Construcția mecanică - Ungerea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Functionarea motorului cu ardere interna se caracterizeaza prin existenta mai multor suprafete aflate sub sarcina si in miscare relativa unele fata de altele, in aceste conditii este necesar pentru a diminua frecarile dintre suprafete. Deci, sa se introduca intre acestea un fluid care sa adere la suprafete, sa fie vascos ca prin presiunea interna care ia nastere sa mentina suprafetele la o anumita distanta.

Lubrifiantul prezent intre suprafetele in miscare relativa trebuie sa indeplineasca urmatoarele functii:

Functia mecanica. Uleiul trebuie inainte de toate sa unga asamblajul, adica sa formeze intre cele doua suprafete o pelicula de ulei pentru a evita contactul metal pe metal.

Functia termica. Uleiul are ca rol secundar limitarea temperaturii in anumite organe care nu pot fi racite prin alte procedee.

Functia chimica. Uleiul trebuie sa asigure functionarea corecta atat a partilor calde ale motorului cat si a partilor reci; sa asigure protectia impotriva coroziunii datorate umiditatii si acizilor care apar in urma arderii; sa asigure evacuarea impuritatilor.

Pe langa aceste functii, uleiul prezent in ansamblul piston-segmenti-camasa cilindrului indeplineste si rolul de element de etansare.

Conditiile de lucru ale motorului cu ardere interna impun urmatoarele cerinte uleiului din sistemul de ungere: onctuozitate optima; variatie redusa a viscozitatii functie de temperatura; stabilitate chimica ridicata; sa impiedice aglomerarea particulelor rezultate in urma arderii; sa fie filtrabil; sa posede o temperatura de congelare cat mai redusa.

Ungerea suprafetelor diferitelor piese ale motorului este influentata in principal de rolul lor functional si de conditiile de lucru (sarcina si viteza).

Dupa modul cum uleiul este adus la suprafetele in frecare, ungerea se poate realiza sub presiune, prin stropire cu jet de ulei; prin ceata de ulei sau mixt. Motoarele pentru autovehicule utilizeaza ungerea mixta unde anumite componente (lagarele, boltul, tachetii hidraulici, etc.) se ung cu ulei sub presiune, altele (cilindrul, pistonul, camele, supapele, etc.) se ung prin ceata de ulei sau prin stropire cu jet.

Dupa locul unde este plasat uleiul de ungere sistemul de ungere poate fi cu "carter umed", in care caz uleiul se afla depozitat in baia plasata la partea inferioara a motorului sau cu "carter uscat" la care uleiul se afla depozitat intr-un rezervor special plasat in afara motorului.

In figura 15.1. se prezinta schema sistemului de ungere cu carter umed. Sistemul cuprinde circuitul principal cu: pompa de ulei 1 cu sorbul 2 care aspira uleiul din baia de ulei 13 si il refuleaza prin intermediul conductei 3 catre filtrul de curatire bruta 4, dupa care este trimis in magistrala de ulei 5. Din magistrala de ulei, uleiul este distribuit prin conducte la lagarele paliere iar prin intermediul canalizatiei existente in arborele cotit la lagarele fusurilor manetoane. La anumite constructii ungerea boltului se poate realiza sub presiune printr-un canal care strabate biela in lungul ei. Motoarele cu solicitari termice intense si cu turatie moderata pot utiliza acest circuit pentru racirea pistoanelor. Lagarele arborelui cu came si axul culbutor 11 sunt alimentate cu ulei prin intermediul conductelor 7. Oglinda cilindrului, camele si supapele sunt unse prin stropire cu jet si ceata de ulei.

La circuitul principal al sistemului de ungere se poate anexa in paralel un filtru de curatire fina 8. Prin acest filtru trece 10-15% din debitul de ulei al instalatiei de ungere, dupa care uleiul se intoarce in baie sau in circuitul principal contribuind la regenerarea uleiului.

Fig.15.1.Schema instalatiei de ungere mixta cu carter umed

Mentinerea temperaturii in limite acceptabile se realizeaza prin introducerea in paralel cu circuitul principal a schimbatorului de caldura 17.

