Tehnici Promoționale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Ultimele decenii ale secolului trecut au impus un nou concept - MARKETING - ce se vehiculeaza cu mare frecventa atat in teorie cat si in practica social-economica.

Marketingul modern este considerat astazi factorul esential al succesului unei organizatii, indispensabil in dezvoltarea sa economico-sociala, solutie miraculoasa ce rezolva problemele acesteia, instrument de baza in atingerea marilor performante, dar si in evitarea riscului.

In lucrarile de specialitate sunt prezentate numeroase opinii referitoare la continutul marketingului, cele mai multe abordand in mod unilateral marketingul, fie doar ca activitate economica sau modul de activitati economice, fie ca proces economic, social, comercial, de corelare a cererii cu oferta, de schimbare sau transformare a produselor etc., fie ca o filozofie, ca o functiune a intreprinderii moderne, ca o functie manageriala, ca o structura de institutii etc.Aceasta demonstreaza ca marketingul este un fenomen deosebit de complex ce imbina teoria cu practica, fiecare punct de vedere relevand o latura sau alta a acestuia

Aparitia marketingului este expresia unor cerinte practice obiective, concentrate in necesitatea de a introduce rationalitatea in activitatea agentului economic care se desfasoara intr-un mediu economico-social complex, pornind de la cunoasterea pietii actuale si viitoare ca orintare a productiei."Marketingul isi are originea in faptul ca oamenii manifesta anumite nevoi si dorinte. Atunci cand exista mai multe produse care pot satisface o anumita nevoie, alegerea unuia dintre ele este determinata de conceptele de valoare, cost si satisfactie" (Ph. Kotler). In epoca moderna cea mai mare parte a acestor produse se obtine prin schimb, iar totalitatea actiunilor prin care se realizeaza schimburile potentiale fac obiectul marketingului.Inceputul secolului, dar mai ales perioada postbelica se caracterizeaza prin accelerarea dezvoltarii economice, ceea ce se reflecta in amplificarea complexitatii activitatilor economice, in dinamismul fara precedent mai ales al productiei industriale ca efect al noilor tehnici si tehnologii ce se aplica pe scara larga, la care contribuie din plin progresul mijloacelor de comunicare si prelucrare a informatiilor.

Un fenomen nou care a provocat modificari spectaculoase la inceputul secolului, a fost sporirea dimensiunii intreprinderilor producatoare de bunuri in care se concentreaza o mare parte a factorilor de productie, ceea ce a condus pe de-o parte la cresterea productivitatii si complexitatii muncii concretizate in aparitia si dezvoltarea productiei de masa, iar pe de alta parte la adancirea diviziunii sociale a muncii, la specializarea producatorilor, ceea ce a multiplicat atat relatiile dintre producatori, cat si cele dintre producatori si consumatori.Ca urmare, daca in perioada anterioara, relatiile dintre vanzatori si cumparatori se desfasurau pe spatii restranse, ceea ce le dadea posibilitatea cunoasterii si corelarii cererii cu oferta, fenomenele nou aparute, o multitudine de furnizori si beneficiari, de produse noi si diversificate, o arie larga din punct de vedere spatial de desfasurare a relatiilor de vanzare-cumparare etc., duc la desincronizarea cererii cu oferta, producatorul nu mai are posibilitatea sa cunoasca nevoile societatii pentru produsele lui nici sub aspect cantitativ, dar nici structural si temporal, ceea ce va conduce la aparitia stocurilor de marfuri nevandabile in unele zone si perioade, iar in altele la lipsa unor produse.

In asemenea conditii de amplificare a dimensiunilor pietii, in care agentul economic este obligat sa-si desfasoare activitatea, apare ca o necesitate stringenta cunoasterea pietii ca marime si structura, ceea ce implica identificarea cerintelor, dorintelor, motivelor, preferintelor, gusturilor consumatorilor, inclusiv anticiparea schimbarii acestora.

Tocmai acestor necesitati strigente si-a propus sa le raspunda marketingul, atat teoretic cat si practic.Aparitia preocuparilor stiintifice in domeniul marketingului la inceputul secolului nu este intamplatoare, ea raspunde unei necesitati no

Bibliografie:

1. Gheorghe Basanu, Mihai Pricop, Managementul aprovizionarii si desfacerii, Ed. Economica Bucuresti 2004

2. Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, Management, Ed. Economica Bucuresti 1999

3. Sica Stanciu, Bazele Marketingului, Ed. Teora 2002

4. Kotler & Armstrong, Principiile marketingului, Ed. Teora 2004

5. Al Ries, Jack Trout, "Pozitionarea. Cum sa te faci auzit si vazut pe o piata de desfacere supraaglomerata" Ed. Teora 2004

6. M. Demetrescu, J.C. Dragan, Practica prospectarii pietei, Ed. Economica Bucuresti 1991

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici Promotionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
12 813 cuvinte
Nr caractere:
76 544 caractere
Marime:
53.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
practica, promovare, reclama, promotii
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!