Concurența dintre Coca-Cola Company și PepsiCo

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAP.I PREZENTARE COCA-COLA 3
CAP. II PREZENTARE PEPSICO 7
PEPSICO 11
COCA COLA 12
ANALIZA SWOT COMPARATIVA PEPSICO - COCA - COLA 13
CAP. IV STRATEGII DE MARKETING CONCURENTIALE 14
CAP.V CONCLUZII 21
REFERINTE BIBLIOGRAFICE 22
ANEXA I 23
ANEXA II 24

Extras din proiect:

I Prezentare Coca-Cola

Coca-Cola este unul dintre cele mai puternice branduri la nivel mondial, cunoscut probabil in toate colturile lumii, de catre aproape toti locuitorii planete. Era 1886 si in New York Harbor muncitorii construiau Statuia Libertatii. La opt sute de mile departare, un alt maret simbol urma sa fie descoperit. Precum multi oameni care au schimbat istoria, John Pemberton, veteran al razboiului civil si farmacist in Atlanta, a fost inspirat din simpla curiozitate. Pentru ca ii placea sa se joace cu formule medicinale, intr-o seara, cautand un leac rapid pentru o durere de cap, a amestecat un lichid de culoarea caramelului intr-un vas. Cand a terminat, l-a dus la o farmacie locala. Aici amestecul a fost combinat cu sifon si probat de clienti care au recunoscut cu totii: aceasta noua bautura era speciala. Pemberton a sustinut ca bautura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenta de morfina, dispepsia, neurastenia, durerile de cap si impotenta. Prima reteta de Coca- Cola a fost inventata initial ca un cocawine numit Pemberton's French Wine Coca in 1885.Numele de Coca-Cola i-a fost sugerat lui Pemberton de catre bunul sau prieten, Frank Robinson. Nici nu era foarte complicat de gasit un nume sugestiv, din moment ce bautura racoritoare continea extract din nuca de cola si urme extrem de mici de cocaina. Frank s-a ocupat si de fontul actual, pe care l-a inscriptionat pentru prima oara pe o sticla. Investitia fusese de aproximativ 70$, iar primele venituri incepand cu mai 1886 denumai 50$, asadar primul an reprezenta de fapt pierdere pentru Pemberton.

Putin mai tarziu, un om de afaceri renumit, Asa Candler, cumpara formula de la John pentru 2,300$ si porneste campanii publicitare agresive, inregistrand imediat cresteri in profit de pana la 4000%. Probabil ca fara mintea lui Candler, lucrurile nu ar fi stat tocmai asa in prezent, cand se consuma peste un miliard de bauturi pe zi. Mai tarziu, agentia de publicitate McCann-Erickson s-a ocupat cu grija de promovarea brandului,facandu-l cunoscut pretutindeni. Practic, aproape ca nu exista restaurant in lume fara Coca-Cola. Melodia "I'd Like to Buy the World a Coke", difuzata initial la radio si apoi la TV, a avut un impact urias asupra publicului,

ramanand una dintre cele mai de succes reclame din toate timpurile. Astfel, Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton in 1887 si a incorporat-o in 1888 in Coca-Cola Company.

In acelasi an, din cauza dependentei de morfina, Pemberton isi vinde drepturile a doua oara altor patru afaceristi: J.C. Mayfield, A.O. Murphey, C.O. Mullahy si E.H. Bloodworth. In acelasi timp, fiul alcoolic al lui Pemberton, Charley Pemberton a inceput sa vanda propria versiune a produsului. Coca-Cola a fost vanduta in sticle, pentru prima data pe 12 martie 1894.Cutiile de Coca-Cola au aparut pentru prima data in 1955. Prima imbuteliere de Coca-Cola a avut loc in Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company in 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul ,,hobble-skirt" de mai tarziu care este acum atat de familiar. In prezent compania vinde in peste 200 de tari din intreaga lume , pastrand aceeasi reteta devenita faimoasa inca din 1886. Organizatia se afla intr-o continua evolutie, dezvoltand produse noi, noi moduri de pionerat, incercand sa extinda din ce in ce mai mult. Coca-Cola este o bautura racoritoare produsa de The Coca-Cola Company, facuta din frunze de coca decocainizate. Numele provine de la doua din ingrediente: frunzele de coca si boabele de cola. Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta dintre Coca-Cola Company si Pepsico.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 244 cuvinte
Nr caractere:
36 716 caractere
Marime:
186.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
concurenta, companie, firma
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!