Legătura dintre logistică și marketing

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Pentru companii, o relatie constructiva intre marketing si logistica pare sa primeze, logistica fiind subordonata marketingului: odata strategia de marketing definita (identificarea si analiza nevoilor clientilor in materie de produse si servicii) logistica este cea care trebuie sa ,,puna in practica" principiile definite de marketing, iar acest lucru trebuie facut la cele mai mici costuri. Spre exemplu, in unele domenii respectarea celor mai scurte termene posibile reprezinta principalul instrument de marketing, iar logistica este cea care trebuie sa isi ,,asume" acest lucru! Putem cita exemplul VPC (vanzare prin corespondenta) si al companiei La Redoute, cu faimoasele sale livrari ,,in 48 de ore".In general, termenele devin un criteriu de decizie din ce in ce mai des. De exemplu, in industria auto, producatorii trebuie sa aiba capacitatea de a oferi un model avand culoarea si optiunile cerute de clienti intr-un termen acceptabil.

I - Proiectarea

In timpul fazei de proiectare, o sincronizare corespunzatoare intre cele doua functii face produsul viitor cat mai compatibil posibil cu imperativele logistice.La crearea unei noi game de produse, trebuie lucrat foarte indeaproape la proiectarea acesteia pentru a-i standardiza la maxim componentele si a reduce astfel numarul de referinte ce compun gama diferentiind in acelasi timp produsele printr-un numar restrans de piese.Aceasta reducere a referintelor ce compun gama permite:

-reducerea costurilor de stocare

- cresterea capacitatiilor de negociere cu furnizorii, prin urmare imbunatatirea conditiilor de cumparare.

De asemenea, in timpul fazei de proiectare a ambalajelor pentru produsele noi, o buna sincronizare intre logistica si marketing permite asigurarea fezabilitatii deciziilor luate de marketing si reducerea costurilor de stocare, a termenelor de livrare si imbunatatirea calitatii serviciilor.

II - Previziunea vanzarilor (sau mai degraba ale cererii!)

Fiabilitatea previziunii vanzarilor este, evident, un factor cheie in optimizarea proceselor de marketing si logistica. Aceasta se bazeaza pe datele de marketing si pe cele comerciale si are consecinte directe in logistica: gestiunea aprovizionarii, optimizarea stocurilor etc.

Logisticianul trebuie sa valideze informatiile in raport cu marketingul si sa introduca variabile legate de propriile sale constrangeri. Atentie insa, dat fiind faptul ca previziunea vanzarilor se bazeaza in general pe istoricul de vanzari, este imperativ sa fiti constient(a) ca acesta poate fi inselator!

Astfel, nu uitati sa luati in considerare rupturile de stoc. De exemplu, daca in cursul anului precedent un produs a fost vandut in 100 de exemplare, acelasi produs poate a fost comandat in 120 de exemplare, diferenta dintre cele doua cifre fiind cauzata de o ruptura de stoc ce a impiedicat vanzatorul sa satisfaca cererea clientului (vanzare pierduta). Bazandu-va pe un astfel de istoric, proiectati aceasta eroare de gestiune in previziunile pentru viitor, crescand astfel riscul de a repeta situatiile de ruptura de stoc. Asadar, bazati-va pe istorice de cerere pentru a evita o astfel de eroare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legatura dintre Logistica si Marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 762 cuvinte
Nr caractere:
50 338 caractere
Marime:
44.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
companii, logistica
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!