Prezentarea unui produs în termeni de marketing

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1. Caracterizarea produsului
Capitolul 2. Segmentarea pietei produsului respectiv
Capitolul 3. Incadrarea produsului intr-o matrice BCG
Capitolul 4. Mix-ul de marketing al produsului
4.1. Politica de produs
4.2. Politica de pret
4.3. Politica de distributie
4.4. Politica de promovare

Extras din proiect:

Compania Nokia a debutat in anul 1910 in industria fabricarii hartiei iar in anii urmatorii si-a extins domeniul de activitate prin obtinerea cauciucului si prelucrarea acestuia. Incepand cu anul 1912 Nokia s-a lansat in domeniul electricitatii, in fabricarea de cabluri si alte componente electrice. Dupa aproape 50 de ani de activitate, in jurul anului 1960 s-a creat un nou department de electronica care va avea un rol extreme de important in dezvoltarea telecomunicatiilor.

Intre anii 1960 si 1970 compania Nokia isi face intrarea pe piata telecomunicatiilor. In anul 1963 Nokia a fabricat un radio-telefon, cu mult timp inainte de alte companii.

In jurul anului 1980 Nokia si-a focalizat activitatea spre fabricarea si dezvoltarea computerelor, televizoarelor si aparatelor radio. In anul 1981 se realizeaza prima retea de telefonie celulara din lume, Nokia producand telefoane pentru mautomobile ce vor utiliza aceasta retea.

In anul 1987 Nokia fabrica primul telefon mobil, dificil de utilizat si cu dimensiuni considerabile. In anii ce urmeaza compania va imbunatatii caracteristicile telefoanelor mobile in functie de cerintele pietei.

Incepand cu anul 1990 s-a introdus tehnologia GSM, mai intai in tarile puternic dezvoltate, ca apoi sa se raspandeasa pe intreg Globul. In anul 1993 s-a trimis primul mesaj text urmand ca telefoanele mobile sa primeasca din ce in ce mai multe atributii: transfer de date (infrarosu si Bluetooth), acces la internet, accesorii cum ar fi: radio, camere digitale, minicomputere incorporate, etc.

Nokia este liderul mondial in domeniul comunicatiilor mobile, stimuland procesul de crestere si dezvoltare durabila in cadrul mai larg al industriei mobilitatii. Nokia ii ajuta pe oameni sa comunice unul cu celalalt si sa se pastreze la curent cu informatia care ii intereseaza, oferind produse inovatoare si usor de utilizat precum telefoane mobile, dispozitive si solutii pentru imagini, jocuri, informatii si afaceri. Nokia furnizeaza echipament, solutii si servicii pentru operatorii de retele mobile si pentru intreprinderi. Nokia este formata din doua grupuri de afaceri: Nokia Networks si Nokia Mobile Phones.

Telefonul mobil Nokia 6101 este mun telefon performant, modern dotat cu camera foto, memorie interna si cu numeroase functiuni: SMS, MMS, transfer de date prin infrarosu, acces la internet.

Capitolul 2. Segmentarea pietei produsului respectiv

Segmentarea pietei se refera la semestrul trei al anului 2005. Volumul total al vanzarilor de telefoane mobile realizat in cel de-al treilea trimestru al anului curent de catre diviziile Mobile Phones, Multimedia si Enterprise Solutions a atins valoarea de 66,6 milioane unitati, ceea ce reprezinta o crestere cu 29,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si o crestere de 9,5% comparativ cu trimestrul anterior. Volumul global al pietei a atins, in aceeasi perioada, valoarea estimata de 199 de milioane de unitati, reprezentand o crestere anuala de 25% si o crestere de 9% fata de trimestrul precedent. In urmatorul tabel este prezentat volumul de dispozitive mobile pe care Nokia l-a inregistrat in perioadele indicate, precum si ratele de crestere anuale si de la un trimestru la altul (fata de aceeasi perioada a anului precedent), in functie de aria geografica.

VOLUMUL DISPOZITIVELOR MOBILE NOKIA IN FUNCTIE DE ARIA GEOGRAFICA

(milioane de unitati) T.3 2005 T.3 2004 Schimbare

anuala (%) T.2 2005 Schimbare trimestriala (%)

Europa/Orientul Mijlociu/Africa 32,2 24,7 30 27,8 16

China 8,5 4,6 87 7,4 15

Asia Pacific 12,6 8,8 43 10,5 20

America de Nord 5,8 6,6 -13 6,0 -3

America Latina 7,5 6,7 11 9,1 -18

Total 66,6 51,4 29 60,8 9

Cota de piata

Nokia este lider de piata in comercializarea telefoanelor mobile. Cota de piata absoluta reprezinta raportul intre volumul de vanzari al Companiei Nokia si volumul total

Bibliografie:

1. "Elemente de marketing" - Corneliu Radu, Ruxandra Benga, Editura Printech, Bucuresti 2003

2. Internet: www.nokia.ro si www.nokia.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea unui produs in termeni de marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 309 cuvinte
Nr caractere:
14 280 caractere
Marime:
58.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
produs, oferte, vanzari, piata
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Marketing
Profesorului:
As. Ing. Alina Plesa
Sus!