SOS - Infertilitatea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Nu putine sunt pacientele care au auzit in cabinetele doctorilor expresii de genul: "ati avut ghinion, mai incercati pana reusiti", "nu se mai poate face nimic, sunteti prea in varsta", "aveti trompele infundate, trebuie sa faceti fertilizare in vitro", "aveti un organism slabit, de aceea aveti avorturi repetate", "nu stiu / nu am timp, incercati la un endocrinolog", "fertilizarea in vitro are o rata de succes de 25%, la Dvs. a esuat", "asa a fost sa fie", "totul mergea atat de bine, nu imi explic ce s-a intamplat", etc.

Timpul care trece imperturbabil si nemilos, sperantele naruite ciclu dupa ciclu, durerea pricinuita de pierderea unei sarcini, frustrarea cauzata de neputinta de a primi un raspuns la intrebari precum "de ce?" sau "cum?", disperarea izvorata din lipsa unei modalitati terapeutice capabile sa implineasca visul a fi parinte, anxietatea emanata de spectrul unei vieti fara copii, toate acestea reprezinta un pret urias pe care o mare parte dintre cuplurile din ziua de azi il platesc in speranta ca odata si odata un zambet de copil, care sa fie al lor, le va lumina viata.

Din pacate anumite persoane, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, sunt private de dreptul fundamental al fiecarei fiinte vii, acela de a face copii si de a-si aduce astfel contributia la perpetuarea speciei umane. Aceste persoane se confrunta cu o problema denumita infertilitate. In trecutul umanitatii, daca un cuplu era infertil, de obicei cea blamata era femeia (lucru oarecum de asteptat avand in vedere nivelul de cultura al unei societati conduse de catre barbati). In consecinta femeile incapabile de a ramane insarcinate erau privite cu o oarecare reticenta. In ultimile decenii, odata cu avantul fara precedent luat de catre stiinte fundamentale precum genetica, biologia celulara sau imunologia, conceptia asupra cauzelor infertilitatii unui cuplu s-a schimbat radical.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de contact sexual neprotejat sau incapacitatea femeii de a duce la bun sfarsit o sarcina care sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu. Pentru indeplinirea acestui deziderat trebuie sa aiba loc o succesiune de evenimente majore: o maturare perfecta a ovulului cu un timing de ovulatie la fel de perfect, secondata de o fecundare reusita, realizata de catre un spermatozoid normal, urmata de o implantare ireprosabila a embrionului intr-o mucoasa uterina pregatita hormonal si structural in cel mai mic detaliu. Punctele cheie ale acestei adevarate aventuri il reprezinta o structura celulara si un material genetic normal al celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul), caile anatomice prin care cei doi gameti intra in contact sa fie permeabile, mucoasa uterina in care se produce implantarea embrionului sa fie bine pregatita, sistemul imunitar matern sa fie capabil sa recunoasca embrionul ca fiind o structura "self", iar pe parcursul sarcinii sa nu apara probleme care sa interfere cu dezvoltarea normala a fatului.

Pentru a ajuta persoanele care sufera de aceasta "boala" a fost creat un site, o comunitate, unde persoanele interesate se pot interesa si pot comunica cu altii care sufera de probleme asemanatoare.

Cine sunt?

Un grup de persoane afectate de infertilitate. Au inceput sa cristalizeze inititativa in martie 2008, iar in noiembrie 2008 (in ciuda reactiilor dezamagitoare, chiar descurajante, obtinute pana atunci) au decis sa continuie lupta, intensificand si relansand campania de responsabilizare a autoritatilor politice in ceea ce priveste problema infertilitatii in Romania; au relansat campania si au inaugurat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • SOS - Infertilitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 680 cuvinte
Nr caractere:
15 826 caractere
Marime:
65.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
mediatizare, promovare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!