Studiu de Caz Adidas

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Compania adidas, producatorul german de textile si incaltaminte, a fost denumita dupa fondatorul Adolf (Adi) Dassler, care a inceput fabricarea de pantofi in 1920, in Herzogenaurach, langa Nuremberg, cu ajutorul fratelui sau, Rudolf Dassler. Rudolf a fondat mai apoi propria sa companie producatoare de incaltaminte - rivalul PUMA AG. Inregistrarea companiei ca adidas AG s-a petrecut pe 18 august 1949 (litera mica pentru adidas). Tipic pantofilor si hainelor produse de adidas, este designul format din trei linii, incorporat si in logo-urile oficiale. Parfumurile adidas sunt in prezent fabricate sub licenta de catre Coty Inc. . .

Afacerea Tapie

Dupa o perioada de probleme serioase dupa moartea fiului lui Adolf, Horst Dassler, in 1987, compania a fost cumparata in 1990 de Bernard Tapie, pentru 1,6 miliarde de franci francezi (echivalentul a 243,918 de milioane de euro azi), pe care Tapie i-a imprumutat. La acea vreme, noul patron era cunoscut ca un specialist in salvarea companiilor ajunse la faliment, afacere pe baza careia si-a construit averea. El a decis ca productia sa se mute in Asia si a angajat-o pe Madonna pentru promovare. In 1992, Tapie nu a reusit sa-si plateasca dobanzile pentru imprumut. A apelat la banca Credit Lyonnais pentru a vinde adidas, iar banca a preluat, drept despagubire pentru datorii, intreaga companie, lucru neobisnuit pentru practicile bancilor franceze de la acea vreme. Se pare ca banca nationala a incercat sa il scoata pe Tapie din afacerile financiare, facandu-i un serviciu, deoarece acesta era la acel moment ministrul afacerilor publice (Ministre de la Ville) in guvernul francez.

In februarie 1993, Credit Lyonnais a vandut adidas lui Robert Louis-Dreyfus, prieten cu Bernard Tapie (si varul Juliei Louis-Dreyfus din Seinfeld), pentru o suma mult mai mare (683,514 milioane de euro) decat cea detinuta de Tapie, 434,479 milioane. Uitand motivul pentru care banca a cumparat adidas, mai tarziu Tapie a dat in judecata Credit Lyonnais, pentru ca s-a simtit inselat de vanzarea indirecta. .

Robert Louis-Deyfus a devenit noul CEO al companiei. El este, de asemenea, presedintele echipei de fotbal Olympique Marseille, cu care Tapie era strans legat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz Adidas.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 349 cuvinte
Nr caractere:
29 331 caractere
Marime:
344.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
firma, profit, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Duguleana Constantin
Sus!