Cinematica mașinilor de danturat

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL

1. Argument
2. Prelucrarea danturilor
3. Masini pentru prelucrarea pieselor cu dantura
3.1. Masini pentru prelucrarea rotilor dintate cilindrice
3.2. Masini pentru prelucrarea rotilor dintate conice
3.3. Masini pentru prelucrat cremaliere
3.4. Masini de finisat piesele cu dantura
3.5. Masina de danturat cu freza melc FD 320A
4. Norme de sanatate si securitatea muncii la activitatea de frezare
BIBLIOGRAFIE
ANEXE

Extras din proiect:

Capitolul I.

ARGUMENT

Bunurile materiale necesare existentei si dezvoltarii societatii se obtin in cadrul unor procese de productie, desfasurate in intreprinderi specializate. In general, un proces de productie este alcatuit din alte procese, care pot fi de baza sau auxiliare.

Procesele de baza contribuie direct la transformarea materiilor prime in produse finite (de exemplu, obtinerea metalelor si aliajelor, cimentului, prelucrarea semifabricatelor, asamblarea pieselor etc.).

Procesele auxiliare ajuta la buna desfasurare a proceselor de baza (de exemplu, construirea de scule, dispozitive, verificatoare, intretinerea si repararea utilajelor folosite in procesul de baza, transportul materiilor prime, al pieselor si produselor finite etc.).

Desfasurarea unui proces de productie impune existenta unei mari varietati de masini, utilaje si instalatii industriale.

Masina reprezinta un sistem tehnic format din organe si mecanisme, care executa miscari determinate, pentru efectuarea de lucru util (masini de lucru) sau pentru transformarea unei forme de energie in energie mecanica sau invers (masini de forta). De exemplu, masinile-unelte, instalatiile de ridicat, concasoarele etc. sunt masini de lucru, in timp ce generatoarele electrice, pompele, motoarele electrice s.a. sunt masini de forta.

Utilajul este un ansamblu de instalatii, masini, aparate, instrumente, scule, dispozitive si accesorii, folosit pentru executarea unor lucrari sau pentru realizarea unui proces tehnologic. Mai rar, prin utilaj se intelege si fiecare aparat, masina sau instalatie mai importanta.

Instalatia este un ansamblu de constructii, masini, mecanisme si instrumente, montat in scopul executarii unei anumite functiuni sau operatii intr-un proces de productie (de exemplu, instalatia de preparare a betonului, instalatia de ungere, instalatia de filtrare, instalatia electrica etc.).

Intrucat in timpul functionarii, masinile, utilajele si instalatiile se uzeaza fizic, aceasta uzare poate provoca erori de prelucrare si chiar accidente de munca, marirea consumurilor specifice etc.

Obtinerea unei durate de functionare normale cat mai lungi se poate realiza prin incetinirea procesului de uzare fizica a pieselor componente, aceasta asigurandu-se prin: exploatarea masinilor, utilajelor si instalatiilor la sarcina normala (prin evitarea supraincarcarilor), intretinerea corecta si curatirea zilnica, ungerea pieselor in miscare, observarea continua a starii si functionarii lor, lucrul de buna calitate a echipelor de intretinere si reparatii si executarea reparatiilor la timp, conform prescriptiilor intreprinderii constructoare.

Este necesar ca, periodic, sa se verifice si starea accesoriilor din dotarea masinii, utilajului si a instalatiei respective, chiar daca sunt situatii cand unele dintre acestea sunt folosite mai rar.

Intretinerea urmareste sa mentina masinile, utilajele si instalatiile in conditii normale de exploatare intre doua reparatii consecutive, reducand posibilitatea aparitiei unor reparatii accidentale.

Organizarea corespunzatoare a lucrarilor de intretinere a masinilor si utilajelor asigura marirea duratei lor de serviciu, adica a perioadei de timp consumate de la punerea in exploatare pana la scoaterea din uz, respectiv casarea acestora.

In functie de importanta si complexitate, lucrarile de intretinere se executa: permanent de catre personalul ce deserveste masina si utilajul si periodic de catre echipele de intretinere, in conformitate cu normele prevazute pentru fiecare masina, utilaj sau instalatie.

Pentru asigurarea unei intretineri corespunzatoare este necesar ca echipele de intretinere sa cunoasca precis sarcinile ce le revin, cu privire la intretinere. In acest scop trebuie folosite materialele indicate pentru curatire si utilizate sculele si dispozitivele destinate pentru aceste lucrari, fara a se recurge la improvizatii.

Repararea si intretinerea in continuare a masinilor, utilajelor si instalatiilor necesita cheltuieli importante. In plus, la lucrarile de reparatii participa un numeros personal muncitor cu inalta calificare. Depistarea din timp si eliminarea cauzelor care provoaca iesirea prematura din uz a organelor de masini au rezultate economice importante: micsoreaza opririle neproductive, maresc perioada dintre reparatii si reduc cheltuielile pentru efectuarea acestora, eliberand in acelasi timp, pentru alte lucrari, un mare numar de muncitori calificati.

Bibliografie:

Ceausu, I. - Memorator mecano - energetic, Bucuresti, Ed. Tehnica, 1985;

Ceausu, I. - Terotehnica si terotehnologie, Bucuresti, Oficiul de Informare Documentara pentru industria constructoare de masini, 1991;

Gheorghe, I. s.a. - Utilajul si tehnologia meseriei - tehnologia asamblarii si montajului, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 1992;

Huzum, N.; Rantz, G. - Masini, utilaje si instalatii din industria constructiilor de masini, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 1978;

Zgura, Gh. s.a. - Utilajul si tehnologia lucrarilor mecanice, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 1983.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cinematica masinilor de danturat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 337 cuvinte
Nr caractere:
46 422 caractere
Marime:
342.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
cinematica, masina de danturat
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!