Studiu de Caz - Adidas

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. INTRODUCERE
2. MEDIUL DE MARKETING AL FIRMEI
2.1.MACROMEDIUL DE MARKETING AL FIRMEI
2.2. MICROMEDIUL DE MARKETING AL FIRMEI
3. STRATEGII DE MARKETING
3.1. STRATEGII DE PRODUS
3.2. STRATEGII DE PRET
3.3. STRATEGII DE DISTRIBUTIE
3.4. STRATEGII DE PROMOVARE
4. CONCLUZII

Extras din proiect:

Compania adidas, producatorul german de textile si incaltaminte, a fost denumita dupa fondatorul Adolf (Adi) Dassler, care a inceput fabricarea de pantofi in 1920, in Herzogenaurach, langa Nuremberg, cu ajutorul fratelui sau, Rudolf Dassler. Rudolf a fondat mai apoi propria sa companie producatoare de incaltaminte - rivalul PUMA AG. Inregistrarea companiei ca adidas AG s-a petrecut pe 18 august 1949 (litera mica pentru adidas). Tipic pantofilor si hainelor produse de adidas, este designul format din trei linii, incorporat si in logo-urile oficiale. Parfumurile adidas sunt in prezent fabricate sub licenta de catre Coty Inc. . .

Afacerea Tapie

Dupa o perioada de probleme serioase dupa moartea fiului lui Adolf, Horst Dassler, in 1987, compania a fost cumparata in 1990 de Bernard Tapie, pentru 1,6 miliarde de franci francezi (echivalentul a 243,918 de milioane de euro azi), pe care Tapie i-a imprumutat. La acea vreme, noul patron era cunoscut ca un specialist in salvarea companiilor ajunse la faliment, afacere pe baza careia si-a construit averea. El a decis ca productia sa se mute in Asia si a angajat-o pe Madonna pentru promovare. In 1992, Tapie nu a reusit sa-si plateasca dobanzile pentru imprumut. A apelat la banca Credit Lyonnais pentru a vinde adidas, iar banca a preluat, drept despagubire pentru datorii, intreaga companie, lucru neobisnuit pentru practicile bancilor franceze de la acea vreme. Se pare ca banca nationala a incercat sa il scoata pe Tapie din afacerile financiare, facandu-i un serviciu, deoarece acesta era la acel moment ministrul afacerilor publice (Ministre de la Ville) in guvernul francez. .

In februarie 1993, Credit Lyonnais a vandut adidas lui Robert Louis-Dreyfus, prieten cu Bernard Tapie (si varul Juliei Louis-Dreyfus din Seinfeld), pentru o suma mult mai mare (683,514 milioane de euro) decat cea detinuta de Tapie, 434,479 milioane. Uitand motivul pentru care banca a cumparat adidas, mai tarziu Tapie a dat in judecata Credit Lyonnais, pentru ca s-a simtit inselat de vanzarea indirecta. . .

Robert Louis-Deyfus a devenit noul CEO al companiei. El este, de asemenea, presedintele echipei de fotbal Olympique Marseille, cu care Tapie era strans legat. .

Tapie a dat el insusi faliment in 1994, din cauza unor numeroase procese, legate de aranjarea meciurilor la clubul de fotbal. A petrecut 6 luni in inchisoarea La Sante din Paris in 1997, dupa ce sentinta i-a fost fixata la 18 luni. In 2005, tribunalul i-a oferit o compensatie de 135 de milioane de euro (aproximativ 886 de milioane de franci). .

Ce a urmat dupa Tapie...

In 1997, adidas AG a achizitionat Salomon Group, iar numele corporatiei s-a transformat in adidas-Salomon AG. In 1998, adidas a dat in judecata NCAA in ceea ce priveste regulile lor legate de marimea si numarul logo-urilor de pe echipamentele echipelor. adidas a retras plangerea, iar cele doua grupuri au stabilit ca designul cu trei linii vor fi considerate un trademark adidas. . In 2003, adidas a intentat proces asociatiei Fitness Word Trading la Curtea Britanica, pentru folosirea unui design cu doua linii similar logo-ului adidas. Curtea a hotarat ca, in ciuda simplitatii marcii, logo-ul Fitness World interfereaza cu cel folosit de adiads, pentru ca publicul putea sa stabileasca o legatura intre cele doua. . .

In 2005, adidas a introdus adidas 1, prima productie de pantofi care utiliza un microprocesor. Pus in evidenta de campania ,,The World's First Intelligent Shoe", microprocesorul este capabil sa efectueze 5 milioane de calcule pe secunda, care sa ajusteze automat nivelul de adaptare la mediul extern. Pantoful sport are nevoie de o baterie care dureaza aproximativ 100 de ore. In prezent, se vinde cu 250 de dolari. Ultima editie adidas.1 s-a lansat

Bibliografie:

1. http://www.adidas.com

2. C. Somesan, S. Cosma, Bazele marketingului , Editura EFES, Cluj Napoca, 2001

3. http://www.adidas-group.com

4. http://en.wikipedia.org/wiki/Adidas

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz - Adidas.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 722 cuvinte
Nr caractere:
30 133 caractere
Marime:
385.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
companie, incaltari, productie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!