Analiza pieței produselor avicole și a prețurilor la SC Agricola Internaltional SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul III
Analiza pietei produselor avicole si a preturilor la S.C. Agricola Internaltional S.A
III.1 Piata interna a S.C. Agricola International S.A.3
III.1.1Concurenta.6
III.1.2Furnizori.7
III.1.3Clienti.8
III.2 POLITICA DE PRODUS.10
III.3 POLITICA DE PRETURI.13
III.4 POLITICA DE PROMOVARE - COMUNICARE.16
Capitolul IV
Concluzii si propuneri.18
Bibliografie.20

Extras din proiect:

Capitolul III

Analiza pietei produselor avicole si a preturilor la S.C. Agricola International S.A

III.1 Piata firmei

Comercializarea unui produs pe o piata necesita o intelegere aprofundata a mecanismelor care o guverneaza .In ce priveste piata,au fost facute o serie de afirmatii, din cele mai diferite care sa defineasca piata.

Primul concept este acela de piata potentiala.

Acest concept consta in a calcula pentru un bun sau o marca data cantitatea totala susceptibila de a fi ceruta.

Acest calcul se fundamenteaza in general,asupra numarului de consumatori susceptibili de a cumpara produsul.Ori,daca este destul de usor de a o calcula ,piata potentiala a bunurilor cu rata mare de penetrare(raport intre piata actuala si piata potentiala) de vreme ce se cunosc in acest caz,majoritatea cumparatorilor,este destul de delicat de a determina piata la inceputulciclului de viata al unui proces.

Nonconsumatorii absoluti desemneaza pe acei indivizi care pentru un anumit motiv de natura psihica ,economica,sociala,vor refuza sa consume produsul.

Segmentarea pietei

Piata este un conglomerat neomogen,alcatuit din pietele mai mici si mai omogene,care la randul lor,sunt compuse din altele mai mici si mai omogene.

Considerand specificitatea nevoilor de consum si particularitatile comportamentului de cumparare ,firma se vede nevoita sa delimiteze cat mai precis segmentul de piata pe care se decide sa concureze.Aceasta poarta numele generic de PIATA TINTA.

Identificarea pietei tinta implica impartirea pietei totale in subansamble omogene sub aspectul nevoilor ,motivatiilor si comportamentului de cumparare.

Niveluri de segmentare

Segmentarea unui sector de acitivitate poate fi facuta pe mai multe niveluri si grade de profunzime, cele mai semnificative fiind segmentarea strategica,macrosegmentarea si microsegmentarea .

1.Segmentarea strategica :-face distinctia intre marile sectoare de activitate relative omogene sub aspectul tehnologiilor sau industriilor in care concureaza un grup industrial .Rezultatul acestui tip de segmentare este compartimentarea intreprinderii in directii ,divizii si filiale.

AGRICOLA INTERNATIONAL S.A. are dezvoltat sectorul de productie ,comert si distributie ,acest segment de piata este distinct ,adresandu-se intregii mase de consumatori.

2.Macrosegmentarea: - identifica produse - piata in interiorul fiecarei divizii sau filiale.Un produs-piata este omogen sub aspectul tehnologiilor ,sub aspectul functiilor pe care le indeplineste si sub aspectul grupului de consumatori.

Produse piata ale S.C. AGROCOLA INTERNATIONAL S.A. :produse alimentare,intr-un sortiment foarte variat .

3.Microsegmentarea: - cea prin care in interiorul produselor piata sunt identificate grupuri omogene de consumatori.Astfel in functie de pretul produselor sale si veniturilor consumatorilor,Agricola distinge trei segmente de consumatori :segmentul cu venituri mici,care in general prefera produsele mai ieftine asigurand o rata a profitului de 1-5 % ; segmentul cu venituri medii,care asigura o rata a profitului de 5-10% ; si segmentul cu venituri mari,pentru care pretul nu este principalul criteriu de alegere a unui anumit produs,segment ce asigura o rata p profitului de 10-20%.