Fig.15.4. Pompa de ulei cu angrenare exterioara: 1-roata conducatoare; 2-roata condusa; 3-frezare; A-spatiul de aspiratie; R-spatiul de refulare.

Fig.15.3 Racirea pistonului cu jet de ulei printr-un orifi-ciu plasat in picio-rul bielei

Fig.15.2.Racirea pistonului cu jet de ulei printr-un orificiu calibrat plasat la nivelul lagarelui palier

Sistemul de ungere este prevazut cu supape de siguranta la pompa de ulei pentru evitarea suprapresiunilor, la filtru pentru a permite trecerea uleiului spre locurile de ungere cand acesta este imbacsit, si la radiatorul de ulei in vederea scurtciurcuitarii acestuia cand uleiul este rece.

Presiunea si temperatura uleiului din magistrala sunt controlate pentru a se evidentia functionarea defectuoasa a instalatiei. Nivelul uleiului din baia de ulei se verifica cu ajutorul tijei 12, pe care sunt trasate limita maxima si minima.

Racirea pistoanelor la motoarele de turatie ridicata se poate realiza cu ajutorul unui orificiu calibrat amplasat la nivelul lagarului palier (fig.15.2), iar la motoarele de turatie mai coborata, orificiul calibrat se gaseste in piciorul bielei (fig.15.3).

15.1.1 Pompa de ulei

Circulatia uleiului este asigurata de catre pompa de ulei. Dintre acestea, pompele cu roti dintate sunt cel mai des utilizate, deoarece au constructia simpla si prezinta siguranta in functionare. Pompele cu roti dintate au dimensiuni reduse fata de spatiul disponibil in carter.

Fig.15.5. Pompa de ulei cu rotor cu lobi 1-orificiu de aspiratie; 2-rotor interior; 3-rotor exterior; 4-orificiu de refulare; 5-presiune inalta; 6-presiune de aspiratie: 7-corpul pompei.

Pompa cu roti dintate cu angrenarea exterioara (fig.15.4.) este alcatuita dintr-o carcasa prevazuta cu orificii de intrare si iesire in care se monteaza doua roti dintate cu dantura dreapta sau elicoidala. Una din roti este antrenata de la arborele cu came sau de la arborele cotit, cealalta este antrenata de prima roata in sens invers. Camerele A si R reprezinta camere de aspiratie respectiv refulare.Uleiul patrunde in camera de aspiratie A, umple spatiul dintre dantura si carcasa, apoi este antrenat de dantura rotii si refulat in camera R. Comprimarea uleiului dintre dintii rotilor este evitata printr-o frezare si uleiul este deplasat in camera de refulare, in acest mod se elimina incarcarea suplimentara a fusurilor rotilor pompei.

Sistemul de ungere poate fi prevazut si cu o pompa cu rotor cu lobi (fig.15.5.), care prezinta avantajul unui gabarit redus, siguranta in functionare, asigura presiuni ridicate la turatii scazute .

Pompa cu rotor cu lobi (cu angrenare interioara) se compune din doua rotoare 2 si 3 montate in carcasa 1. Rotorul interior 2 este antrenat prin intermediul arborelui de comanda de la arborele cu came sau arborele cotit. Rotorul 3, exterior este dezaxat fata de rotorul 2 si arborele de comanda. La rotirea rotorului interior este antrenat in miscare de rotatie in acelasi sens si rotorul exterior. Uleiul aspirat in spatiul dintre rotoare este transportat de catre lobii rotorului interior si exterior, in spatiul care se micsoreaza datorita excentricitatii, comprimat uleiul este refulat sub presiune spre magistrala de ulei.

15.1.2 Supapa de siguranta

Fig.15.7. Supapa cu piston

Fig.15.8.Schema de lucru a unui sorb plutitor a) sita in stare de functionare; b) sita infundata

Fig.15.6. Supapa cu bila

In scopul protejarii instalatiei de ungere de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia mecanica - Ungerea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 981 cuvinte
Nr caractere:
41 544 caractere
Marime:
911.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
mecanica, ungere
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!