Analiza Discursului lui Crin Antonescu

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Contextul si tematica:

Discursul ales pentru analiza, a fost rostit de presedintele PNL, Crin Antonescu, la dezbaterea motiunii de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", pe data de 16 martie 2011.

Discursul este centrat pe dezacordul opozitiei in ceea ce priveste schimbarile aduse in noul Cod al Muncii asumat de Executiv . Prin acest discurs, Crin Antonescu se adreseaza indirect populatiei, telespectatorilor care il urmaresc, dar si direct, adversarilor sai politici precum: presedintele Traian Basescu, primul-ministru Boc.

Limbajul:

Presedintele PNL opteaza pentru un discurs conflicutual prin care declanseaza un razboi verbal si prin care ataca opozitia, dar, in primul rand, isi centreaza acuzatiile asupra presedintelui Traian Basescu si primului-ministru Boc.

Prin relatia pe care Crin Antonescu o vizeaza cu interlocutorul, urmareste sa se distinga de opozitie: ,,...pe primul-ministru il intereseaza sa polemizeze pe seama numelui unei constructii politice, pe primul vorbitor al celui mai mare partid din arcul de guvernare il intereseaza situatia ideologica a unui partid din opozitie, chiar pe nici unul dintre dumneavoasta nu va intereseaza?".

Se poate observa cum obiectivele discursului conflictual al presedintelui PNL sunt urmatoarele: in primul rand, doreste sa obtina adeziunea telespectatorilor la propriile teze si idei. De aceea, face apel la acestia, exprimandu-se cu subanteles si vrand sa sugereze sentimente pe care le nutreste fata de acestia precum mila, compatimirea : ,,Nu neaparat oamenii de afara... credeti ca sunt niste oameni rai...da situatia milioanaelor de romani pe care azi ii guvernati... carora le aplicati si legea educatiei si legea pensiilor, chiar nu va intereseaza acest lucru atat cat va intereseaza daca partidul national liberal....?".

Al doilea obiectiv il reprezinta obtinerea triumfului propriilor teze si idei, prin combaterea tezelor si ideilor adversarilor: ,,Eu nu am nici dorinta, nici mila sa va explic domnule Paleologu, domnule Boc ...ce e cu liberalismul, cum ii intelgem noi pentru ca nu asta e subiectul zilei...dar ceea ce va spun este ca de la dreapta spre stanga sau de la liberali...politica este o activitate legitimata de oameni si destinata oamenilor. Desigur, ca ai mijloace de dreapta, ca ai mijloace de stanga, pana la urma faci acesta politica in numele oamenilor si pentru oameni".

Pentru a-si convinge audienta, Crin Antonescu pune in scena diverse strategii care sa confere discursului sau spectacularul, caracterul teatral, folosindu-se de negare, descalificare, deforrmare, opozitie: "Sa va spun ca ceea ce erati obligati dumneavoastra sa faceti, am facut noi, opozitia asta cum vreti sa o numiti.... noi cum necum, i-am adus pe toti la masa, noi am venit azi cu o motiune de cenzura asa cum e ea, marfa clientului, cum spuneti, poate cu multe erori, poate cu imperfectiuni, dar am venit in numele unor oameni"

Prin proba ethosului, Crin Antonescu incearca sa-si exprime calitatile conturand o imagine pozitiva in fata telespectatorilor pe tot parcursul discursului: ,,Aceasta nesimtire ma indispune si ea m-a facut ca de aceasta data sa nu glumim o data in plus pe seama faptului ca printre altele, sunteti ingrozitor de caraghiosi."

Proba prin pathos mobilizeaza sentimentele si pasiunile auditoriului, mizand pe exaltarea sentimentelor publicului pe care si le-a propus sa le activeze, sentimente precum mila, revolta, chiar si indignare: ,,Majoritatii parlamentare care nu mai are decat o singura grija, sa nu se mai arunce inca cineva de la balcon in prezenta dumnealor, ca sa nu va dernajeze, ca sa nu va indispuna..."

In tot acest discurs am putea spune ca logosul nu apare, sau apare foarte putin deoarece argumentatia obiectiva nu poate fi identificata. Crin Antonescu se leaga permanent de circumstante si de cadrul participativ al comunicarii, prezenta opozitie nu face altceva decat sa-l determine sa se indeparteze de tema reala a discursului si sa o atace: ,,Sigur ca o sa taceti malc domnule presedinte Basescu, domnule prim-ministru, domnule ministru de interne, orice s-ar intampla si daca maine vine domnul Victor Orban si ne spune cat mai ramane din asta si ne spune cate cetatenii sa avem, cand sa vorbim, cand sa tacem...sigur ca nu ve-ti avea curaj, nici dumneavoastra, nici viteazul domn Basescu."

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Discursului lui Crin Antonescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 527 cuvinte
Nr caractere:
7 505 caractere
Marime:
13.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mass Media
Tag-uri:
discurs, politica, jurnalism
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Daniela Frumusani
Sus!