce presupune ca densitatea si temperatura sa fie constante - este necesara cunoasterea numarului lui Reynolds (Re) ce se calculeaza prin relaPia:

Re=uD/v

unde: u reprezinta viteza caracteristica a fluidului printr-o conducta de diametru D, iar v - vascozitatea cinematica a fluidului definita ca raportul dintre vascozitatea dinamica si densitatea fluidului.

Doua curgeri pot fi considerate identice daca au acelasi numar Reynolds; se considera ca o curgere este laminara pentru Re<2200 si turbulenta in caz contrar.

Pentru curgeri mai complicate trebuie luaPi in cnsiderare si alPi parametri ca numarul lui Mach - (Ma) - egal cu raportul dintre viteza de curgere si viteza de propagare a sunetelor prin mediul respectiv etc.

De remarcat faptul ca prezenPa traductorului in fluid poate influenPa curgerea acestuia, in special la viteze mici de curgere. Curgerea este caracterizata prin viteza de curgere, insa de cele mai multe ori in tehnica intereseaza debitul. Debitul poate fi volumic Qv daca se defineste ca fiind volumul ce trece printr-o secPiune S a conductei in unitaea de timp:

Qm=m/t=?uS=?Qv[kg/s, kg/h]

unde: ? este densitatea fluidului.

Atat la masurarea vitezei, cat si a debitului prezinta o importanta caracteristicile lichidului: caracterul curgerii, vascozitatea, transparenPa, temperatura, conPinutul de impuritaPi, existenPa suspensiilor etc., caracteristici ce stabilesc metoda de masurare.

Masurarea debitului fluidelor se poate realiza ca urmare a modificarii curgerii prin intermediul unui corp fizic sau prin intermediul unor fenomene care sunt influenPate de curgere.

1.1. Debitmetre cu strangularea sectiunii

FuncPionarea debitmetrelor cu strangularea secPiunii se bazeaza pe legea lui Bernoulli privind curgerea lichidelor; strangularea poate fi fixa sau variabila. Principiul de funcPionare al debitmetrelor cu strangularea fixa rezulta din fig.6.1. Prin conducta de secPiune A1 circula un fluid cu viteza u1; conducta este prevazuta cu o strangulare de arie A2, in care viteza fluidului este u2.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea debitului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 619 cuvinte
Nr caractere:
19 063 caractere
Marime:
379.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
Masurarea debitului, mecanica
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!