Cercetarea motivelor de cumpărare - necumpărare a telefoanelor Apple

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I - PREZENTARE PRODUS
1.1. Denumire produs
1.2. Utilitate produs
1.3. Caracteristici produs
CAPITOLUL II - CERCETAREA MOTIVELOR DE CUMPARARE/NECUMPARARE
A TERMINALULUI IPHONE 4
2.1. Identificarea problemei si stabilirea scopului cercetarii
2.2. Stabilirea obiectivelor cercetarii
2.3. Populatia tinta
2.4 Analiza SWOT
2.5 Metodologia cercetarii
2.6 Recoltarea informatiilor
2.7 Elaborarea chestionarului
2.8. Chestionar privind Iphone 4
CAPITOLUL III - PRELUCRAREA SI ANALIZA DATELOR OBTINUTE
CONCLUZII

Extras din proiect:

Introducere:

Cercetarea stiintifica a motivatiei, proces elementar al comportamentului consumatorului, a evoluat de-a lungul timpului intr-o asemenea masura, incat a capatat o relativa independenta, fiind considerat un domeniu autonom de investigare (Catoiu si Teodorescu, 2004).

Una dintre problemele cu care se confrunta cercetatorii din acest domeniu este reprezentata de faptul ca, in general, consumatorii nu sunt capabili sa ofere o explicatie cu privire la alegerea unei anumite marci in detrimentul alteia. La baza acesteia sta fie faptul ca indivizii nu sunt dispusi sa recunoasca existenta anumitor motive, fie ca deseori nu sunt constienti de toate motivele ce le influenteaza actiunile. Elementele pe care consumatorii sunt in stare si vor sa le explice sunt cele legate de motivatiile ,,tangibile", mai vizibile de alegere a unei anumite marci, precum sunt caracteristicile merceologice ale produsului si ambalajului sau, pretul sau plus nenumarate alte motive.

Motivatiile consumatorilor au, insa, un caracter multidimensional, ceea ce inseamna ca orice activitate de cumparare sau consum satisface mai multe categorii de trebuinte (Datculescu, 2006). Motivele de baza se refera la factorii rationali, functionali pe care indivizii ii iau in calcul in selectarea unei marci anume. Acestea sunt relativ usor de studiat si ofera cele mai putine oportunitati companiilor de a stabili o relatie cu consumatorii.

O alta categorie cuprinde o serie de trebuinte mai elevate, denumite de Maslow (1970) ,,nevoi sociale". Oamenii isi organizeaza in mod instinctiv viata in functie de conceptia pe care o au despre identitatea sociala. Prin urmare, ceea ce marcile comunica despre utilizatorii lor este un factor important in alegerea unei marci anume. In anumite limite, cumparatorii isi vor verbaliza atitudinile fata de identitatea sociala a marcilor, dar opiniile inacceptabile din punct de vedere social privind imaginea marcilor sunt deseori tainuite.

Cea de-a treia categorie de mobiluri este formata din acele motive complexe si ascunse ale consumatorului, privind felul in care se simte acesta si nevoia sa de a se exprima. Aceasta este aria de unde companiile pot extrage elementele cheie ale selectarii unei marci.

In consecinta, cercetarea motivationala, prezinta interes atat pentru cercetatorii din acest domeniu, cat si pentru decidentii din sfera productiei si comercializarii bunurilor si serviciilor, deoarece, printr-o astfel de cercetare, acestia din urma vor obtine numeroase raspunsuri cu privire la motivele de cumparare ale consumatorilor, ce pot fi valorificate in decizii de marketing. Asociatia Americana de Marketing defineste comportamentul consumatorului ca ,,o interactiune referitoare la impresie si perceptie, conduita si intamplari naturale comune prin care fiintele umane isi dirijeaza schimbarile survenite in propriile vieti".

Capitolul 1 :

Prezentarea produsului

Denumirea: in primii 30 ani de activitate intreprinderea se numea Apple Computer, Inc., iar din 9 ianuarie 2007 - Apple, Inc.

Sediul social: 1 Infinite Loop, Cupertino, CA 95014, USA.

Domeniul de activitate al intreprinderii Apple Inc. reprezinta proiectarea, fabricarea si vanzarea calculatoarelor personale, dispozitivelor de comunicare mobila, a muzicii digitale portabile, video playerelor, cat si o varietate de programe software pentru ele, servicii, periferice si solutii pentru retea. Apple Inc. isi vinde produsele la nivel mondial prin intermediul magazinelor sale online, retail, prin vanzari directe, prin angrosisti si alte terte parti. In plus, compania comercializeaza o mare varietate de produse fabricate de terte parti compatibile cu iPhone, iPod si calculatoarele Macintosh ce include: aplicatii software, imprimante, dispozitive de stocare, difuzoare, casti si diverse alte accesorii si periferice prin intermediul magazinelor online si magazinelor de vanzare cu amanuntul, precum si continut digital si aplicatii prin intermediul iTunes Store.Compania vinde consumatorilor de rand, intreprinderilor mici si mijlocii, institutiilor educationale, guvernamentale si celor de creatie.

Dea lungul existentei sale Apple Inc. a folosit foarte multe sloganuri caracteristice pentru fiecare product in parte, astfel pot fi mentionate urmatorele:

iPhone

"The internet in your pocket."/ "Internet in buzunarul tau"

"iPhone Apple reinvents the phone"/ "iPhone Apple reinventeaza telefonul. "

"The first phone to beat the iPhone."/ "Primul telefon care va bate iPhone. "

iPhone este un telefon mobil de tip smartphone. A fost anuntat de catre Steve Jobs, fost CEO al companiei americane Apple, Inc., in timpul discursului sau de la Macworld Conference & Expo de la 9 ianuarie 2007. iPhone are suport pentru push e-mail, telefonie mobila GSM,SMS, navigare web. In plus este dotat cu un ecran de tip tactil , include functiile gasite si la playerele media de tip iPod si ruleaza o varianta a sistemului de operare Mac OS X, numita actualmente iOS. Capabilitatile iOS sunt un element cheie al succesului pe piata al iPhone-urilor. iPhone este cel mai vandut gadget din toate timpurile, cu peste 215 milioane de unitati livrate pana in vara anului 2012.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea Motivelor de Cumparare - Necumparare a Telefoanelor Apple.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 060 cuvinte
Nr caractere:
18 973 caractere
Marime:
208.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marketing, telefon, cercetare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Ioana Grasu
Sus!