Proces de achiziție a șamponului Pantene ProV

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins 2
Capitol I 3
Prezentarea produsului 3
1.1. Produsul 3
1.2. Cererea 3
1.3. Oferta 6
Capitol II 9
Procesul decizional de cumparare 9
2.1. Constientizarea nevoii 9
2.2. Cautarea informatiilor 9
2.3. Evaluarea alternativelor 11
2.4. Cumpararea 11
2.5. Evaluarea post - cumparare 13
Capitol III 15
Influente asupra procesului 15
decizional de cumparare 15
3.1. Influente psihologice 15
Capitol IV 18
Orientarea de marketing a firmei 18
4.1. Procter & Gamble - scurt istoric 18
4.2. Pantene Pro-V 18
4.3. Orientarea de marketing in procesul decizional de cumparare 20
Capitolul V 23
Tendinte privind comportamentul 23
consumatorului de sampon 23
Bibliografie 24

Extras din proiect:

Un par sanatos reprezinta una din componentele de baza ale unei imagini de succes. Cand ne privimi in oglinda si vedem ca acest dar al naturii care ne completeaza imaginea are un aspect care atrage dupa sine o multime de complimente din partea celorlalti, parca deja ne simtim mai increzatori in propriile forte.

Aceasta imagine se obtine prin folosirea unor produse destinate ingrijirii parului.

Samponul este un produs cosmetic ce se prezinta sub forma lichida de praf ori de crema, care contine sapunuri sau detergenti, uleiuri, parfumuri, uneori si substanta coloranta si care este intrebuintat la spalatul sau coloratul parului. Produsele de ingrijire a parului, in special samponul si balsamul, sunt considerate produse de stricta necestiate, cu utilizare frecventa si foarte inovative. Insa in zile noastre oamenii mde marketing considera ca samponul a evoluat de la un produs de necesitate la unul de styling.

Samponul este fiind un bun de larg consum a carui functii principale sunt: de curatare sau antimatreata. La aceste doua functii principale s-au adaugat de-a lungul timpului alte beneficii aditionale cum ar fi: volum, netezire, ingrijire (fire despicate, radacini), protejarea parului vopsit, regenerare si multe altele. Mai mult, samponului i-a fost asociat balsamul care sa accentueze calitatile sale initiale, iar, in ultima vreme, s-a accentuat si la aceasta categorie tendinta de intoarcere la natura, prin lansarea de sampoane cu ingrediente naturale.

1.2. Cererea

Samponul, ca produs generic este folosit in toate anotimpurile anului. Exista, totusi, anumite tipuri de sampoane destinate consumului pentru perioade specifice. Din gama Pantene Pro-V amintim: Pantene Pro-V Winter Protection - pentru protectia parului in anotimpul rece. Totusi putem observa o sezonalitate in procesul de cumparare. Astfel sampoanele se cumpara in special la sfarsitul saptamanii (atunci cand familiile isi fac cumparaturile generale) sau la sfarsitul zilei de catre persoane cu varsta cuprinsa intre 18 - 25 ani.

Cererea fata de acest produs este una elastica. Atunci cand pretul samponului creste cantitatea de produs folosita nu se modifica, folosirea acestui tip de produs este imperios necesara in zilele noastre.

Un studiu realizat in noiembrie 2002, releva faptul ca 92,5% din populatia urbana adulta (varsta intre18 si 65 ani) a Romaniei utilizeaza sampon. Consumul acestora reprezinta 64% din totalul consumului de sampon. Procente mai reduse de utilizatori de sampon gasim in randul populatiei cu varsta de peste 65 de ani (70%) si in randul populatiei cu mai putin de sapte clase (59%). In mediul rural se consuma 36% din aceasta categorie de produse.

Acest studiu a reliefat si faptul ca frecventa de utilizare a samponului este de:

- 6% din populatie foloseste sampon de cel putin patru ori pe saptamana;

- 60,3% - folosesc samponul de 2 - 3 ori pe saptamana;

- 29% din populatie foloseste samponul saptamanal;

- 4,7% din populatie foloseste samponul de trei ori pe luna sau mai rar.

Din categotia celor care folosesc samponul de 2 - 3 ori pe saptamana procente mai ridicate de persoane s-au inregistrat in urmatoarele categorii - femei cu varsta intre 18 - 24 de ani (70%) si in categoria persoanelor necasatorite (61%).

Acelasi studiu releva faptul ca exista o diferenta a consumului in functie de sex, varsta si regiune. Barbatii se spala pe cap in medie mai des decat femeile (2.65 ori pe saptamana pentru barbati fata de 2.13 ori pe saptamana pentru femei). De asemenea, pe masura ce persoanele inainteaza in varsta, frecventa de spalare pe cap scade de la 2.82 ori pe saptamana pentru persoanele in varsta de 18

Bibliografie:

1. Kotler Philip - Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998.

2. Prutianu Stefan, Munteanu Corneliu, Caluschi Cezar - Inteligenta Marketing Plus, Editura Polirom, Iasi, 1999.

3. www.magazinulprogresiv.ro

4. www.pgbalkans.com

5. www.pantene.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proces de Achizitie a Samponului Pantene Prov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 898 cuvinte
Nr caractere:
34 887 caractere
Marime:
41.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
sampon, productie, vanzari, firma
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!