Airbag și centura de siguranță

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Airbagul este un dispozitiv de siguranta pentru autovehicule sub forma unui balon din material flexibil. Este proiectat sa se umfle rapid in cazul unei coliziuni, pentru a preveni lovirea pasagerilor de obiectele dure din interiorul autovehiculului.

Airbagul este una dintre inventiile marcante ale secolului trecut, care se afla intr-o continua dezvoltare inclusiv in zilele noastre. Sistemul airbag a fost inventat de catre Patrick W. Hetrick (Newport,USA) in anul 1951, cu scopul initial de a-si proteja propria familie. In dezvoltarea acestui sistem, Hetrick si-a folosit experienta dobandita in domeniul ingineriei navale.

In cazul autovehiculelor exista si se dezvolta mai multe tipuri de airbaguri, cum ar fi:

-airbaguri centrale (la nivelul volanului, la nivelul bordului);

-airbaguri laterale;

-airbaguri la nivelul genunchilor;

In ziua de azi, airbagurile de ultima generatie, tin cont de situatia in care pasagerii poarta centura de siguranta si sunt declansate in concordanta cu acest aspect. Daca nu este pusa centura de siguranta, airbagurile se declanseaza intr-un timp mult mai scurt decat in cazul folosirii acesteia.

Sistemul airbag, alaturi de centura de siguranta, a redus considerabil pierderile de vieti omenesti cauzate de accidentele rutiere, prin diminuarea sanselor ca parti vitale ale corpului soferului si/sau pasagerilor (zona capului si zona superioara a corpului) sa se loveasca de interiorul vehiculului. Totodata, prin intermediul airbagului se distribuie uniform asupra corpului uman, fortele aparute in urma impactului, acest aspect avand ca efect reducerea leziunilor serioase ce pot aparea.

Cu toate ca airbagul este destinat salvarii de vieti omenesti, ca orice alt sistem, are si dezavantajele sale. In timpul conducerii, soferul trebuie sa pastreze o distanta de 25 de centimetri fata de volan. In cazul airbagurilor laterale, pasagerii nu trebuie sa se sprijine de geam.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Airbag si Centura de Siguranta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
2 626 cuvinte
Nr caractere:
15 980 caractere
Marime:
3.09MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
siguranta, auto
Predat:
Facultatea de Inginerie Mecanica , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Mecanică
Sus!