4. Segmentarea descriptiva

Produsele alimentare sunt adresate intregii populatii ,adica principalul segment de piata il reprezinta oamenii obisnuiti cu venituri absolut normale,cu varste diferite si nevoi diferite.

Asadara se are in vedere : VARSTA ,SEXUL ,NUMARUL DE MEMBRI AI FAMILIEI ,CICLUL DE VIATA AL FAMILIEI ,VENITUL ,OCUPATIA ,EDUCATIA , RELIGIA , RASA ,NATIONALITATEA ,CLASA SOCIALA .

5. Segmentarea prin avantaje

Aceasta se bazeaza pe identificarea cosului(panelului) de avantaje pe care le cauta fiecare grup de consumatori.

6. SEGMENTAREA COMPORTAMENTALA

Este bazata pe caracteristici ce definesc comportamentul de cumparare .Aceste caracteristici tin de atitudine ,loialitate ,rata de cumparare ,avantajele cautate , statutul clientului ,importanta cumparaturii ,presiunea timpului .Din acest punct de vedere ,Agricola a observat ca lunile cu vanzarile cele mai ridicate sunt decembrie si mai, datorita sarbatorilor ,si dimpotriva lunile cu cele mai scazute vanzari sunt lunile de vara cand primeaza produsele de sezon (cruditati).

7.SEGMENTAREA DUPA STILUL DE VIATA

Se bazeaza pe ideea ca valorile culturale si modul de viata influenteaza semnificativ structura consumului si comportamentul de cumparare .

Bibliografie:

1. Angelescu Coralia, Economie, Editura Economica, Bucuresti, 2000

2.Basanu Gh., Managementul aprovizionarii si desfacerii, Editura Economica, Bucuresti, 2004

3. Food and agriculture organisation, 2002

4.Istudor N., David N., Asigurarea si gestionarea resurselor materiale pentru agricultura si industria alimentara, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2000

5.Istudor N.,David N., Asigurarea si gestionarea resurselor materiale pentru agricultura si industria alimentara, caiet de lucrari aplicative, Editura ASE , Bucuresti, 1997

6.Iosif Gh., Analiza economico-financiara a firmei in domeniul agroalimentar, Editura Tribuna Economica, 2000

7. Manole V., Stoian Mirela, Marketing, Editura ASE, Bucuresti, 2004

8. Manole V., Stoian Mirela, Ion Raluca Andreea, Agromarketing, Editura ASE, 2003

8.Tribuna Economica, colectie 2000-2004

9.Voicu R., Dobre Iuliana, Organizarea si strategia dezvoltarii unitatilor agricole , Editura ASE, 2003

10. Zahiu Letitia, Nastase M., Economia intreprinderii, Editura ASE, 2003

11. Zahiu Letitia., Dachin A., "Impactul politicii de produs asupra performantelor agriculturii romanesti", lucrare publicata in volumul Aderarea Romaniei la UE-provocare pentru agricultura si mediu, Editura ASE, Bucuresti, 2004, pagina 54

Observații:

Proiectul contine ultimele doua capitole din proiectul initial, inceput in primul semestru la aceeasi materie, respectiv Proiecte de marketing:

Prima parte a proiectului se numeste: CARACTERIZAREA SECTORULUI AGROALIMENTAR DIN ROMANIA IN PERSPECTIVA INTEGRARII IN U.E. si ANALIZA DIAGNOSTIC A ACTIVITATII ECONOMICE SI FINANCIARE LA S.C. AGRICOLA INTERNATIONAL S.A.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza pietei produselor avicole si a preturilor la SC Agricola Internaltional SA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
3 852 cuvinte
Nr caractere:
21 798 caractere
Marime:
39.11KB (arhivat)
Publicat de:
Cristinel Timofte
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
piata interna, segmentarea pietei, Agricola Internaţional, Microsegmentarea, Macrosegmentarea, Segmentarea descriptiva, Segmentarea strategica, conglomerat neomogen, Piața firmei
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Marketing
Materie:
Marketing
An de studiu:
III
Profesorului:
Asist. univ. drd. Ioana OLARIU
Sus!