Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap. 1 INTRODUCERE 1
1.1. Preferintele consumatorilor 1
1.2. Scopul acestui studiu 2
1.3. Obiectivele studiului 2
1.4. Limitele studiului 2
Cap. 2 ISTORIA CIOCOLATEI 2
2.1. Istoria Nestle Romania 4
2.2. Istoria Kandia Dulce Romania 5
Cap. 3 CHESTIONAR 8
Cap.4 ANALIZA CHESTIONARULUI 12
CONCLUZII 26
BIBLIORAFIE 28

Extras din proiect:

Cap. 1 INTRODUCERE

Prin intermediul acestui chestionar mi-am propus sa aflu cum percep consumatorii calitatea produselor si comportamentul lor de cumparare si consum. Proiectul vizeaza doua branduri foarte faimoase de ciocolata - Nestle si Kandia Dulce. In timpul cercetarii am interactionat cu diverse persoane din judetul Bacau. Dupa aceasta cercetare am ajuns sa cunosc cum percep oamenii aceste produse in functie de variabile ca: pret, calitate, promovare, satisfactia oferita de produs, gust, ambalaj, loialitatea fata de brand. Deasemenea acest studiu mi-a oferit posibilitatea sa cunosc ce brand de ciocolata este preferat de oamenii din diferite categorii de varsta, frecventa cumpararii si cantitatea de ciocolata consumata, dar si in ce fel de ambalaje este cumparata: mici sau mari. Trendul in continua schimbare a preferintelor l-am expus in acesta lucrare, in care am incercat sa explic scopul intregii cercetari.

1.1. Preferintele consumatorilor

Orice actiune de marketing incepe prin prisma consumatorilor. Asadar consumatorii sunt persoanele cele mai importante pentru un specialist de marketing. Consumatorii decid ce sa cumpere, de la cine sa cumpere, de ce sa cumpere, de unde sa cumpere si cat de mult sa cumpere. Pentru a deveni un bun specialist in marketing trebuie sa stim preferintele consumatorilor. Deasemenea acesta trebuie sa stie tipul si cantitatea de bunuri si servicii, pe care un consumator le-ar putea cumpara, pentru a putea oferi produsele sau serviciile in acord cu preferintele consumatorului. A trecut vremea cand piata era in mare parte a vanzatorului. Acum intregul concept graviteaza in satisfacerea consumatorului.

Fabricantii produc, iar vanzatorii comercializeaza tot ce este in concordanta cu gusturile consumatorilor. In acest sens consumatorii ocupa locul suprem in piata. Noi in calitate de consumatori jucam un rol foarte important in sanatatea economiei locale, nationale si internationale. Deciziile pe care le luam in privinta comportamentului nostru de consum, afecteaza si influenteaza cererea de materie prima, de transport, de servicii financiar-bancare, de productie; afecteaza antreprenorii si modul de alocare al resurselor si succesul sau insuccesul anumitor ramuri industriale. Prin urmare, un bun specialist in marketing, trebuie sa inteleaga toate aceste aspecte.

Preferinta sau gustul este un concept, utilizat in studiile sociale si economice, care presupune o alegere reala sau imaginara intre alternativele si posibilitatile existente prin clasificarea produselor in functie de statisfactia, placerea si utilitatea oferita. In stiintele reale alegerile individuale inseamna alegerea obiectivelor si scopurilor. Studiul comportamentului de consum al indivizilor nu se axeaza doar pe modul in care consumatorul ia decizia de cumparare, ci si pe motivul pentru care face alegerea bunurilor pe care le cumpara si evaluarea acestor bunuri dupa utilizare. Asadar pentru succesul unui produs este necesar ca o companie sa isi indrepte atentia catre preferintele consumatorilor.

1.2. Scopul acestui studiu

Dupa cum stim invatarea este o activitate umana si este la fel de naturala ca respiratia. In ciuda faptului ca invatam in mod continuu psihologii nu s-au pus de acord asupra modului in care are loc. Modul in care indivizii invata reprezinta un aspect foarte important pentru specialistii in marketing. Vor ca oamenii sa invete despre produsele lor, sa cunoasca potentialele beneficii, sa stie modul de folosire, intretinere si reciclare a produselor, toate acestea pentru a se ajunge la satisfacerea nevoilor consumatorilor, dar si la atingerea obiectivelor specialistului in marketing. Scopul studiului meu se restrange la analiza preferintelor, perceptiilor in ceea ce priveste consumul ciocolatei Kandia Dulce si Nestle. Sunt multe alte marci de ciocolata prezente in piata, dar prezentul studiu este concentrat pe cei doi mari jucatori de pe piata de ciocolata. Un aspect important de precizat este faptul ca studiul realizat este limitat la un grup de persoane din orasul Bacau, efortul investitional fiind unul deosebit de mare in cazul unei cercetari totale la nivel de judet / tara.

1.3. Obiectivele studiului

Un prim obiectiv al acestui proiect este bazat pe studiul comparativ al comportamentului de cumparare si consum pe care indivizii il au in privinta celor doua marci de ciocolata: Kandia Dulce si Nestle.

Cel de-al doilea obiectiv este aflarea nivelului de satisfactie asociat produsului. Ultimul obiectiv, dar nu mai putin important, este reprezentat de studiul factorilor care influenteaza structura de consum.

1.4. Limitele studiului

Principalele limitari au fost urmatoarele: datorita limitei de timp doar cativa oameni au fost selectati pentru acest studiu. Din acest motiv raspunsurile date de acestia nu au fost de ajuns pentru a generaliza descoperirile acestui studiu.

Sursa principala de date a fost primara (chestionarul).

Procentul de a elimina in totalitate raspunsurile false nu a fost posibil, deoarece au fost respondenti care au ezitat sa dezvaluie faptele reale.

Bibliografie:

1. Suport de curs: "Proiectarea si organizarea cercetarii de marketing"; titular curs: Conf. univ. dr. Laura-Catalina TIMIRAS

2. www.kandia-dulce.ro

3. www.nestle.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciocolata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
4 367 cuvinte
Nr caractere:
26 781 caractere
Marime:
891.97KB (arhivat)
Publicat de:
Cristinel Timofte
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
ciocolata, kandia, nestle, studiu
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Marketing
Materie:
Marketing
An de studiu:
IV
Profesorului:
Timiras Laura
Sus!