Esența marketingului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In limbajul si, in general, in actiunile intreprinderilor si ale specialistilor implicati in relatiile de piata si-a facut tot mai amplu, mai ferma, simtita prezenta in secolul nostru - si cu deosebire in ultima sa jumatate - un nou termen cu o rezonanta si o atractie deosebita, cu tot mai adanci conotatii - marketingul. Interesul deosebit pe care l-a generat marketingul in lumea oamenilor de afaceri, din diferite domenii de activitati economice si, mai recent, chiar dincolo de granitele acesteia, a facut posibila, printre altele, dezvoltarea unor tot mai ample cercetari in domeniu si, pe aceasta baza, aparitia unei literaturi de specialitate tot mai bogate.

Cand si in ce imprejurari a aparut marketingul ? De ce a fost necesara aparitia sa ? Carui fapt i se datoreaza interesul deosebit pe care l-a suscitat si il suscita el in continuare ? Ce semnifica de fapt marketingul ? Iata numai cateva dintre cele mai frecvente, mai interesante si mai profunde intrebari cu care se confrunta specialistii si toti cei interesati de marketing. Astfel ca, in contextul interesului crescand de care se bucura marketingul, al framantarilor generate de aparitia si de proliferarea sa in cadrul a tot mai multor intreprinderi, domenii de activitate si piete, precum si a unor economii de mare diversitate de tipuri se impun a fi prioritar facute o serie de clasificari legate atat de aparitia marketingului si, mai ales, de natura conceptuala, incepand chiar cu semnificatia sa.

Deci, in privinta momentului aparitiei marketingului au existat si inca exista o serie de controverse, majoritatea specialistilor considera in prezent ca acesta este un produs al secolului nostru. Fata de acest punct de vedere unii autori situeaza aparitia in timp a marketingului cu multa vreme in urma. S-a ajuns astfel sa se sustina chiar ca marketingul semnifica << o activitate ce a fost practicata de la primele tranzactii comerciale >> mergandu-se pana la ideea ca istoria sa << poate fi aproape tot atat de lunga ca si istoria omului pe pamant >>

Cei ce situeaza aparitia marketingului intr-o perioada mult mai indepartata sunt aceia care ii limiteaza in mod eronat acceptiunea doar la actiunile de vanzare si publicitate. Desi publicitatea si vanzarea se inscriu drept componente importante in cadrul a ceea ce semnifica in prezent marketingul, iar eforturi pe aceste doua planuri se depun de foarte multa vreme, semnificatia acestui concept este mult mai complexa, mai profunda, iar aparitia sa are la baza cu totul are resorturi. Chiar si activitatile mentionate - vanzarea si publicitatea -, ce intra in prezent sub incidenta marketingului, dobandeste in noul context semnificatii si modalitati de derulare mult mai profunde si mai complexe decat pana la aparitia acestei noi orientari.

In realitate, aparitia si promovarea marketingului a fost rezultatul actiunii unor factori favorizanti, mult mai apropriati in timp. Mai concret, ei au inceput sa actioneze intr-o perioada premergatoare secolului nostru si cu deosebire la inceputul si in cursul acesteia. Astfel ca, marketingul are o istorie relativ scurta, el fiind o consecinta fireasca, obiectiv necesara, a modificarilor spectaculoase ale cadrului de desfasurare a relatiilor de schimb si cu deosebire ale amplificarii dificultatilor in care au inceput sa actioneze intreprinzatorii pentru realizarea ofertei lor, dificultati ce au condus la cresterea gradului de risc.

Unul dintre cei mai semnificativi factori favorizanti ai aparitiei si promovarii marketingului l-a constituit revolutia industriala, declansata odata cu propagarea masinismului, care a condus la inlocuirea muncii manuale, facand posibila renuntarea la vechiul sistem de productie - limitata, artizanala - si dezvoltarea rapida a productiei de masa, la preturi mult mai accesibile masei largi de consumatori.

In general, mediul in care actionau intreprinzatorii a continuat sa fie marcat de tot mai multe si mai profunde modificari, care a facut necesara cautarea unor mijloace cat mai eficiente de adaptare, pentru a raspunde noilor cerinte.

In mod concret, marketingul a aparut, sub aspectul unor activitati practice coerente si al unor teoretizari ale acestora,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Esenta Marketingului.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 437 cuvinte
Nr caractere:
31 307 caractere
Marime:
23.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
promovare, actionari, intreprindere
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!