Studiu de Marketing

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Mediul de marketing sau mediul extern reprezinta ansamblul agentilor si fortelor din afara intreprinderii care pot afecta modul in care aceasta isi mentine sau isi dezvolta schimburile pe piata. Mediul de marketing, prin prisma tipului influientei asupra firmei, se imparte in: micromediul extern (influienta directa) si macromediul extern (influienta indirecta).

Micromediul

Micromediul este format din agentii care se afla in anturajul imediat al intreprinderii, cum sunt furnizorii de factori de productie, intermediarii care apar pe lantul desfacerii marfurilor, firmele concurente si clientela.

Pentru a obtine produse de inalta calitate, Electrolux foloseste cele mai bune materii prime si materiale. Politica firmei cu privire la furnizori este de a-i selecta pe cei mai buni, fiind cunoscuta importanta pe care o au, constituind sursa unor avantaje concurentiale pentru orice intreprindere. Electrolux isi concentreaza eforturile in directia asigurarii controlului asupra aprovizionarilor, de modul in care ele se realizeaza depinzand foarte mult pozitia firmei pe piata.

La nivelul judetului Iasi, neexistand nici o reprezentanta legala Electrolux si nici un distribuitor local dispus sa comercializeze exclusiv marca Electrolux, firma a optat pentru desfacerea tuturor produselor sale inclusiv a masinilor de spalat prin distribuitorii cunoscuti de produse electrocasnice: Flanco, Domo, Altex, Nippon.

Componenta cea mai importanta a micromediului firmei o reprezinta clientii. In cazul pietei Iasului clientii firmei Electrolux sunt ccomerciantii care cumpara si vand in nume propriu, insa cererea este influientata de cumparatorii (consumatorii) finali, deoarece distribuitorii achitioneaza marfa in masura in care o pot vinde in conditii cat mai avantajoase pentru ei.

Pe piata masinilor de spalat, concurenta are un rol important in stabilirea politicii de marketing. Definita ca rivalitate intre producatori sau vanzatori prin care se incearca cresterea volumului de vanzari, a profitului sau a partii proprii de piata, esta factorul de micromediu cu cea mai puternica influienta asupra firmei. Fiind un mumar de producatori puternici relativ mare iar produsele avand caracteristici asemanatoare si performante relativ identice, firma are nevoie de o politica de marketing axata pe diferentierea masinilor de spalat Electrolux de cele ale concurentilor: Indesit, Whirlpool, Arctic, Candy, Gorenje, Daewoo.

Macromediul

Macromediul extern este acea parte a mediului unei firme care tine de societate in ansamblul ei, vizand factorii: tehnici, economici, demografici, politico-juridici, socio-culturali, naturali, etc.

Mediul tehnologic reprezinta factorul motrice al societatii in ansamblul ei, al fiecarei firme si al fiecarui individ in parte, care defineste elementele esentiale ale existentei acestora. Mediul tehnologic este definit de ritmul progresului tehnic si de amploarea cercetarii stiintifice. Desi tehnologia masinilor de spalat este relativ stabila in timp, progresul tehnic poate influienta puternic productia prin descoperirea unor metode de productie mai putin costisitoare, materiale componente mai rezistente, mai usoare, programe mai eficiente etc.

Mediul economic constituie o componenta fundamentala a macromediului firmei, definind prin elementele sale puterea de cumparare a pietei (a consumatorilor). Principalele componente ale acestuia sunt preturile (de care se leaga inflatia) si veniturile, de cele din urma legandu-se economiile si creditul, inclinatia spre economii sau spre consum, etc. Piata Iasului, din punct de vedere economic, se caracterizeaza printr-o putere de cumparare scazuta, o inflatie in scadere si in curs de stabilizare, venituri in crestere si o inclinatie spre consum mai mare decat cea spre economie.

Mediul demografic reprezinta de asemenea unul din elementele cele mai importante ale macromediului firmei, populatia constituind insasi piata acesteia. Aceasta componenta a macromediului este definita prin caracteristicile populatiei:

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
14 171 cuvinte
Nr caractere:
81 022 caractere
Marime:
110.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
institutii, piata, afaceri
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Nistor Voicu
Sus!