Generalități Privind Tehnologiile de Sudare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1 Generalitati privind aparitia sudarii

Un incident dramatic in timpul primului razboi mondial a facut posibila aplicarea pe scara mare a sudarii cu arc. Vasele germane stationau in portul New York la izbucnirea razboiului, au fost avariate de echipajele lor, astfel incat vasele sa nu poata fi folosite de aliati. Paguba era atat de mare incat era clara necesitatea revolutionarii proceselor pentru a repara vasele rapid.

Marina a chemat experti in sudurara de la doua companii de cai ferate si

acestia au recomandat ca reparatiile sa se faca prin sudura cu arc electric. Majoritatea vaselor avariate au fost restaurate substantial prin acest procedeu, dupa care s-a dezvoltat rapid.

Primele aplicatii ale sudarii cu arc electric in aviatie s-au facut tot in timpul primului razboi mondial. Anthony Fokker, constructor olandez de avioane, a folosit sudarea la fabricarea fuselajelor pentru avioane de lupta germane.

In anii 1930, sudura a capatat o importanta crescinda in constructia de vapoare. Marina US, care a contribuit mult la cercetarea in sudura, a utilizat sudura din motive practice, dupa tratatul naval de la Londra din 1930. Acest tratat impunea limite in privinta tonajului brut la navele mari. Marina a gasit sudura ca fiind avantajoasa pentru ca minimaliza greutatea si permitea constructorilor de vase sa maximalizeze puterea de foc permisa de restrictiile de tonaj:

Fluxul granular cu sirme cu alimentare continua a condus la dezvoltarea, in 1935, a procedeului de sudare sub strat de flux care a fost aplicat pentru prima oara in fabricatia de tevi si constructia de vase. O cisterna a fost fabricata prin acest procedeu in 1936.In jurul anului 1940, procedeul de sudare sub strat de flux a fost acceptat. In jur de 1942, procedeul a fost imbunatatit pentru a deveni automat. S-au dezvoltat semiautomate, ce pot fi tinute in mina, pentru sudarea sub strat de flux, in 1946. La acest procedeu, tensiunea si intensitatea erau controlate automat, astfel calitatea sudurii era uniforma.

Sudarea cu arcuri multiple a fost introdusa in 1948, initial pentru tevi cu pereti grosi. Ulterior, imbunatatirea sudurii sub strat de flux s-a facut in special in domeniul fluxurilor si echipamentelor. Primele procese de protectie cu gaz a unui electrod de tungsten (wolfram au devenit cunoscute ca procese de sudare cu gaz inert si tungsten (TIG,WIG).

Initial electrodul de tungsten avea tendinta de a se supraincalzi si de a transfera particule de tungsten in sudura. S-au utilizat electrozi legatila borna negativa, aceasta varianta fiind satisfacatoare pentru sudarea otelului inoxidabil, dar nesatisfacatoare pentru sudarea magneziului si aluminiu. Pentru aceasta s-a utilizat un curent alternativ de inalta frecventa.

In 1935 procedeul a fost modificat prin dirijarea arcului rezultind

procedeul plasma - arc

Procedeul de gaz arc - tungsten (GTA) a fost nesatisfacator pentru tablele subtiri din materiale cu conductivitate mare. Pentru aceasta electrodul metalic consumabil a fost inlocuit cu electrod tungsten neconsumabil, procedeul devenind in 1938 sudura cu arc si gaz - metal (GMA) sau MIG. Acest procedeu fiind foarte utilizat la sudarea aluminiului si pentru alte materiale neferoase. Cum procedeele GMA si GTA au fost introduse pe scara industriala la inceputul anilor 1950, s-a constatat ca argonul si heliul sunt foarte scumpe.

Din acest motiv cercetatorii au utilizat ca gaz de protectie bioxidul de carbon. John Lincoln a obtinut un patent pe aceasta idee in 1918.Perfectionarile ulterioare a procedeului si a echipamentului pentru sudarea CO au condus

scaderea pretului de cost. Acest procedeu a fost rapid introdus in practica acolo unde sudura nu era excesiv de importanta. C descoperire importanta a fost, in 1958 de Lincon Electric, sarma tubulara cu autoprotectie. Aceasta a permis folosirea unor procedee automate.

Alte date importante privind inventarea procedeelor de sudare sunt:

- 1951 Paton inventeaza sudarea in baie de zgura,

- 1953 Inventarea sudarii in mediu de bioxid de carbon

- 1957 Stohr inventeaza sudarea cu fascicul de electroni

- 1961 se inventeaza sudarea cu plasma,

- 1970 se inventeaza sudarea cu LASER.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Generalitati Privind Tehnologiile de Sudare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 922 cuvinte
Nr caractere:
34 683 caractere
Marime:
1.10MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
incident, companii
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!