Mediul de marketing

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap 1. MEDIUL DE MARKETING 1
1.1. Micromediul de marketing 1
1.2. Macromediul de marketing 5
1.3. Analiza mediului de marketing 9
1.4. Relatiile firmei cu mediul extern 10
STUDIU DE CAZ la compania NESTLE Romania
Cap 2. PREZENTAREA COMPANIEI NESTLE ROMANIA 14
2.1 Istoria Grupului Nestlé 14
2.2 Povestea Nestlé România 16
2.3 Mărci si produse Nestlé 18
Cap 3. MICROMEDIUL DE MARKETING LA COMPANIA NESTLE ROMANIA 21
Cap 4. MACROMEDIUL DE MARKETING LA COMPANIA NESTLE ROMANIA 25
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

Micromediul firmei cuprinde un ansamblu de factori externi care afectează în mod direct întreprinderea şi asupra cărora se poate exercita un anume control. Influentând deciziile, strategiile, si tacticile de marketig, schimbarile din acest mediu au o deosebită semnificaţie pentru marketeri. Componenţii principali ai micromediului sunt: furnizorii, clienţii, intermediarii, concurenţii şi alţi deţinători de interese (indivizi sau grupuri ce au anumite interese intr-o intreprindere).

1.1.aFurnizorii

Sunt organizaţiile şi indivizii care oferă firmei inputurile (materii si materiale, utilaje, echipament tehnologic, energie, ambalaje, etichete, servicii, forţa de muncă, resurse financiare, informatii etc) necesare fabricarii produselor proprii. In relatiile cu furnizorii, firma trebuie sa aibă in vedere si un anumit risc cu fiecare în parte, care poate să apară dacă:

- furnizorul deţine patentul asupra produsului care constituie inputul esenţial pentru firmă;

- produsul ce constituie inputul esenţial nu este substituibil;

- in cazul firmelor de comercializare (magazin, supermarket etc) clienţii solicită în mod expres produse realizate numai de o anumită firmă;

- schimbarea furnizorului este prea costisitoare; furnizorul este mai puternic decat cumpărătorul;

- firma mică, care se aprovizionează de la un mare furnizor este în dezavantaj (firmele mari oferă, de regula produse de mai slabă calitate la preţuri dezavantajoase firmelor care au comenzi mici).

Specialiştii în marketing ai firmei trebuie să monitorizeze activitatea furnizorilor, deoarece problemele acestora, nerezolvate la timp, pot produce grave perturbări în producţia proprie şi implicit la creşterea costurilor produselor sale cu consecinţe dramatice în planul profitabilităţii. In aceste condiţii, proprii clienţi pot trece la firmele concurente.

1.1.bClienţii

Sunt cei care alcîtuiesc cercul agenţilor economici (firme şi instituţii) şi al persoanelor individuale cărora le sunt adresate produsele (serviciile) intreprinderii - constituie cea mai importantă componentă a micromediului. Componenţii clientelei unei firme, grupaţi după natura lor în grupuri omogene pot forma: pieţele de consum (formate din consumatorii privati), pietele industriale (formate din utilizatori), pietele de distribuţie (formate din intermediarii care cumpară pentru a revinde), pieţele guvernamentale (formate din cumpărători - organisme publice) si pieţele internationale (formate din cumparători externi).

Sarcina compartimentului de marketing dintr-o firmă este de a maximiza cererea pentru produsele (serviciile) pe care le oferă clienţilor, să ştie să menţină clienţii existenţi şi să atragă noi clienţi din rândul non-consumatorilor relativi şi al concurenţei. Pentru a realiza aceste obiective, specialistii în marketing trebuie să cunoască:

Caracteristicile clienţilor: unde trăiesc, stilul de viaţă, vârsta, nivelul educaţiei, ocupaţia, veniturile etc. Toate aceste caracteristici formează profilul clientului, care trebuie comparat cu profilul pieţei pentru a identifica produsele firmei care plac mai mult anumitor tipuri de clienţi. Pe aceasta bază se decid caracteristicile noilor produse, preţurile şi mesajele promoţionale cele mai potrivite pentru piaţa ţintă.

Ce nevoi îşi satisfac clienţii cu produsul respectiv şi care sunt avantajele obţinute de pe urma lui, comparativ cu alte produse care satisfac aceleaşi necesităţi. Aceasta deoarece, de exemplu, lumea nu cumpară bilete la un spectacol, ci o seară distractivă sau gospodinele nu cumpară detergenţi, ci speranţa unor haine mai curate si mai puţin uzate prin spalare. Dacă apare însă un mijloc mai bun pentru satisfacerea uneia din nevoile lor, consumatorii îl vor adopta imediat.

Ce criterii folosesc cumpărătorii pentru a alege între diferite produse (calitate, preţ, amplasarea magazinului etc.) :

- Importanţa produsului pentru anumite categorii de utilizatori sau consumatori (dacă produsul este indispensabil pentru o firma, acel client este gata să plătească preţuri mai mari, existând oportunitatea unei afaceri avantajoase).

- De unde provin informaţiile care influentează deciziile de cumpărare ale clienţilor etc.

1.1.cIntermediarii

Aceştia sunt agenţi economici implicaţi în promovarea, distribuirea şi vânzarea produselor unei firme către consumatorii finali, respectiv comercianţii de en-gros şi detail, dar şi alte categorii, mai puţin importante, ca: brokeri, jobberi, curieri, comisionari etc, societăţi de transport, de asigurări sau agenţii de publicitate, de sondare sau de consultanţă de marketing.

Sunt trei tipuri de intermediari care se pot implica în eforturile de marketing ale unei companii:

1.Resellerii (revânzătorii), în care intra angrosiştii, detailiştii, micii comercianţi, agenţii de vânzări. Trebuie să se colaboreze numai cu acei reselleri care ajută firma să-si maximizeze gradul în care produsele sale satisfac consumatorul final. Există, însă, pericolul ca - datorită relaţiei directe pe care o are cu consumatorul final - resellerul care-i comercializează produsele să devină mai puternic decât firma producatoare şi astfel să-i dicteze termenii schimbului, care-i devin nefavorabili.

2.Distribuitorii fizici, care sunt de regulă operatorii depozitelor de mărfuri şi firmele de transport implicate în transportarea mărfurilor de la producători la consumatori. Dacă produsele nu se mai găsesc din cauza ca cei de la depozite nu au urmărit cu atenţie nivelul stocurilor, firma poate pierde clienţii. De asemenea, dacă produsele sunt livrate cu întarziere sau deteriorate, este prea puţin probabil ca firma să-şi mai păstreze consumatorii pe care-i are.

3.Agenţiile prestatoare de servicii de marketing (sondare, consultanţă, publicitate). Ele ajută firmele să-şi identifice consumatorii şi să comunice cu ei, să cunoască pieţele şi mediul concurenţial.

Bibliografie:

1.www.nestle.ro

2.www.presaonline.com

3.www.wall-street.ro

4.www.zf.ro

5.www.revista-piata.ro

6.www.9am.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul de marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 687 cuvinte
Nr caractere:
46 177 caractere
Marime:
228.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!