Recrutarea și selecția în MRU

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Resursele umane reprezinta una dintre cele mai importante investitii ale unei organizatii, ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp Dupa cum este cunoscut institutiile cheltuiesc sume importante cu angajarea. Datorita costurilor ridicate atat remunerarea personalului cat si angajarea si dezvoltarea acestuia reprezinta, dupa cum afirma L. Lloyd si Leslie W.Rue, unul dintre cele mai evidente investitii in resurse umane.

Un element esential al politicii resurselor umane il constituie demersul recrutarii. Prin intermediul recrutarii poate fi intinerita forta de munca dintr-o organizatie sau poate fi ameliorat sau ajustat nivelul mediu de competenta profesionala.

Luand in considerare ideea ca in buna masura realizarea deciziilor organizationale, a progresului economic si social depind de calitatea tuturor activitatilor care se desfasoara este de inteles si atentia deosebita acordata de unii specialisti intelegerii particularitatilor acestui proces de catre o serie de specialisti din domeniul resurselor umane.

Robert Mathis, s.a., in lucrarea "Managementul resurselor umane"1 analizeaza acest concept si considera recrutarea ca fiind ,,o activitate de identificare a persoanelor care au aceleasi caracteristici solicitate de posturile vacante si de atragere a acestora in cadrul organizatiei".

Pentru managementul resurselor umane se considera recrutarea 2, ca fiind "procesul de cautare, localizare identificare si atragere a candidatilor potentiali, din care urmeaza sa fie alesi candidatii capabili care, in cele din urma, prezinta caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerintelor posturilor vacante sau viitoare."

Intr-o alta viziune,3 recrutarea reprezinta "o activitate a managementului resurselor umane care are rolul de a cauta si de a gasi oameni pentru posturile vacante ale organizatiei, astfel incat aceasta sa poata selecta cele mai potrivite persoane".

Recrutarea poate fi initiata de catre organizatie sau de catre firme specializate. Multe organizatii utilizeaza calculatoarele in scopul prelucrarii informatiilor necesare despre potentialii candidati. Folosirea sistemelor informatice in procesul recrutarii permite recrutorilor sa identifice mai usor si mai rapid candidatii potentiali.

In Romania, recrutarea angajatilor se face adesea in mod empiric utilizandu-se numai intr-o mica masura practica existenta pe plan mondial. Multe organizatii se confrunta cu dificultati specifice perioadei de tranzitie, nu au locuri de munca disponibile iar cei care le creeaza, nu aplica o metodologie adecvata de recrutare.

Cu toate acestea, au inceput sa fiinteze centre de asistenta psiho-pedagogica si manageriala care au drept obiectiv realizarea reformei in domeniul orientarii si selectiei profesionale. Alaturi de ele exista firme care ofera servicii precum: asistenta in domeniul selectiei personalului, evaluarea personalului propriu, asistenta la angajare si promovare, stabilirea necesarului de resurse umane, recrutarea si determinarea necesarului de resurse umane, dezvoltarea carierelor, motivarea personalului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recrutarea si Selectia in MRU.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 703 cuvinte
Nr caractere:
26 520 caractere
Marime:
26.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, organizare, firme
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Prodan Adriana
Sus!