Structura activității departamentului de marketing

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 - CADRUL GENERAL DE ABORDARE A ORGANIZARII ACTIVITATII COMPARTIMENTULUI DE MARKETING 5
2.1.Rolul organizarii in conducerea intreprinderii 5
- Sectorul principal de activitate al intreprinderii 6
- Factorii externi 6
- Caracteristicile organizatiei 7
2.2.Coordonatele organizarii activitatii departamentului de marketing 7
- Formula organizarii adoptata 7
- Marimea compartimentului de marketing 8
- Gradul de centralism al compartimentului de marketing 8
- Pozitionarea compartimentului de marketing in structura organizatorica
de ansamblu a intreprinderii 8
- Atributiile compartimentului de marketing 9
- Structura interna a compartimentului de marketing 9
1.Locul activitatii departamentului de marketing in structura
organizatorica a intreprinderii 10
- Sistemul de organizare a interprinderii moderne 10
4.Atributiile si sistemul de relatii ale compartimentului de marketing 13
- Atributiile 13
- Relatiile: 14
-ierarhice
-functionale
-de stat major
-de cooperare
5.Structura interna a compartimentului de marketing 18
6.Anexa : - figurile 1-12
- raport de cercetare

Extras din proiect:

Dupa cum este cunoscut, premisa realizarii unei conduceri eficiente a unei intreprinderi o reprezinta organizarea acesteia, astfel incat sa se asigure o cat mai buna fructificare a conditiilor de mediu in care actioneaza. Din acest motiv, atat teoria cat si practica economica acorda o importanta deosebita problematicii organizarii intreprinderii.

Din punct de vedere istoric, conceptul de organizare a evoluat de la simplu la complex urmand, in fapt, evolutia intreprinderii. In consecinta, fiecarui stadiu in evolutia conceptului de intreprindere i-a corespuns o anumita forma organizatorica. Incorporarea marketingului in teoria si practica economica nu putea ramane fara ecou in ceea ce priveste conceptia organizarii intreprinderii. Acest lucru s-a manifestat prin aparitia si evolutia unor forme organizatorice capabile sa asigure adoptarea si operationalizarea conceptului de marketing, afirmandu-se, in acest fel. o teorie a organizarii activitatii de marketing care si-a gasit reflectarea in practica intr-o serie de formule specifice diferitelor tipuri de intreprinderi.

In perioada actuala, marcata de trecerea efectiva la economia de piata, in economia romaneasca au sporit preocuparile tuturor intreprinderilor in directia adoptarii conceptiei dc marketing. Cum era si firesc, conducerile intreprinderilor au constientizat necesitatea reorganizarii activitatilor desfasurate in concordanta cu noile conditii de mediu in care erau puse sa actioneze. Cu toate acestea, in numeroase cazuri, dorinta unei organizari care sa incorporeze conceptia de marketing, a devansat asimilarea reala a acestei conceptii, ceea ce a condus la aparitia unor forme organizatorice cu caracter formal, tradand mai degraba bune intentii, fara acoperire in aplicarea efectiva a marketingului. In acest context, formulele organizatorice adoptate au purtat amprenta entuziasmului care le-a insotit aparitia, fiind marcate de empirism, confuzie, copiere, denaturare etc. Astfel, nu de putine ori, intreprinderile au recurs la vechile practici, incercand corectarea lor; multe au "imprumutat" formulele organizatorice ale unor firme straine cu care se aflau in contact, fara a avea insa conditii similare cu acestea, demers sortit in majoritatea cazurilor esecului; altele au apelat la literatura de specialitate pe care au avut-o la indemana, asimiland, cel mai adesea, formule organizatorice depasite ori insuficient intelese sau explicate etc. Exista insa si intreprinderi care s-au aflat in stadii mai avansate de cunoastere si intelegere a marketingului, care au apelat la specialistii in domeniu dar fara sa-si creeze structuri proprii de marketing, fiind mult mai aproape de cerintele marketingului si managementului modern.

Aceste sumare consideratii conduc la concluzia ca, in momentul actual, exista in economia romaneasca o multitudine de formule organizatorice care reflecta, pe de o parte, preocuparile conducerilor de intreprinderi pentru alinierea la cerintele economiei de piata, pe de alta parte, stadiul atins in insusirea conceptiei de marketing. O astfel de constatare justifica si totodata amplifica necesitatea structurarii riguroase a intreprinderilor in concordanta cu cerintele organizarii stiintifice, capabile sa orienteze desfasurarea activitatilor economice pe baza conceptiei de marketing.

Capitolul 2 - Cadrul general de abordare a organizarii activitatii departamentului de marketing

Practica intreprinderilor moderne demonstreaza ca realizarea unei conduceri eficiente nu este posibila fara asigurarea unei organizari stiintifice a activitatii. in esenta, aceasta presupune structurarea activitatilor desfasurate si repartizarea eforturilor la nivelul diferitelor structuri organizatorice in scopul obtinerii unei performante economice cat mai ridicate, indeplinirea unei astfel de cerinte pare, la prima vedere, destul de usor de realizat. in realitate, aceasta este deosebit de dificila deoarece necesita o astfel de alocare a resurselor pe tipuri de activitati incat sa se asigure o concordanta deplina cu pregatirea si aptitudinile celor care urmeaza sa le execute. Iata de ce in practica economica se utilizeaza o serie de instrumente specifice al caror element central il formeaza structura organizatorica, definita de ansamblul persoanelor si compartimentelor intreprinderii, modul in care sunt plasate intr-o configuratie coerenta, precum si ansamblul relatiilor dintre ele.

Bibliografie:

- Olteanu V., Balaure, V., Veghes, C, Proiectarea de structuri organizatorice ale activitatii de marketing pe domenii de activitate si tipurile de agenti economici, in volumul ,, Analele Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir" - seria Managementul turistic si comercial, nr. 1/1997, p. 102-103.

- Olteanu V., Balaure, V., Cetina, I., Veghes, O, Rolul organizarii marketingului in conducerea firmei, Tribuna Economica nr. 6/1997.

- Olteanu V., Balaure, V., Cetina, I., Veghes, O, Rolul organizarii marketingului in conducerea firmei, Tribuna Economica nr. 8 si 9/1997.

- Marion, G., Michel, D., Marketing - Mode d'emploi, Les Edition d'Organisation, Paris, 1986, p. 289.

- Kotler, Ph., op. cit., p. 936-937.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura activitatii departamentului de marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
9 547 cuvinte
Nr caractere:
57 108 caractere
Marime:
4.79MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marketing, piata, organizare, activitate economica
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!