Introducere în activitatea bursieră

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.INTRODUCERE
2.BURSA DE VALORI DIN BUCURESTI -ISTORIC
3.ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI DE CAPITAL
I.Cadrul conceptual
II.Conceptul si trasaturile pietei de capital
4.INDICII BURSIERI
5.INDICII BURSIERI ROMANESTI
I.Indicele BET
II.Indicele BET-C
III.Indicele BET-FI
IV.Indicele BET-XT
V.Indicele BET-NG
VI.Indicele ROMANIAN TRADED INDEX

Extras din proiect:

1. Introducere

BURSA - este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare. Denumirea institutiei se pare ca vine de la numele unei vechi familii de hangii, Van den Bursen, care a in fiintat la Bruges ( in Flandra - Belgia de azi ) un local numit Hotel des Bourses, in holul caruia se negociau periodic metale pretioase ( aur, argint, platina ) precum si hirtii de valoare.

Bursele de valori sunt piete caracteristice economiilor de piata in cadrul carora se pot tranzactiona, dupa o procedura speciala, valori mobiliare.

Aparitia burselor este legata, dupa unele opinii , de marile lucrari publice realizate de Imperiul Roman, care necesitau capitaluri importante. Constituirea de drumuri publice , de monumente a facut necesara asocierea numerosilor detinatori de economii, fractionarea efortului de investire intre mai multi asociati.

In secolul al 13-lea , la Toulouse, cativa negustori puternici au avut ideea creerii primei societati pe actiuni cunoscuta in Franta : "Les Moulins du Basacle et du Chateau de Toulouse". Proprietatea acestei societati a fost divizata intre mai multe persoane care puteau vinde sau schimba partile detinute. Inventatorul uneia din primele valori mobiliare este regele Francois I, care emite pentru prima data un imprumut public de tip obligatar in Franta pentru finantarea unui razboi cu milanezii.

In sensul contemporan al termenului , bursa de valori apare la Amsterdam, cand se emit pentru prima data pe piata actiuni, care sunt schimbate in cantitati mari si cotate in functie de legea cererii si a ofertei. Aparitia acestor actiuni este legata de constituirea "Companiei Indiilor Orientale", care avea nevoie de capitaluri mari necesare realizarii expeditiilor sale coloniale.

Un punct de reper important il reprezinta infiintarea burselor de la Lyon (1548), Toulouse (1549), Rouen (1561), Paris (1563) si Bordeaux (1571).

2.BURSA DE VALORI DIN BUCURESTI-ISTORIC

Pe fundalul unei traditii de peste 70 de ani de burse de marfuri, care au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei burse de valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.

Deschiderea bursei din Bucuresti, ca urmare a adoptarii acestei legi, a avut loc la 1 decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 fiind publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. Evolutia cadrului normativ in domeniul pietei de capital a fost marcata de urmatoarele etape:

- anul 1904 - o noua lege a bursei in care operatiunile bursiere sunt mai clar definite si, ca o consecinta imediata, publicul larg este tot mai convins de eficienta plasamentelor in titluri de valoare;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in activitatea bursiera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 331 cuvinte
Nr caractere:
31 207 caractere
Marime:
168.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
Introducere in activitatea bursiera, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!