Controlul suprafețelor prelucrate prin așchiere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

ARGUMENT 4
CONTROLUL SUPRAFETELOR 5
PLANE
CONTROLUL SUPRAFETELOR 7
DE ROTATIE EXTERIOARE
CONTROLUL SUPRAFETELOR 13
DE ROTATIE INTERIOARE
CONTROLUL SUPRAFETELOR 17
PROFILATE
NORME DE TEHNICA 18
SECURITATII MUNCII

Extras din proiect:

Scopul final al unei prelucrari prin aschiere il constitue obtinerea unei suprafete cu o anumita configuratie, cu anumite dimensiuni si cu o anumita netezime, conform cerintelor impuse piesei. Sunt mai multe tipuri de suprafete prelucrate prin aschiere ca de exemplu: suprafete plane,suprafete de rotatie interioara, suprafete de rotatie exterioara.

Suprafetele plane prelucrate prin aschiere se controleaza in ceea ce priveste :precizia dimensionala, planietatea, pozitia reciproca fata de alta suprafete si calitatea suprafetei.

Pentru executarea pieselor la dimensiunile indicate in desenul de executie,este necesar sa se execute o serie de masurari, in special la operatia finala,pentru a pune in evidenta precizia de executie,din punct de vedere dimensional, a formei si pozitiei suprafetelor. Metode si mijloace folosite pentru verificarea pieselor cu suprafete de revolutie exterioare se aleg in functie de conditiile impuse piesei prin desenul de executie,felul prelucrarii si volumul de poductie.

Controlul alezajelor cilindrice si conice se realizeaza cu ajutorul mijloacelor de verificat si controlat universale sau speciale. Alezajele clindrice se verifica cu calibre-tampon netede care pot fi simple cu o singura limita,duble cu doua limite, calibre unilaterale cu doua trepte folosite in special pentru alezaje scurte si calibre compuse pentru alezaje de dimensiuni mari.

In notiunea de calitate a suprafetei prelucrate sunt cuprinse doua aspecte de baza:

- aspectul fizic prin care calitatea suprafetei este definite de abaterile proprietatilor fizico-mecanice ale stratului superficial fata de cele ale metalului de baza;

- aspectul geometric prin care calitatea suprafetei este definite de abaterile suprafetei reale de la cea ideala(geometrica)indicate in desenul de executie

Actiunea mecanica in timpul aschierii produce deci o deformare plastica a stratului superficial si o deformare elastica sub acest strat.Dupa aschiere,materialul deformat elastic tinde sa revina la forma lui initiala,actionand asupra stratului superficial deformat plastic.

Actiunea termica determina o incalzire mai accentuate a stratului superficial si prin aceasta,tensiuni de compresiune in acesta.In restul materialului apar tensiuni de intindere.La racier apar solicitari de sens contrar.

Actiunile mecanice si termice din procesul de aschiere conduc deci la aparitia stratului superficial caracterizat printr-o zona degradata si o zona ecrusiata, in care sunt prezente tensiuni interne si in care duritatea este mai mare decat cea a materiaului de baza.

1.CONTROLUL SUPRAFETELOR PLANE

Controlul dimensional se efectueaza cu instrumente de masurat obisnuite , cum sunt : rigle, ruleta, sublerul.

Planitatea suprafetelor prelucrate prin aschiere se controleaza prin metoda fantei de lumina. Pentru aceasta, pe suprafata de control(fig.1)

Cu ajutorul uneisurse luminoase, amplasatein spatele riglei, se stabileste latimea fantei de lumina data de neregularitatile suprafetei (fig.2)

Pozitia reciproca a suprafetelor plane si a altor suprafete se controleaza cu ajutorul dispozitivelor cu ceas comparator, echerelor sau sabloanelor.Astfel paralelismul dintre suprafata A si suprafata B, apartinand piesei din (fig.3), se poate controla cu un dispozitiv cu ceas comparator, iar perpendicularitatea acestor doua suprafete fata de suprafata C, cu ajutorul unui echer.

Pozitia reciproca a suprafetelo componente ale unei suprafete compuse si precizia acestor suprafete se poate controla cu placi-etalon, special construite(fig.4.a) sau al unor ceasuri comparatoare (fig.4.b)

Bibliografie:

Huzum , N. Rantz , G. Masina , Utilaje , si Instalatii din Industria constructoare de masini. Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica , 1979 .

2. Marginen , V. s.a. , Utilajul si tehnologia meseriei - constructii de masini , Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica , 1993 .

3. Moraru , I. Utilajul si tehnologia meseriei - constructii de masini , Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica,1998 .

4. Vlase , A. Tehnilogia Constructiilor de masini . Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica , 1985

5. Voicu , M. s.a, Utilajul si tehnologia meseriei - prelucrator prin aschiere , Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica 1992

6.Zgura , Gh. s.a. Utilajul si tehnologia lucrarilor mecanice. Bucuresti , Editura Didactica si Pedagogica , 1985

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Suprafetelor Prelucrate prin Aschiere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
2 368 cuvinte
Nr caractere:
14 674 caractere
Marime:
16.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
suprafata, mecanica, mecanism
Predat:
COLEGIUL TEHNIC”DUMITRU MANGERON” din Bacau
Profesorului:
Busca Lavinia
Sus!